Luciano Pavarotti

Slavuj svjetskog glasa.

Jedan od najpoznatijih talijanskih tenora u klasičnoj suvremenoj glazbi rodio se u Modeni (Italija) 1935 .godine kada Italija službenog dobiva svog slavuja koji kasnije biva prepoznat u cijelom svijetu. Također, Luciano Pavarotti je bio poznat kao sastavni dio nezamjenjivog trojca pod nazivom „Tri tenor“, a osim Luciana činili su ga još José Carreras i Plácido Domingo. Umire 2007.godine od raka gušterače.

GLAZBENA OBITELJ

Nekako je poznata priča da dobri glazbenici potječu iz glazbenih obitelji. Također ovo je bio tipičan primjer i s tenorskim profesionalcem Lucianom. Njegova obitelj u svom talijanskom kraju bila je okarakterizirana kao poznata glazbena obitelj pa ne treba čuditi što je iz nje izašao nadareni Luciano. U svojim dvadesetim godinama definitivno se odlučuje za karijeru pjevača, a prve stručne i profesionalne pripreme satova započinje pod mentorstvom Arriga Pola i Ettora Campogalliana.

TENOR SVJETSKOGA GLASA

Nezamjenjivi tenorski glas bio je prepoznat u cijelom svijetu, a ljepotu njegovog glasa prepoznali su brojni glazbeni stručnjaci diljem cijeloga svijeta. Osim što je pobjeđivao na brojnim internacionalnim natjecanjima njegov talent primijetili su mentori raznih svjetskih škola, nakon čega su uslijedili brojni angažmani u svjetskim metropolama poput Milana, New Yorka,Beča, Pariza, Barcelone, Londona, Moskve, Japana i dr. U kasnijim danima svoje karijere osniva škola mladih pjevača kako bih svoje stečeno znanje prenio na mlađe generacije. Svojim radom i upornošću s razlogom si je osigurao mjesto u svjetskim udžbenicima i enciklopedijama te na taj način postao dio naše povijesti.

50th-anniversary-of-universal-declaration-of-human-rights
 

ZANIMLJIVOSTI O SVJETSKOM TENORU

  • Mnogi od nas nisu to znali no za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva ne tako davne 1990. godine osniva se grupacija „Tri tenor“ koja svoju prvi izvedbu izvodi upravo na njemu.
  • Također je proglašen jednim od važnijih UN ambasador gdje svoju poznatu reputaciju koristi u globalne i humanitarne svrhe. 1988.godine proglašen je UN-ovim ambasadorom mira, a borio se protiv siromaštva i bolesti, za dječja prava i dr.
  • U BiH u Mostaru postoji akademija pod nazivom „Glazbena akademija Pavarotti“
  • 1998. godine dobiva nagradu Grammy za životno djelo
  • Jedna od njegovih najpoznatijih skladbi je „O sole mio“.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici www.lucianopavarotti.com

Napisala: Marina Jakšić
Fotografije: Foter/Shutterstock

Facebook Like Button