Kako se postaje vrhunski poznavatelj vina – Master of wine?

Kako postati Master of wine i koje uvjete moramo udovoljiti? Sommelierka Jelena Šimić Valentić ima odgovore upravo na ta pitanja.

Master of Wine je prestižna titula koja pripada osobi s visokim stupnjem stručnosti i znanja o vinu u širem smislu te riječi. Titulu Master of wine dodjeljuje The Institut of Masters of Wine koji je osnovan 1955. u Londonu.

Master of wine je zapravo magistar vina, znanstvenik, doktor, osoba kojoj se klanjaju mnogi ljubitelji vina i u čijoj prisutnosti drhte mnogi vinari.
Master of Wine je najteži ispit znanja i sposobnosti u svijetu vina. Da bi postali njihov kandidat morate ispunjavati neka od sljedećih uvjeta.

Svakako morate imati diplomu Wine and Spirit Education Trust, koja je vodeća međunarodna priznata institucija na području vinskih edukacija koja je napokon prisutna i u Hrvatsku.

Da bi pristupili rigoroznim ispitima Master of Wine, priznaje se i ako ste magistar enologije ili naprimjer ako imate najmanje pet godina iskustva rada u vinskoj industriji.

IZDVOJENO:

> U svijetu postoji samo 304 Master of Wine koji žive i rade u 24 različite zemlje svijeta
> 2005.godine ih je bilo 278. Trebamo znati da je trenutačno od njih je 89 žena Master of wine
> Zanimljivo je spomenuti da je prva žena Master of wine 1970. postala Sarah Morphew Stephen

vino3

Neki od najpoznatijih Masters of Wine u svijetu su Jancis Robinson, Jane Hunter, Michael Broadbent, David Peppercorn, Serena Sutcliffe, David Lake, Bob Betz i mnogi drugi. Njihova literatura je svakako uvijek dragocjeno štivo za preporučiti svima koji žele ući u svijet vina.

Sjećam se svog prvog susreta s jednim od Master of Wine, Mai Tjemsland, radeći jedne godine na Zagreb Wine Gourmet Festivalu u MUO.

Mai Tjemsland je prva žena koja je postala Master of Wine u Norveškoj

Mai je bila počasni VIP gost koja je između ostaloga s nekolicinom važnih novinara i vinskih poznavatelja kušala vina Hrvatske.
Moj zadatak je bio prikupiti od vinara sva vina i kratko ih prezentirati kušačima i paziti da uvijek u čaši bude dovoljno vina za degustiranje.

Mai Tjemsland bilo je zanimljivo pratiti tada kako pažljivo degustira vina i skoncentrirano tipka bilješke na svoj laptop. Njezina fokusiranost, jednostavnost i umijeće kušanja su me oduševili.
Najljepše iskustvo bilo je kada s nama podijelila svoj osvrt na hrvatsku vinsku scenu i na vina koja su je se dojmila.

Najveća mi je škola bila kada me kao sommelierku zamolila da si natočim vina u čašu i zajedno s njom otkrivam što se nalazi u čaši, to je bilo iskustvo za pamćenje. Osjećala sam se kao da imam privatnu poduku s MW-a.

Četverosatno druženje s Mai potaknulo me, a i drži me i dan danas, da samo učim, učim, učim i naravno kušam vina kad god mi se pruži prilika. Sve je imalo smisla. I dan danas sam zahvalna Mai što je dijelila svoje znanje samnom, i što me njena energija i strast potakla i potiče i sada na daljnje učenje i usavršavanje u svijetu vina.

Kandidati za prestižnu titulu Master of wine studiraju najmanje dvije godine

u te dvije godine moraju zadovoljiti teške i stroge uvijete koji se od njih zahtijevaju. Za sam uspješan završetak studija potrebna je velika motivacija, učenje i disciplina.

Ispit se sastoji od tri dijela
Teorijskog dijela u kojem se moraju znati odgovori na pitanja vezana za vinogradarstvo, proizvodnju vina, i vino općenito te praktičnog dijela gdje se na slijepo kušaju i prepoznaju vina iz bilo kojeg vinorodnog područja u svijetu vina s tim da kandidat mora prepoznati stil vina, sortu, kvalitetu, godinu proizvodnje vina, podrijetlo vina i još mnogo toga.

vino
Ako kandidat položi samo neki od ovih dijelova ispita, a ne oba, drugi dio ispita može polagati tek u iduće dvije godine.

Kada se položi teorijski i praktični dio ispita dužan je u roku od šest mjeseci napisati disertaciju od 10 000 riječi s temom koju izabere sam te je tada predaje na ocjenu i odobrenje Obrazovnom i Ispitnom odboru.

Cijelo vrijeme polaznik uz sebe ima mentora Master of wine koji mu nesebično pomaže i usmjerava ga tijekom obrazovanja. Sve su to uvjeti koji se moraju ispuniti kako bi se pridružili zajednici od trenutačno 304 magistra vina i kako bi nosili tu počasnu titulu.

Vrhunac postignuća u profesionalnom svijetu vina zaista je titula Master of wine. Sretna sam što sam imala priliku družiti se s jednom posebnom i moćnom ženom kao što je Mai, te što njenu poruku nosim u sebi. Samo predanost, rad i učenje mogu dovesti na puteve vina kojima je nebo granica.

Tekst: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button