Jako stabilna torta

Niti jedan Festival reportaže i reportera Fa Ma Fu nije me ostavio „nedirnutom“, jer sam na svakom saznala (i vidjela) nešto novo, pa tako i na ovom osmom održanom u Daruvaru (21.-23.10.2022.).

Gradić nad kojim bdije impozantni dvorac, čija je pivovara najstarija u Hrvatskoj (utemeljio ju je Izidor Janković 1840.) i kojeg samo mostić dijeli od bujnog perivoja i termalnih kupki, doista ima što za pokazati.

Međutim ako ste tamo četvrtu godinu za redom, domaćini se osjećaju dužnim posegnuti u „unutarnje rezerve“, pa se ovaj put u Pekarskom obrtu Imako mogla vidjeti izrada „pivske torte“.

Obiteljski pekarski obrt utemeljen je 1923. (od kada datira i impozantna zgrada u gradskom središtu) pa je današnja vlasnica Matea Kolaček Šaravanja četvrti naraštaj „pekara“ Kolaček (češki kolačić).
Osim kruha i peciva, od 2010. počinje izrada kolača i torti, pa se tu, prigodno za daruvarski „imidž“, zatekla i pivska torta.

tijesto za pivsku tortu

Mada su nam „specijalistice“ vrlo predano prikazale svaki korak pri izradi tijesta i kreme za tortu, tajile su količine pojedinih sastojaka, pa tako jedino što sam saznala jest broj jaja (šest, prebrojila sam) i 1.2 dl piva za tijesto te velika čokolada i 2.5 dl piva za kremu!

I to ne bilo koja vrsta piva nego tamno teško pivo STOUT 4.2 ( 7.5% alkohola) iz linije 5th Element (ponosa Daruvarske pivovare) s etiketom na kojoj je sablja (asocijacija na karipske gusare je namjerna).

mikser za pivsko tijesto

Izrada torte počinje odvajanjem bjelanjka i žumanjka, nakon čega se „umute“ bjelanjci sa šećerom (mikserom). U tu se smjesu dodaju ulje, žumanjci, oštro brašno, kakao i pivo te se sve ručno umiješa i izlije u kalup.

pekarska pec

Dok se torta peče (45 minuta na 170 stupnjeva), kuha se krema (pivo, mlijeko, šećer, gustin, tamna čokolada) na jednostavan, starinski način: sastojci se stave u rajnglu (niska posuda za kuhanje) i onda predana kuharica (ne ista koja izrađuje tijesto) miješa kuhačom do nastanka guste smjese.

pivska krema

Nakon što se krema ohladila, dodaje se šlag (tučeno slatko vrhnje) i tijelo torte se nadjene u dvije razine. U konačnici se torta prekrije čokoladnom glazurom i – mljac, mljac. Na prestrašen uzvik promatrača da će se torta „raspasti“ pri premještanju s radne podloge na podlogu za rezanje, glavna kuharica je suvereno odgovorila, da je ovo „Jako stabilna torta“.

slasticarka radi radi pivsku kremu

Budući da je na pivsku tortu potrošeno manje od 5 dl pive, ostatak možete „uliti“ izravno u sebe potaknuti naslovom romana Somerseta Maughama „Kolači i pivo“ (koji doduše ne govori ni o kolačima ni o pivi nego o engleskim književnicima u maniri „romana s ključem“, ali se jako lijepo uklapa u našu temu; kada nemamo priliku pročitati recept, možemo pročitati roman).

pivska torta s cokoladom

Fotografija Slobodan Kadić

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button