Ispecite sočan kolač od limuna prema receptu Ivana Temšića

Pobjednik jedne od najpoznatijih hrvatskih kulinarskih emisija, student i strastveni ljubitelj kuhanja, Ivan Temšić, otkrio nam je svoj recept za pripremu najsočnijeg kolača od limuna – takozvanog Gâteau au citrona.

kolac-Iivan-temsic-1

Biskvitni kolač s limunom jednostavan je za pripremu, a njegov osvježavajući citrusni okus i sočna tekstura oduševit će i najizbirljivije.

Kako biste pripremili ovaj recept i sočnu poslasticu koja će se topiti u ustima i čijim ćete okusom oduševiti svoje bližnje, trebat će vam:

• 175 g maslaca na sobnoj temperaturi
• 265 g šećera
• 3 jajeta
• korica jednog limuna
• 265 g glatkog brašna
• 4 g praška za pecivo
• 130 ml mlijeka
• sok jednog limuna
• 135 g šećera u prahu

Priprema kolaca od limuna – popularnog Gâteau au citrona

Omekšali maslac s dodatkom jedne trećine šećera (88 g), malo soli i koricom limuna potrebno je miksati uz pomoć pjenjače do pjenaste teksture, te postepeno dodavati ostatak šećera. Sastojke miksajte dok se sav šećer ne inkorporira u maslac, a zatim u pjenastu smjesu dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati.

kolac-Iivan-temsic-2

Brašno i prašak za pecivo poželjno je prosijati kako biste se riješili eventualnih grudica. Suhe sastojke povežite s mlijekom, postepeno ga ulijevajući. Slastičarskom špatulom zatim spojite smjesu brašna i mlijeka sa smjesom maslaca, šećera i jaja.

Pri tome pazite da vaši pokreti budu lagani, kako bi što više zraka ostalo u samoj smjesi. Na taj način će kolač postići sočnu, a prozračnu teksturu.

kolac-Iivan-temsic-3

Kalup za pečenje premažite maslacem i tankim slojem brašna, kako vam se smjesa ne bi zalijepila za kalup, ili ga jednostavno obložite papirom za pečenje te izlijte smjesu u njega. Zatim rastopite manju količinu maslaca, u nju umočite nož i zarežite po sredini. Smjesu pecite na 170 stupnjeva, 40-ak minuta.

Kada se biskvit ispeče, napravite glazuru koju ćete preliti preko ohlađenog kolača. Za glazuru će vam trebati sok jednog limuna i 135 g šećera u prahu koje ćete povezati u gustu smjesu.

Ivan Temšić kuhar

Dobar tek!

Uz dopuštenje: komunikacijski laboratorij (sve fotografije)

Facebook Like Button