Jet lag neizbježna napast dalekih putovanja

Planirate posjet drugom kontinentu? Nažalost, osim lijepih trenutaka uživanja i upoznavanja drugih kultura, morate se pripremiti i na jat lag- neizbježnu napast dalekih putovanja.

Uobičajen kod svih interkontinentalnih putovanja, jet lag se kod svakoga manifestira drugačije, bilo na fizičkom, bilo na psihičkom planu.

Javlja se zbog poremećaja biološkog sata, odnosno različite izmjene dana i noći od one na koju tijelo naviknuto, jer se u kratkom roku prelazi iz jedne vremenske zone u drugu.

No, svakoj boljci ima lijeka pa tako i jat lagu. Ne možemo ga izbjeći, ali ublažiti svakako možemo. Iako se jat lag spontano smiruje nakon nekoliko dana od putovanja zrakoplovom, dobrom pripremom možete uvelike smanjiti simptome.
Ovisno o tome letite li na zapad ili na istok, nekoliko dana prije puta pokušajte dnevni ritam prilagoditi vremenu kontinenta na koji putujete, kako bi navikli organizam na san u drugo vrijeme dana.

Putujete li više od četiri vremenske zone, a možete birati vrijeme leta, odaberite one letove koji na željenu destinaciju stižu u ranim večernjim satima, dok za povratak u Europu birajte one letove koji stižu oko podneva.
Činite to jer tako svom tijelo omogućujete nekoliko sati pripreme i navikavanja na lokalno vrijeme, a time i pripremu za san. Također, preporučujemo da u avionu nosite tamnu masku za oči, te se općenito držite zatamnjenih i tihih prostora.

Prije, tijekom i nakon leta pijte više vode nego inače. Smanjite unos nikotina, nemojte piti alkohol ni lijekove (osim ako lijekovi nisu nužni), jer sve navedeno jako stimulira mozak i time smanjuje mogućnost spavanja.

Tijekom leta povremeno prošetajte te se istegnite u sjedećem ali i stojećem položaju. Šetnja i istezanje potiču cirkulaciju i sprječavaju oticanje stopala i nogu, što je također jedan od neizbježnih simptoma dalekih putovanja, osobito kod starijih putnika. Ne zaboravite si osigurati kvalitetne elastične čarape za putovanja, koje će također pomoći u održavanju cirkulacije.

Moramo napomenuti da duga putovanja avionom mogu uzrokovati i druge različite zdravstvene smetnje, koje su većinom bezazlene, no ne uvijek ugodne i bezbolne.

Promjena tlaka može uzrokovati neugodu u području ušiju i sinusa, a može se javiti i jaka bol u zubima ako su u lošem stanju. Stoga, popravite zube prije dugih letova.

Nisu rijetke ni jake glavobolje, bolovi u grlu te curenje nosa. Ovi simptomi uglavnom su izazvani lošom kvalitetom zraka, koji unatoč filterima i jakoj klimatizaciji ne postiže čistoću svježeg zraka.

Autor: Daniela Marušić Bešić
Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button