Ivan Mandarić –  najbolji koktel majstor

Njegov koktel Elysee Treaty uvršten je u knjigu „101 New Best Cocktails“! Dobitnik je priznanja struke na prvom Cocktail Week-u Zagreb! On je Ivan Mandarić, barmen Joe’s bara.

Pozitivom, talentom i velikim znanjem o koktelima, Ivan Mandarić, barmen Joe’s bara hotela Arcotel Allegra, uvest će vas u poseban svijet užitaka, kreirati samo vaš koktel i običan izlazak pretvoriti u nezaboravan događaj.

koktel

W: Možete li s nama podijeliti neku zanimljivu priču?
Interesantna je priča o nastanku koktela Martinez, preteče slavnog koktela Martini Dry. Prema legendi, nastao je u doba zlatne groznice u Kaliforniji. Jedan tragač za zlatom na svom je putu prema gradu Martinez zastao u Saloonu i zamolio čovjeka za barom da mu napravi piće dostojno blaga u njegovoj kočiji. Imao je veću količinu zlata i želio je to proslaviti. Bio je toliko oduševljen mješavinom i mjesecima je pričao o piću koje je pio dok se vraćao u Martinez, a tako je nastalo i ime. Koktel se inače sastoji od gina, slatkog vermuta, maraschina i bittera od naranče. Prekrasno aperitivno piće iz sedamdesetih godina 19. stoljeća.

negori-koktel ivan-mandaric-1

W: Kako ste došli do ideje za Vaš koktel Elysee Treaty koji je uvršten u Gaz Reganovo godišnje izdanje knjige „101 New Best Cocktails“ 2015?
Elysee Treaty je zapravo elizejski ugovor o prijateljstvu između Francuske i Njemačke. Sklopili su ga njemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsjednik Charles de Gaulle 1964. Budući da volim vezu povijesti i koktela, u ovom piću Francusku predstavlja konjak Martell VS, a Njemačku Jagermeister. Oba se pića dobro slažu sa sitnim dodacima kao što su šećer i bitteri od naranče i njezine korice, a simbolično sam želio prikazati prijateljstvo sklopljeno u čaši.

ivan-koktel-majstor

Otkuda tolika ljubav prema koktelima?
Iako sam prve barske korake napravio u restoranima moga oca na obali, ljubav prema barskim mješavinama rodila se prije sedam godina u jednom koktel baru na Jarunu. Osvojila me ta čarolija – kreativnost koju sam mogao izraziti spajanjem namirnica u piće i bezbroj mogućnosti koje ovaj posao nudi. Godinama sam se nadograđivao, a najveće mi je priznanje kada se moji kokteli iznova naručuju.

Facebook Like Button