Kućni prag viši od Himalaje

Srpski književnik Dragan Velikić (1953.) dobro je poznat hrvatskoj čitalačkoj publici, budući da su skoro svi njegovi romani nakon objavljivanja u Srbiji (i čestih nagrada) objavljeni kod hrvatskih izdavača. Tako je i s posljednjim romanom „Islednik“ (2015. nagrađen „Kočićevim perom“), kojeg je u originalnom jeziku objavio zagrebački izdavač MeandarMedia uz prigodnu predstavljačku turneju. Važna komponenta u Velikićevim romanima jesu prisjećanja, posebice na razdoblje takozvanih formativnih godina kada je kao dječak s roditeljima živio u Puli.

islednikPrije dvije godine je s povjesničarkom umjetnosti Paolom Orlić i fotografom Igorom Zirojevićem sudjelovao u ostvarivanju monografije o Puli, a neki romani naslovima izrijekom govore o tim prostorima poput „Via Pula“ ili „Bonavia“ (poznati riječki hotel). U „Isledniku“ on traga za obiteljskim ozračjem u kojima je dominirala njegova majka, prisjećajući se situacija, reakcija i rečenica. Dakako, ne možemo znati koliko je tu dokumentarnog, a koliko umjetnički svojevoljnog, ali majčin lik je tako životan, da ga je lakše bilo opisati nego izmisliti. Uostalom, znamo da je često život maštovitiji od najneobičnije maštarije. Evo uostalom mogućeg istinitog razgovora između dominantne majke i sina koji je odustao od borbe: „Šta ti radiš? Pišeš?“ „Da. Pišem novi roman.“ „Sigurno opet nešto izmišljaš“; gleda me prekorno.“Ne volim kod tebe to što izmišljaš.

Pravi pisac ne izmišlja. Malo je pravih pisaca“, kaže. (stranica 38). I tako Velikić istražuje (isleđuje) svoju mladost, prisjeća se (ili kako kaže majka, izmišlja) događaja, koji su u njegovoj obitelji predstavljali male potrese, traga za nekim ljudima koji su nestali na tajanstveni način, jer bila su to „ona vremena“. Roman „Islednik“ bavi se malim obiteljskim svijetom iz kojeg se ponekada nikako ne uspijeva izaći. Ili, ako smo mi izašli iz tog svijeta, taj svijet nije izašao iz nas. Najveća vrijednost ovih zapisa je sjajna Velikićeva rečenica, njegov izuzetan stil- naoko jednostavan, no dubok i raskošan.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button