Karmela Vukov-Colić

Razgovarali smo s priznatom novinarkom, savršenom voditeljicom na HTV-u, prekrasnom ženom i majkom dvoje divne djece, Karmelom Vukov-Colić.

Hrvatska novinarka, televizijska i radijska voditeljica, Karmela Vukov-Colić, osvojila je gledatelje Hrvatske televizije svojim šarmom i svojom profesionalnošću. Hrvatskoj publici poznata je kao voditeljica emisija “Kruške i jabuke”, “TV “Bingo Show”, “Loto Hrvatske lutrije”, te HRT-ove jutarnje emisije “Dobro jutro, Hrvatska”. Također je sudjelovala 2008. godine kao natjecateljica u HRT-ovom zabavnom showu “Zvijezde pjevaju” gdje je zauzela ponosno drugo mjesto.

Što nam je otkrila o svom privatnom životu i gdje je sve putovala, pročitajte u nastavku.

W: Imate dvoje djece. U kojoj su dobi i kako izgleda kućna organizacija s obzirom na Vaš zahtjevan posao? Što biste im savjetovali kao misao vodilju u budućnosti?

Rea je studentica, za nekoliko dana puni 20 godina. Noa je završio 1. razred osnovne škole. Poprilično se dobro organiziramo, djeca su samostalna, a kad bas “zaškripi” uskače baka.

W: U kojoj ste Vi dobi krenuli u ovaj posao i kako je to izgledalo? Kako se postaje voditeljica?

Još sam u srednjoj školi počela na Radiju 101. Tamo sam ispekla radijski zanat, a zatim sam se pridružila ekipi Zagrebačke panorame. Počela sam s javljanjima na telefon i servisnim informacijama, izvješćima s placa, pa tek onda malim novinarskim pričama. U to se doba kadrove na televiziji uistinu odgajalo,” peglalo”, usmjeravalo… Takav pristup i danas bi dobrodošao. S osnutkom Z3 programa Velimir Đuretić me pozvao da se pridružim ekipi, povjerio mi ulogu osobe koja program otvara i time je moja karijera iz novinarske prešla u voditeljsku. Danas je, evo, taj “brak” između HTV i mene slavi 26-tu godišnjicu.

W: Što je bilo najveće pozitivno iznenađenje na koje ste naišli kada ste odlučili raditi ovaj posao? Je li nešto na što ste naišli bilo puno teže nego što ste očekivali?

Moj me posao uglavnom veseli. Tako je bilo na početku, tako je i danas. Djeluje mi da smo “stvoreni jedno za drugo” . Nisam osoba od radnog stola i osmosatnog radnog vremena. Treba mi dinamika – nestalna satnica, različita mjesta i polja rada, susretanje mnogih ljudi… Ništa mi u poslu nije teško. Ponekad, ipak, teret predstavlja ono što on sa sobom nosi – u zadnjih 15 godina imamo ekspanziju žutila u tiskovinama, tračeraja, poluprovjerenih vijesti, nedovoljno pismenih novinara… pa kad vam se takvo što zalijepi na leđa, nije lako.

940994_323755781085228_1805385304_n

W: Govorite nekoliko stranih jezika. Koji su to i gdje ste ih naučili govoriti tako savršeno tečno?

Ne govorim ih sve tečno, ali se trudim ne prestati učiti. U engleskom i talijanskom sam dosta dobra. Talijanski sam učila u Sieni, Rimu, na Calabriji. Portugalski sam učila u školi u Lisabonu i s njim još imam posla. Ruski sam nekako zapostavila, davno sam ga učila u Moskvi i ozbiljno razmišljam ponovno upisati neki tečaj kako bih ga obnovila. Premda, slobodnog vremena je malo. Krenula sam ne davno na tečaj španjolskog, ali sam, nažalost, uspjela prisustvovati tek prvom satu. Smatram da je znanje jezika izuzetno važno, pa i djecu u tom smjeru “guram”. Rea je 3. razred srednje škole završila u Americi i u engleskom je izvrsna, a talijanski je učila u školi i u talijanskim ljetnim kampovima. Sad se bavim mišlju da i Nou, bar na semestar, preselim u američku školu.

W: Volite li putovati? Kada biste mogli živjeti u nekoj drugoj zemlji koja bi to bila i zašto?

Putovanje je neodvojivi dio mene. Ostaci neke nomadske, praiskonske baštine. Kao da sam iz neke čerge ispala… Do sad sam dom, barem na nekoliko mjeseci, uređivala u Italiji i Portugalu, ali bih bez problema mogla živjeti i u SAD, Australiji ili na Sri Lanki…

W: Tri Top knjige s kojima ste se oduševili?

Teško je odabrati samo tri! Evo užeg izbora:
„Katedrala mora“ Idelfonsa Falconesa,
„Otok“ Victorie Hislop,
Zafonova  „Sjena vjetra“,
„Čokolada“ Joanne Harris,
„Book of love“ Kathleen McGowan.
„Harry Potter“….

W: Koji su Vaše Top tri najdraže televizijske emisije i zašto?

„Dobro jutro, Hrvatska“ – zato što smo već dva desetljeće „kao prst i nokat“; Voljela sam „Svjetla pozornice“ taj fenomenalan spoj predivne Helge, zanimljivih gostiju, glazbe, slike i riječi; a danas najradije gledam BBC-ijeve putopise… To je nešto što bih voljela raditi…

W: Za koji biste projekt najviše željeli dobiti upit?

Imam nekoliko ideja. Prva je svakako putopisna i uključuje i Mirka Fodora, živu enciklopediju kad je Hrvatska i svijet u pitanju. Zatim, voljela bih i projekt koji potiče gledatelje na kreativnost. Mislim da takvo nešto nedostaje u našem program.

W: Kada biste mogli upoznati nekog televizijsku voditeljicu iz svijeta koja bi to bila i zašto?

Sve voditeljice koje su mi bile uzor, imala sam sreće upoznati. Čak štoviše – s njima raditi i od njih učiti. Uistinu se smatram sretnicom, jer sam imala priliku znanja upijati.

685_300105900116883_1935087456_n

Autor: Diana Mikloš
Privatni album Karmele Vukov Colić (sve fotografije)

Facebook Like Button