Đani Stipaničev

O svojem glazbenom putu i osobnim interesima, govori nam kazališna ikona Đani Stipaničev.

Poznati Đani Stipaničev je kazališni tenor-bariton, zvijezda domaćih rock opera i mjuzikla. Široj javnosti poznat je po svojim vokalnim sposobnostima i kazališnim angažmanima, te kao sudionik u showu ‘Zvijezde pjevaju’. Sudjelovanjem na festivalima ostvario je brojne nagrade, te iza sebe ima bogato iskustvo stalnog solista brojnih televizijskih emisija i cijeli niz uspješnih kazališnih predstava.

Hrvatski mjuzikl “Jalta Jalta” bio je odličan povod da s Đanijem nakratko porazgovaramo i da saznamo slatke detalje koje se skrivaju iza pozornice a uz to i slatke detalje iz njegovog života…

W: Svoj glazbeni put započeli ste još u mladim danima u klapi Dalmati. Da li Vam je to pomoglo u poslu kojim se danas bavite danas?

Apsolutno! Svako u početku ima određenu dozu treme koja se najbolje razbija nastupajući ljudima neposredno u bliskom kontaktu. Moji prvi koraci su bili u ratna vremena s Dalmatima u zagrebačkim restoranima, ali istodobno i na pozornicama poput Lisinskog pa je to za mene bila velika škola.

W: Poznati ste kazališni tenor – bariton? Kako ste se osjećali pri prvom kazališnom angažmanu?

Uf! Jesus Christ superstar bijaše prva predstava i odmah zahtjevna naslovna uloga. Od perike, treme, znoja i uzbuđenja mikrofon mi je odmah otkazao na početku pa sam prvi čin u Lisinskom otpjevao ‘u suho’. U drugom smo stvar popravili i na kraju doživjeh možda i najupečatljiviji trenutak dosadašnje karijere!

W: U postavi ste najizvođenijeg hrvatskog mjuzikla “Jalta, Jalta”. Da li ste zadovoljni reakcijama publike s obzirom na to da ste nova generacija u mjuziklu?

Reakcije nismo mogli ni sanjati da će biti ovakve. 140 predstava u novom ruhu, 660 ukupno, a još uvijek pun teatar! Ljudi se smiju do suza, pjevaju s nama, ma uistinu rijetko se stvaraju takva djela kao što je Jalta, Jalta.

W: Možete li nam otkriti neke sitne, ali slatke detalje s mjuzikla? Npr. kako bi ste opisali suradnju s prelijepom partnericom Sandrom Bagarić?

Sjajna je lepršava i uvijek spremna na šalu i na sceni i van nje.  Jalta nam omogućava velike mogućnosti za improvizacije što mi ponekad vješto koristimo! Najbitnije je da predstava ‘diše’ i da se razvija kroz vrijeme tako da je uvijek svježa.

W: Uvijek ste odlično odjeveni. U kojoj odjeći se osjećate najugodnije i da li imate najdražeg kreatora?

Sve ovisi o trenutnoj kilaži ha ha. Ja znam malo varirati u težini cca do 5,6 kg. Naravno, kad sam u ‘mršavijoj ‘ fazi da se čovjek voli i ljepše odjenuti. Nemam omiljenog kreatora, ali volim pokoji lijepi odjevni predmet poput kakve jakne ili košulje. Ni odijela mi nisu mrska.

W: Budući da ste rođeni Dalmatinac koje vino preferirate? Bijelo ili crno i zašto?

Ovisi o prigodi ili bolje rečeno obroku. Ako je fini ručak s pečenjem bilo ribom ili mesom onda crno. Ako je pak večera s pripadajućim druženjem onda pak bijelo i to većinom kao gemišt.

W: Koja je Vaša kombinacija u hrani i vinu najomiljenija?

Janjetina i gemišt bez konkurencije. Ali nije loša ni srdela s gradela i crna bevanda!

W: Koliko često putujete i koje Vam je bilo najljepše putovanje dosad?

Jako često u posljednje tri godine. Teško je izdvojiti nešto od Australije do Kanade, Kalifornije, Južne Afrike. Možda ipak Novi Zeland, najljepšu zemlju na svijetu osim Hrvatske!

W: Imate li uzora u Vašem životu? Osoba koju biste najviše željeli upoznati?

Andreu Boccelija svakako. S deficitom koji ima postići takvu karijeru je za svaki primjer!

W: Koje su Vaše želje i interesi u budućnosti?

Želje su uvijek vezane uz obitelj. Stasavanje djece u zdravom i ugodnom okružju je primarno. A o interesima i maštanjima nekom drugom prilikom.

Fotografije: Đani Stipaničev
Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button