Klompe turistička atrakcija Nizozemske

Znate li kako su nastale klompe?

Legendarne cipele za koje mnogi ne znaju odakle potječu te kako su nastale, osvojile su svijet sedamdesetih godina 20-og stoljeća.

Od davne 1970.godine osvojile su mnoge svojom udobnošću i ležernošću. Iako se njihov izgled konstantno mijenjao sve do danas, klompe su zadržale svoj prvobitni izgled, a danas se koriste u brojnim medicinskim ustanovama jednako kao i u kućnoj upotrebi.

POVIJESNI RAZVOJ KLOMPI

Prema legendama i usmenim predajama starije generacije klompe su nekada predstavljale simbol siromaštva i neimaštine.

Oni koji su nosili klompe nisu imali novaca za neke bolje i udobnije cipele, a prema francuskim pričama nosili su ih ljudi sa sela koji su radili na poljima i vinogradima, poljoprivrednici i niži stalež tadašnje Francuske. Budući da su tada izgledale još estetski neprivlačno bila je velika sramota nositi obuću ovog tipa.
U pojedinim starijim zapisima može se pronaći informacija da klompe datiraju još iz doba Rimskog Carstva, a stručnjaci tvrde da su nastale negdje oko područja Baltika. Baltik u današnjoj terminologiji označava višeznačni naziv za označavanje različitih regija koje su povezane s Baltičkim morem.

klompe_1
 

NIZOZEMSKA I ŠVEDSKA KAO KOLIJEVKE KLOMPI

Od svih navedenih zemlja, najistaknutije zemlje koje se ističu po klompama su Nizozemska i Švedska. Ne postoji osoba koja Nizozemsku neće povezati s klompama u kojoj su one postale nacionalni i turistički simbol. Važna činjenica je da i dan danas nizozemski poljoprivrednici i vrtlari koriste klompe kao svakodnevnu obuću zbog udobnosti i komfora.

Nizozemska je od jedne obične klompe napravila pravu turističku atrakciju i pravi mali biznis koji Nizozemcima svakodnevno puni gospodarski budžet. Izrađuju se razni suveniri, slike s klompama, replike malenih klompi, a svi gradovi u nekom dijelu imaju postavljeni simbol klompi.

Izdvojeno:

> U Nizozemskoj se proda više od 3,5 milijuna pari klompi godišnje, a dio zarađenog novaca troši se na održavanje ove prekrasne tradicije. Tradicionalne drvene nizozemske klompe specifičnog su izgleda, a simbolizira ih zavrnuti vrh prema naprijed.

> Najviše ih kupuju turisti, iako je za Nizozemce „pod normalno“ da svatko kod kuće ima nekoliko pari klompi koje se kupuju u skupim i posebno specijaliziranim trgovinama.

SIGURNE CIPELE S OZNAKOM CE

Koliko je ova obuća udobna i sigurna potvrđuje činjenica da je službena agencija za određivanje sigurnosti tradicionalnim drvenim nizozemskim klompama službeno dodijelila oznaku CE, a koja simbolizira sigurnost.
Smatraju da u nekim slučajevima orinigalne klompe mogu izdržati prodore oštrih predmeta kao i razne koncentracijske kiseline.

Više informacija o klompama možete pronaći na sljedećim linkovima:
1) Nacionalna asocijacija nizozemskih obrtnika za klompe:
www.nederlandseverenigingvanklompenfabrikanten.nl

2) Ukoliko Vas zanima možete pogledati načine i postupke kako se izrađuju prave nizozemske tradicionalne klompe:
www.lundehund.nl/klompenmaken/index_e.html

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter/ privatni album Marine Jakšić