Jelenin posjet Barceloni i Freixenet vinariji

Nezaboravno putovanje somelijerke  – Barcelona i Freixenet vinarija.

Za svakog sommeliera od velike je važnosti putovati vinskim zemljama, upoznavati njihovu kulturu stola, doživjeti i razgovarati s ljudima koji proizvode vino i naposljetku svega- kusati raznolika vina. To je najbolji način učenja.

Kad vas kao počasnog putnika u goste pozove jedna od najpoznatijih distributerskih kuca u Hrvatskoj Vivat i fina vina i k tome kao vodič vam bude vlasnik Boris Ivancic ne moze biti drugačije nego – savršeno putovanje. Boris koji Barcelonu ima u malom prstu i poznaje svaku uličicu, butik ili ono najvažnije meni svaki restoran bio je vodič od neprocjenjive vrijednosti. Oh, kakav je gušt bio šetati se ulicama vruće Španjolske i upoznavati znamenitosti Barcelone. Diviti se na bezbroj prekrasnih fontana koja se prelijevaju u tisuće boja, istraživanje okusa u raznim tapas barovima koji su bili nezaobilazni tijekom posjeta Barceloni, odlazak u zanimljive restorane te još mnogo drugih doživljaja vezati će moje uspomene zauvijek za Španjolsku. Restoran Monvinic jedan je od poznatih restorana koji morate posjetiti. Imaju predivan vinski podrum i ljubaznog sommeliera koji je zadružan za impresivnu vinsku listu koja se pregledava na e-tabletima.

Nekih 40 – tak kilometara zapadno od Barcelone nalazi se gradić Sant Sadurni d’ Anoia, koji je poznat po dugoj tradiciji proizvodnje pjenušavih vina. Tamo se nalazi podrum Freixenet koji me je ostavio bez daha. U sam ulazak vinarije, gdje je doček posjetitelja, nisam se ni u snu nadala da se ispod mene nalaze milijuni i milijuni boca koja sazrijevaju na svom talogu. Freixenet je najveći svjetski proizvođač pjenušaca rađenim klasičnom metodom. Njihova godišnja proizvodnja iznosi oko vrtoglavih sto milijuna boca godišnje. Ime Freixenet dolazi iz naziva od obiteljskog posjeda Ferrera Boschea, La Freixenada. Zanimljivo je spomenuti da pjenušac u Španjolskoj zovu Cava, što u prijevodu
znači podrum pod zemljom.

Pošto je višemjesečno pa i višegodišnje zrenje i odležavanje vina u bocama ključno za proizvodnju pjenušaca,podrum se prostire na čak osam nivoa podzemljom od kojih je svaki nivo površine nogometnog stadiona. Možete si to zamisliti.

Najveći doživljaj je bio voziti se malim crnim električnim vlakićem pod stručnim vodstvom našeg vodiča Tonia Domenecha. Bilo je impresivno gledati tisuće i tisuće boca kako odležavaju, promatrati kako uz zidove odležava Carta Nevada, jedan od njihovih najprodavanijih pjenušaca,uz 120 m dugačak zid boca. Također je i vrlo poznata boca Cordon Negro.

Ostala mi je u sjećanju i velika prostorija u kojoj se nalaze ogromni tankovi koji čekaju da ih se blagoslovi sa 18 milijuna litara novog vina. Posjetili smo također još jedan cijenjeni podrum u vlasništvu Freixeneta, Segura Viudas, koji se nalazi u kamenoj zgradi iz 12.stoljeća i koji godišnje proizvodi oko osam do deset milijuna boca.

Zanimljivo je spomenuti vam da se pjenušci Freixeneta rade od bijelih sorti grožđa Parellada, Macabeo i Xarello, od kojih svaka od njih pruža jedinstvene okuse pjenušca.
Neka meni od najdražih cava su Elyssia Pinot Noir, Cuvee D.S. Malvasia, Reserva Real… Probajte!

Uvijek započnite vaš obrok uz čašu pjenušca i završite ga sa osmijehom. Jer, to je i ono što mene veže za moje putovanje vinskom Španjolskom.

Pripremila: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Jelena Šimić Valentić