Tko je Sommelier? To sam ja. Jelena Šimić Valentić

Tko je Sommelier? To sam ja. Tko sam ja? Jelena Šimić Valentić. Sommelijerka i kolumnistica Wish.hr portala.

Riječ sommelier dolazi iz francuskog jezika, a označava osobu koja služi vino.
Sommelier je vrhunski poznavatelj vina, vrlo obrazovana osoba, koja besprijekorno mora poznavati vinsku kulturu .

Sommelier se u restoranu brine o vinu u svakom njegovom smislu, od nabave vina, vođenja vinskog podruma, sastavljanja i ažuriranja vinske karte, te u konačnici njegove prodaje. Puno se zahtijeva postavlja pred njega.

Kod nas u Hrvatskoj, zanimanje sommelira još uvijek nije popularno, ali sve više i više se počinje tražiti i cijeniti njegovo zanimanje. Svaki bolji restoran ili hotel obavezno mora imati zaposlenog sommelira koji će uveliko doprinjeti razvoju same kuće, koji će svojim znanjem,
vrlinama i kompetentnošću biti radost i kolegama i gostima s kojima će nesebično dijeliti i širiti svoje znanje i sposobnosti.

Sommelier također mora poznavati vinske kulture cijeloga svijeta i neprestano učiti nove jezike, puno putovati, puno kušati i razvijati se stalno i ulagati u sebe. Mora poznavati enološko- gastronomsku kulturu. Učenje i zalaganje mora biti pogon i istinska želja za svakog sommeliera.
Sommelier je prekrasno zanimanje i jedan nepresušan izvor radosti.

jelena simic valentic pupitres

A tko je Jelena Šimić Valentić?

Sve moje znanje, ljubav i strast počinju uz vino i moji su pogonski temelji za sve ostalo bogatstvo čovjekovih ruku prema kojem širokogrudno koračam željna novih saznanja.

Na put vina dovela me je strast kroz stupnjeve sommelierstva. To sam znanje nadopunjavala neprestanim radom s vinom i poznavateljima vina. Znanje stječem na poziciji sommeliera u restoranu Apetit City u Zagrebu. Certificirani sam sommelier nakon što sam završila tri razine tečaja Hrvatskog Sommelier Kluba po programu AIS-a (Association de la Sommellerie Interanationale), trenutačno najvećeg stupnja obrazovanja u Hrvatskoj.

OVDJE saznajte više o Pupitres vinskom baru – sjajnom konceptualnom mjestu vinske kulture

Ne mogu dovoljno prezentirati svoju ljubav prema vinu jer to je kao da vam ponudim samo jednu bocu vina, a na svijetu ne postoji broj čarobnih boca što kriju u sebi uživanja.

Ono što smatram ključnim je putovanje kroz svijet vina, jer odredište znači ograničavanje. Rijetko kad znate gdje ćete završiti, samo znate s kojim osobinama i ljudima želite putovati i uživati u svakom trenutku bogaćenja saznanjima, kao u svakoj čaši vina.. Ostati u ljubavi, humanosti, iskrenosti i dalje tražiti dobre vrline u sebi kao mirise u čaši. Uživanje i predanost, kada su u jednom, mogu dovesti do nezamislivih razina.

Otvorena sam i željna saznanja. Vjerujem u dobro i vjerujem u ljude. Njegujem istraživačko dijete u sebi i obožavam ga! Volim život i strastveno ga živim. Uvijek uz čašu vina kročim…

Autor: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Slike: privatna kolekcija

Facebook Like Button