Kako se riješiti podočnjaka

Dr. Jelena Jakić specijalizirana dermatovenerologica, Wishovim čitateljima otkriva tajne kako se riješiti podočnjaka.

Podočnjaci su vrlo česti problem u mojoj ordinaciji.

Skoro svaka druga žena a sve češće i muškarci uviđaju problem podočnjaka i doživljavaju ih kao nešo što narušava izgled i harmoniju lica.

Podočnjaci su problem vrlo široke etiologije i ne postoji univerzalna formula za njihovo rješavanje.

S vremenom tijekom procesa starenja svako lice zadobije lagana udubljenja na određenim točkama na licu radi gubitka masne i mišićne mase a tijekom vremena i koštani dio očne duplje postaje veći što doprinosi izražaju podočnjaka.

Neke osobe prirodeno imaju anatomiju lica takvu da su im vrlo rano u životu naglašeni podočnjaci u vidu brazde koju u medicinskom žargonu zovemo ‘tear trough’.

Vaskularizacija ovog područja je specifična, vrlo bogata a koža koja ju prekriva je izrazito tanka.
Tijekom vremena koža stari radi izlaganja vanjskim utjecajima suncu, hladnoći, šminci , pušenju nespavanju pa se mijenja i njena struktura i vanjski izgled.
U nekim slučajevima nastaju tamni podočnjaci koji nisu izazvani nedostatkom volumena nego promjenanma u boji kože. Boja može biti promijenjena površinskim hiperpigmentacijama ili stanjivanjem kože i probijanja tamnih sjena iz dubine.
Kod nekoh osoba dolazi do stvaranja masnih jastučića kao genetske predispozicije i viška kože te je u takvim slučajevima neophodna kiruška intervencija u smislu blefaroplastike.
Ostali tretmani su manje agresivni i različito se pristupa svakom pacijentu.

U nekim slučajevima se radi o lošoj cirkulaciji, metaboličkim poremećajima izlučivanja bubrega ili loše limfne drenaze pa u takvim slučajevima pomažu tretmani limfn edrenaze i radiofrekvencija u kombinaciji sa laserskim tretmanom.

Idealno je kada se volumen može nadomjestiti sa filerom hijaluronske kiseline

Teoxane labaratorij je patentirao novi filer upravo za najdelikatnije podrucje na licu, podočnjake.

Ovaj posebno stvoren gel ima nekoliko karakteristika koje mu daju prednost nad svim filerima za tretiranje ovog podrucja:
1. vrlo njezno higroskopsko djelovanje gela , što znači minimalan rizik od edema i Tyndallovog efekta
2. odgovarajućeg viskoznoelasticanog oblika
3. specifične mehaničke osobine – minimalan pritisak na okolno tkivo

Prirodan i sasvim drugačiji gel za filanje podočnjaka sadrži još i kompleks aminokiselina koje djeluju dermo restrukturirajuće , antioksidanse , i dva minerala cink i bakar i vitamin B6. Na taj način osim što daje nadomjestak volumena dolazi do obnavljanja stanica i sprečavanja ubrzanog starenja kože.
Uz to sadrži i anestetik kako bi tretman bio ugodan i bezbolan za pacijenta.

Ukoliko su to tamni podočnjaci i potrebno je kožu posvijetliti izvodimo kemijske pilinge koji će posvijetliti i regenerirati vjeđe i licu dati svježi izgled.
Ovakve tretmane je idelano izvoditi u vrijeme kada se možemo dobro zaštititi od sunca i tretman se ponavlja nekoliko puta sa razmakom od tri do ćetiri tjedna.

Ako je koža stanjena i zatamnjena radi promjena u dubokim strukturama kože prvi izbor je tretman vlastitom plazmom, PRP , gdje se koriste matične stanice i obnova kože u smislu restrukturiranja svih njenih slojeva. Za ovu metodu nam treba biološko vrijeme obnove kože i nekoliko ponavljanja tretmana ali su rezultati neprikosnoveni.

Idealno bi bilo kombinirati tretman vlastitom plazmom i filerom hijaluronske kiseline kada je to moguće.

Svako lice i svaki podočnjak je drugačiji i pristup je vrlo individualan. Zahtijeva puno razgovora i strpljenja sto se tiče rezultata i očekivanja pacijenata.

Dr. Jelena Jakić spec dermatovenerolog ,
Poliklinika Provena ,
Rakovčeva 21, Zagreb,
info@poliklinika-provena.hr