Iako smo se već pomirili s činjenicom da će ova ljetna sezona biti iznimno visokih temperatura, od nekih hedonističkih sitnica, poput koktela koji čine trenutke odmora ljepšim, ipak nećemo odustati.
Sve u svemu, ljeto će biti neobično vruće, ali će elementi zbog kojeg ga pamtimo i volimo biti tu – morsku obalu napunit će hrvatski turisti, temperature će biti visoke, spas ćemo tražiti u hladu, a zabava neće biti otkazana.
More i kokteli pružat će prijeko potrebno osvježenje
Jedna od njih je i ona o brendu Botanica, koje je svoj renome već osigurao među poznavateljima kvalitetnih pića – pogotovo gina – te barmenima, što ne znači da se i oni koji samo žele uživati u čaši savršeno ohlađenog koktela s gin tonicom ne mogu osjećati poput profesionalca, i na šanku u vlastitom domu, balkonu, terasi…
A kako bi vam omogućili maksimalno uživanje, iz brenda Botanica složili su tri recepta za ljetne koktele koji će zadovoljiti svačiji ukus.
GIN TONIC
• u čašu staviti led
• dodati 30 ml Hendrick’s gina
• čašu do kraja dopuniti Thomas Henry Cherry Blossom tonicom
• lagano promiješati barskom žlicom
• garnish: jedna kriška dehidrirane naranče i dva pupoljka perzijske ružičaste ruže
TOM COLLINS
• uliti u shaker 40 ml Hendrick’s gina
• uliti 20 ml svježeg soka od limuna
• dodati 20 ml šećernog sirupa
• dodati led u shaker
• dobro protresti
• uliti u Collins čašu
• nadopuniti mineralnom vodom
• garnish: dvije kriške dehidriranog limuna, par bobica borovice i jedan pupoljak perzijske ružičaste ruže
PIPI MOJITO
• uliti 20 ml svježeg soka od limete u čašu
• dodati 20 ml šećernog sirupa
• dodati svježu mentu
• uliti 40 ml Pipi soka
• lagano promiješati barskom žlicom
• dodati led
• uliti 50 ml Santiago de Cuba ruma
• garnish: svježa menta i kriška dehidrirane limete, po želji dodati i krišku dehidriranog grejpa ili naranče
Jednostavno, osvježavajuće piće, koje zaista simbolizira ljeto u čaši, svoj je idealan spoj pronašao u dehidriranom voću i aromatičnim začinima, proizvodima iz asortimana brenda Botanica, koji je 2016. nastao u Zagrebu.
Ivan Knežević i Mario Piteša začetnici su koncepta, koji su, ubrzo nakon rasta popularnosti gin tonica u Hrvatskoj, otkrili kako dobar koktel ne čine samo dva tekuća sastojka visoke kvalitete, već i dodatne arome koje se postižu dodavanjem nekoliko kriški sušenih naranča, limete ili limuna te cvjetova hibiskusa i perzijske ruže.
A ovi prirodni sastojci, osim toga, pridonose i atraktivnosti pića. Čim su shvatili da su otkrili savršen recept nije bilo druge nego baciti se u proizvodnju dodataka u obliku obrađenog voća, povrća i začinskog bilja.
Uskoro su istu stvar prepoznali i profesionalci, ali i sve više amaterskih koktel majstora koji traže ukusne začine i dehidrate te se interesiraju slažu li se međusobno i pristaju li uz gin po njihovom izboru.
“Vrlo brzo smo počeli samostalno proizvoditi dehidrirano voće jer je bilo teško naći visokokvalitetne dehidrate koji su nam trebali. Kod dehidrata je stvar, naime, da kada je kvalitetno osušen, proizvod ostaje aromatičan, mirisan i zadržava boju, a osim toga mora biti savršeno osušen da kasnije ne bi došlo do kvarenja” otkriva Knežević.
Proizvodi iz njihovog asortimana nisu namijenjeni samo za konzumaciju uz pića – mogu se koristiti i u izradi (i dekoraciji) deserata – ali većina će, pogotovo u ljetno doba, ipak odabrati osvježavajući sušeni grejp ili pokoju bobicu gorko-slatkog junipera vidjeti u čaši.
Uz dopuštenje: Perscripta (sve fotografije)