Carolina Herrera

Kraljica elegancije i glamura.

Elegantna, sofisticirana i svjetska ikona – neke su od uobičajenih riječi koje se koriste kada se želi opisati modna kraljica Carolina Herrera. Njezine ideje žele prikazati određeni šik s imućnim stilom ali klasičnim ženskim senzibilitetom. Južnoamerička modna ikona, još uvijek nakon 30 godina obara s nogu sa svojim modnim kombinacijama i luksuznim detaljima.

Carolina Herrera je jedna od snažnijih žena koja ne voli trendove i čije su oči navikle samo nalijepe stvari.

Profinjeni i čarobni život

Carolina je potomak jedne stare južnoameričke obitelji. Bila je jedna od četiri kćeri u obitelji čiji se korijeni na kontinentu mogu pronaći već 1500 godine. Imala je discipliniran i organiziran život. U njezinoj obitelji točno se znalo kada je vrijeme za doručak, ručak i večeru. Već kao djevojčica šivala je odjeću za svoje lutke, no kako je odrastala, želja za ručnim radom joj se smanjila. U to vrijeme, njezin otac ju je upoznao s jahanjem s čime se bavila nekoliko godina. U dobi od 13 godina, Carolina je prvi put prisustvovala sa svojom bakom modnoj reviji Cristobala Balenciage, u Parizu. Uživala je u svojem životu i učila o svjetskom ukusu i profinjenosti uz Dior, Lanvin, Balenciag.

Ljubav prema parfemima

Kada je kao djevojčica ugledala majku kako čita knjigu i vidjela kako joj ta knjiga donosi osmijeh na lice, bila je toliko uzbuđena da je krenula u potragu za njom. Tražeći po policama ugledala je knjigu, pod nazivom “Parfem” i od tog trenutka je znala da će ta knjiga uskoro biti u njezinim rukama. No, kako je bila tek mala djevojčica, do knjige nije mogla doći sama.

Jednoga dana majka ju je ugledala kako pokušava dosegnuti knjigu i uputila joj je ove riječi: “Najljepša moja Carolina, ako želiš čitati tu knjigu trebaš učiniti nešto dobro; u svemu što vidiš moraš nastojati pronaći miris.”
Od tog dana Carolina je započela potragu za mirisima u svim stvarima; od mirisa hrasta, cigareta, pa sve do raznovrsnog cvijeća. Carolina je tada započinjala cijeniti sve vrste mirisa, pa čak i one najsuptilnije mirise koji su je pratili gdje god je išla.

Tada je pronašla svoj poziv. Ljubav prema mirisima i čaroliji uspomena.

SF Symphony Pre-Party for April 20th Carolina Herrera Fashion Show
 

Izgrađena uspješna modna linija

Carolina je svoju inspiraciju pronalazila u svojoj majci, koja je za nju predstavljala ikonu svjetske elegancije. Tako je osim ljubavi prema parfemima pronašla i svoju drugu ljubav. Ljubav prema kreacijama. Njezin osjećaj za ukus i stil polako je osvajao mnogobrojne nagrade te nakon što je svoje mjesto zauzela na listi Međunarodno najboljih odjevenih osoba, polako je zaplivala u modne vode.

Inspirirana svojom prijateljicom, bivšom urednicom Vogue, Dianom Vreeland, Carolina je debitirala svoju prvu modnu liniju 1981. Naglasak je bio na eleganciji te je smatrala da je hrabro nositi nešto drugačije od drugih – tako izražavate svoju osobnost. Od tog trenutka, započela je s linijama odjeće ali i mirisa. 1984. godine predstavila je svoju krznenu liniju a dvije godine kasnije, debitirala je CH kolekciju.

CH kolekcija je bio snažan i važan korak za pridobivanje publike i shvaćanje Herrerine vizualne estetike. Brand Caroline Herrere počeo se polako širiti te je 1988. predstavila ženske mirise, 1991. mirise za muškarce a nakon toga je uvela i treći miris, Floré. Svaki miris Caroline Herrere predstavlja eleganciju, profinjenost i odličan je bez obzira u koje vrijeme ga nosite – da li je to ujutro, popodne ili navečer. Trenutno ima u ponudi više od 50 parfema.

Carolinin imperij je polako rastao od trenutka kada je kreirala haljine posljednjih dvadeset godina života nekadašnje prve dame, Jackie Onassis Kennedy, koja je tada postala svjetska ikona stila. 1997. njezina kreativnost se počela širiti i na druga područja te je tako započela kreirati dodatke uz kreacije, što je uključivalo torbe, marame, kravate, kožnate rukavice i slične stvari. 2000. godine otvorila je svoj prvi Carolina Herrera butik u New Yorku, u poznatoj aveniji Madison.

carolina-herrera_l
 

Novo stoljeće joj je donijelo i nove izazove. Njezine kolekcije su dostigle svjetske modne razine te s više od 70 trgovina diljem svijeta, Herrera svojim elegantnim i jedinstvenim kreacijama osvaja planet. Njezinom uspjehu se dive svi, ponajviše zbog činjenice što dolazi iz Latinske Amerike i zbog tempa i načina na koji je odrastala u takvom svijetu.

Sada, nakon više od 30 godina karijere, radi ono što voli i još uvijek vodi strastveni modni život, kao i prije 30-tak godina. Njezinu odjeću nose poznate osobe među kojima se mogu pronaći Renee Zellweger, Salma Hayek, Blake Lively te Oprah Winfrey.

Da li ste znali?

Carolina Herrera je više od šest mjeseci s četiri krojačice, radila vjenčanicu koju je nosila Kristen Stewart u filmu “Sumrak Saga”. Haljina je napravljena od Chantilly čipke i krep-satena te ima čak 152 gumba na leđima i po 17 gumba na svakom rukavu

Carolina Herrera

Rođena:        8. siječnja 1939 godine u Caracas, Venezueli
Edukacija:    škola El Carmen
Linije:           Carolina Herrera
Knjige:          Contemporary Fashion, St. James Press, Newsmakers 1997, Issue 4, Gale, 1997.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: naslovna bigstock (WEST HOLLYWOOD, CA – FEB 26: Carolina Herrera at the Vanity Fair Oscar Party at Sunset Tower on February 26, 2012 in West Hollywood, California.) / Foter

Facebook Like Button