Lena Jurić

Razgovarali smo s vlasnicom raw food kluba Elixir, Lenom Jurić.

Jeste li ikada probali sirovu hranu? Ako niste, krajnje je vrijeme da svom nepcu priuštite poseban užitak. Baš iz tog razloga, ne bi li saznali nešto više o ovakvom načinu prehrane, razgovarali smo s Lenom Jurić, vlasnicom raw food kluba Elixir – prvog klupskog restorana sirove hrane u regiji.

W: Otkuda ideja za pokretanjem ovakvog restorana?

Ideja je izašla iz života. Suprug i ja se ovako hranimo već duži niz godina. U svijetu ovakvi restorani postoje već desetak godina pa i više. Postoji cijeli gastro pravac, knjige i pokreti koji propagiraju ovakav način prehrane. Kod nas u Hrvatskoj je sve bilo još pomalo uspavano, međutim, za ovo smo se odlučili u pravi tren, kada je Hrvatska postala spremna za jednu ovakvu ponudu.

W: Koliko dugo vaš restoran postoji?

Restoran na ovoj adresi postoji godinu dana i sedam mjeseci, a sve zajedno u Zagrebu postojimo već tri godine. Imali smo različite degustacijske večere, znali smo iznajmljivati restorane,radili smo cateringe te radionice.

W: Koliko truda i vremena iziskuje priprema sirove hrane? Koliko je kompliciranije od pripreme tzv. „obične hrane?“

Nije kompliciranije, ali iziskuje trud, zato što je priprema drugačija te što sve moramo sami raditi. Naime, ne postoje ljudi koji su već obrazovani za bavljenje ovakvim poslom. Tako da, od same proizvodnje, kupovine, nabavke hrane, odabira, nuđenja i pripreme te iste hrane, sve radimo sami. Tu postoje pomoćnici koji se uče, ali njima treba vremena. Utoliko je teže.

W: Kako Hrvati reagiraju na ovakav način pripreme hrane, pošto je ipak ovo nešto novo za našu kulturu i način na koji se uglavnom hranimo?

Dobro reagiraju. Naročito Zagrepčani. Ovdje postoji velik broj ljudi koji su putovali svijetom i probali ovakvu hranu. Multikulturalna sredina uvijek nekako lakše prihvati novitete u bilo kojem području.

W: Primijetila sam da velik broj stranaca posjećuje vaš restoran…

Mnogo. Oni se informiraju. Naročito vegani i vegetarijanci, koji uvijek kada dođu u novi grad traže mjesto gdje će jesti. Normalna je pojava da istraže web , te da „pročačkaju“ internetom, tražeći mjesto gdje se nudi nešto po njihovom ukusu.

W: Koje delicije najbolje prolaze? Što gosti najviše vole jesti?

Nemamo neki osebujan meni. Uglavnom se svodi na desetak glavnih jela, predjela i deserata koji se povremeno mijenjaju. Ovisno o sezoni. Uglavnom, sve prolazi. Svi koji dođu, probaju sve.

W: Koje su prednosti ovakvog načina ishrane? Naša hrana potpuno je veganska. Nema brašna, jaja, šećera, mlijeka, mesa ni nikakvih aditiva, konzervansa, bojila ni neprirodnih sladila. Nema ničeg što nije prirodno. Samim time je i zdravo. Također, ništa se ne uništava kuhanjem .

Razgovarala: Martina Plantak Fotografije: Uz dopuštenje Lene Jurić

Facebook Like Button