Liječenje traume

Dobar likovni postav i odgovarajući izložbeni prostor mogu uvelike pomoći pri promatranju izvrsnih izložaka, a to je upravo slučaj s izložbom fotografija „Autopsija“ studenta 1. godine diplomskog studija fotografije na ADU Zagreb Ivana Buvinića (mentori Jelena Blagović i Davor Konjikušić) u galeriji „Kranjčar“ na zagrebačkom Kaptolu (14.-21.9.2021.).

Buvinić na svim svojim fotografijama ima zadani motiv – stol prekriven ukrasnim čipkastim stolnjakom. Ono što se mijenja od fotografije do fotografije jesu predmeti položeni na taj stol poput gomile na pola ispijenih čaša, hrpe papira koji se doimlju kao dokumentacija ili naprosto velika mrlja.

izlozba-fotografija-autopsija-1

Disparatnost između velikih formata fotografija i „običnosti“ fotografiranog motiva izaziva određenu nelagodu, jer bez obzira je li predmet jasan poput pomno složenih igraćih karata ili pomalo prikriven poput mrežice s namirnicama, djeluje nasumce odabran ili slučajno odložen na stol, pa ta njegova usputnost nije u skladu s veličinom, gotovo pompoznošću formata.

Način snimanja ostvaruje vizualnu smirenosti, ali se ipak naslućuje neki nemir, možda više naslovom izložbe nego samim promatranjem.

O „mračnoj“ pozadini nastalih fotografija autor Buvinić zapisuje: „Obiteljski stol, na simboličkoj razini, za mene predstavlja mjesto koje svjedoči o dinamici ljudskih odnosa unutar obitelji te ga na konceptualnoj razini uspoređujem sa stolom na kojem se vrši autopsija.

izlozba-fotografija-autopsija-2

Reminiscencijom događaja obilježenih traumom, kao i naknadnim konstruiranjem situacija iz osobne prošlosti, forenzički pristupam svakodnevnim predmetima kao prema svjedocima koji su utjecali na izgradnju mojeg identiteta. Na taj način otvaram prostor imaginacije i mogućnost promjene percepcije obiteljskog doma.“

Bez obzira, prepoznajemo li potisnute traume ili samo „bezazleno“ gledamo izložene fotografije, radi se o izuzetnom mladom fotografu i dojmljivoj izložbi.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button