Kako održavati kuhinjske noževe? Praktični savjeti koje nam donosi Sol i papar

Kuhinjski noževi vrlo su bitan alat kod pripreme hrane, a najvažnije je da su dobro nabrušeni i održavani kako bismo pripremu jela napravili što prije i bez nervoze kada nam nož ne reže kako bi trebao.

Prosječan kuhinjski nož koji možemo pronaći u našim kuhinjama je obično jeftiniji nož koji smo kupili u supermarketu ili preko neobično atraktivnih TV prodaja.

Brandovi su pravim znalcima nepoznati kao i kvaliteta i vrsta čelika, no atraktivnim reklamama gotovo su nas uvjerili da režu željezne ploče:) cigle, povrće u letu i slično.
Nakon kratke upotrebe, u pravilu postaju tupi. Naime, trošenje ovisi o kvaliteti materijala, korištenju ali i održavanju odnosno oštrenju noža. U nastavku opisujemo ispravnu uporabu i održavanje kuhinjskog noža kako bismo mu produžili životni vijek i oštrinu.

OVDJE saznajte i više o noževima

Ovdje pogledajte ono osnovno o noževima kada ih kupujete
Kvaliteta noževa

nozevi

Redovito oštrenje

Mnogi za brušenje (ali vidjet ćemo da to nije brušenje) koriste oštrače koje najčešće viđamo u rukama mesara, takozvane štrajhere. Upotreba je vrlo jednostavna i traje desetak sekundi. S par pokreta čini nam se da smo naoštrili nož.

brusenje-nozaAli….Tu se ne radi o brušenju noža nego samo o ispravljanju vrška i uklanjanju deformacija na oštrici. Zamislite lijep, ravni komad papira. Ako prođete prstom po rubu, možete se porezati. Kad papir smežurate neovisno što je i dalje jednako oštar prelazeći prstom nećete se porezati. Brušenje tzv. štrajherom znači samo ispravljanje ruba kuhinjskog noža i čini se da je oštrica opet oštra. Nakon nekog vremena, ipak ćemo primijetiti da nikakvo potezanje po štrjheru nož ne čini oštrim što govori da je došlo vrijeme za brušenje, pravo brušenje noža.
I kod izbora štrajhera budite oprezni – kupite brusač od mekšeg čelika ili dijamantni što je sasvim dobro za jeftinije noževe, a za kvalitetnije noževe izaberite izrađene od tvrđeg čelika odnosno keramički brus.

Korištenje daske za rezanje namirnica

Ne režite nožem nikad na mramornoj ili staklenoj ploči, ili po keramičkim ili metalnim pekačima. Pomno birajte daske za rezanje. Najbolje su one drvene ili od komprimirane piljevine kao što su na primjer nove američke epicurian daske.

Nježno korištenje noža

Oštar nož reže bolje, tako da za rezanje ne treba puno snage. Za određene namirnice jačina sječiva je gotovo dovoljna, neke druge zahtijevaju minimalni pritisak. Korištenjem manje sile manje oštećujemo namirnicu i okus ostaje upravo fantastičan.

Izdvojeno:

> Probajte odrezati kolutić mrkve oštrim i tupim nožem, nećete vjerovati i nećete prepoznati da se radi o istoj namirnici.
Struganje nožem

Nasjeckali ste povrće za “ajngemahtes” i prenosite ga s daske u lonac. Obično si prijenos pomažete nožem. Ako to radite, okrenite i stružite povrće hrptom noža, jer kada to radite oštrom stranom uništavate nož.

Redovito oštrenje noževa

Paradoksalno, ali redovito oštrenje troši manje materijala i omogućuje dugovječnost noža više no samo povremeno oštrenje kada je nož već tup gotovo do neupotrebljivosti.

Izdvojeno:

Korištenje ispravnog “tipa” noža
Osjetljiva oštrica japanskog noža nije namijenjena za rezanje kosti, otvaranje kokosa i ne koristite ga umjesto otvarača, odvijača, čekića, itd.
Čišćenje noža

Ako su vaši noževi od nehrđajućeg čelika, redovito čišćenje je bitno. Ostavljanje prljavih ili mokrih noževa u sudoperu štetno je za oštricu.

To posebno vrijedi za kvalitetnije noževe koji su označeni kao nehrđajući. Pogotovo ako noževi nisu potpuno inox izrade što znači da su otporni na koroziju do određenog stupnja. Ne koristite stroj za pranje posuđa za pranje kuhinjskih noževa. Topla voda, topli zrak, agresivni deterdženti štetni su za bilo koji kuhinjski nož.

Predlažemo da se povremeno nož očistiti krpom čak i za vrijeme njegove uporabe; rad s čistim nožem je lakši i sigurniji. Nakon uporabe možemo nož isprati samo toplom vodom, a po potrebi i nježno ga oprati spužvom i deterdžentom za pranje posuđa.

Nakon pranja obrišite ga čistom krpom i prije spremanja ostavite ga na kuhinjskom stolu neko vrijeme kako bi se osušio u potpunosti. Ako je kuhinjski nož napravljen od čelika s niskim postotkom ili potpuno bez kroma (Cr) možemo ga namazati i suncokretovim uljem prije spremanja.

Ispravan način čuvanja kuhinjski noževi

Kuhinjski noževi ne bi trebali biti pohranjeni u ladicama, zajedno s drvenim žlicama, i ostalim kuhinjskim priborom, jer će trljanje dovesti do oštećenja delikatne oštrice, a i vi se možete porezati tražeći noževe po ladicama. Predlažemo drvene magnetske držače za noževe koji omogućuju pohranu sigurno i praktično.

sol-i-papar
Vlaška ul. 78, 10000, Zagreb

Facebook Like Button