Kranjska Gora više je od skijališta: isplanirajte idiličan zimski vikend

Kranjska gora je idilično malo slovenskom mjesto koje morate posjetiti i koje će vas oduševiti bilo da ste skijaš, planinar ili samo želite obilaziti relaksirajuća mjesta u prirodi.

Veličanstvena priroda, živopisno naselje, znamenite ličnosti i legende, puno smijeha, poticanje natjecateljskog duha i najneobičnija mjesta za selfie, sastavni su dio Kranjske gore.

U njoj ćete otkriti prekrasno jezero Jasna i izvor vode na cesti uz Vršič, doznat ćete otkuda dolazi Kekec i njegov autor, a možete upoznati pitoreskno središte Kranjske Gore.

Ovim atrakcijama dodali smo još nekoliko mjesta koja nikako ne smijete propustiti posjetite li ove zime malo čarobno mjesto podno Alpa. Krenimo redom!

jezero jasna kranjska gora

Jezero Jasna

Prije prvih zavoja na cesti prema Vršiču, najvišem cestovnom prijevoju u Sloveniji koji vodi do istoimenog vrha, smješteno je jezero Jasna.

Mir koji ga okružuje, kristalna voda, idilične planine prekrivene snijegom, jednostavno oduzimaju dah. Jasnu čine dva povezana umjetna jezera uz rijeku Pišnicu, u blizini kojih je i mala hidroelektrana.

Kip kozoroga koji se uzdiže iznad jezera jedan je od najfotografiranijih motiva Kranjske Gore, a posebno ga obožavaju ljubitelji selfija. Poput mnogih turista, teško ćete odoljeti da se ne fotografirate baš na njegovim leđima.

kranjska-gora-1

Ruska kapelica

Samo četiri kilometra od jezera, prekrasna je ruska kapelica pred kojom je grob neznanog vojnika. Sagrađena je u spomen na poginule ruske zarobljenike, koji su gradeći cestu od Vršiča do Trente, poginuli u snježnoj lavini prije stotinu godina.

Kapelica je raritet ovog kraja, a drvena građa i neobično lijepa unutrašnjost zadiviti će svakog tko zaviri u nju. Ne zaboravite zanjihati konop zvona koje donosi sreću.

ruska kapelica kranjska gora slovenija

Izvor vode na cesti uz Vršič

Ne propustite popiti čistu planinsku vodu iz prirodnog izvora, smještenog na početku ceste na Vršič. Legenda kaže da će vam ova moćna voda ispuniti sve želje, a nutricionisti da će zadovoljiti vaše potrebe za mineralima i vitaminima.

slovenija kranjska gora

Priča o Kekecu

Ako ste i vi u okviru školske literature čitali ili pogledali film o Kekecu i danas se sjećate hrabrog dječaka koji se suprotstavio zločestom Bedalcu i oslobodio Mojcu. Ako niste znali Kekec dolazi baš iz Kranjske Gore.

Nećete odoljeti još jednom selfiju uz njegov kip, a krenete li od kipa niže cestom prema središtu mjesta, u ulici Podbreg naići ćete na rodnu kuću Josipa Vandota, autora trilogije o Kekecu.

kranjska-gora-22

Središte Kranjske Gore

Pitoreskna Kranjska Gora, smještena podno Julijskih Alpi nastala je u 10. stoljeću, pa će vas u središtu mjesta oduševiti stare drvene kuće.

kranjska gora slovenija

Najstarija od njih – Liznjekova kuća, danas je muzej u kojem ćete doznati kako su živjeli bogati seljaci u drugoj polovici 17. stoljeća. U njezinoj blizini, na trgu Na Gorici prošle je godine otvoren Ljudski dom i to novoizgrađenoj zagradi koja se arhitekturom savršeno uklopila u živopisno mjesto.

hotel-kompas

Nordijski centar Planica

Posjet Planici veličanstveno je iskustvo. Iako je prekrasna u sva godišnja doba, posebno će vas osvojiti posjetite li je zimi. Njezina magična privlačnost ne ostavlja bez daha samo ljubitelje zimskih sportova, nego i one koji snijeg vole promatrati uz kuhano vino ili čaj iz toplih prostorija.

slovenija planica

U podnožju čak sedam skakaonica, među kojima je i najveća na svijetu, smješten je Nordijski centar, koji njeguje tradiciju skijaških skokova i letova, a nezaobilazno je mjesto za treninge i natjecanja u skijaškom trčanju. I oni manje hrabri žičarom će se popeti do vrha, a samo najhrabriji u dolinu će se spustiti Planica Ziplineom.

ramada-resort

Slovenski planinarski muzej

U Mojstrani, nedaleko od Kranjske Gore, ne propustite posjetiti Slovenski planinarski muzej, jedinstveni planinarski centar u Sloveniji. Razgledajte stalnu izložbu „Put je priča, a priča je put“, pogledajte film o veličanstvenim slovenskim planinama, nakon čega će se i vama probuditi želja za planinarenjem.

Facebook Like Button