Malo jesmo preopterećeni

Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista za godinu 2022. otvorena je treći ponedjeljak u siječnju (16.1. 2023.) koji se, prema nekim (?) kriterijima, smatra (globalno) najdepresivnijim danom u cijeloj godini, pa je otvorenje ove vesele izložbe u Galeriji „Vladimir Filakovac“, najistočnijoj zagrebačkoj galeriji, brutalni i izravni napad na weltscmerz (njemački svjetska bol, termin koji je skovao pisac Jean Paul u doba romantizma a podrazumijeva nepopravljivu vladavinu patnje i boli u svijetu).

izlozba-karikatura-1

Riječ „karikatura“ potječe od talijanskog glagola caricare koji se prevodi kao natovariti, opteretiti, pretjerati a sam termin se definira kao „crtež koji jednostavnim potezima prikazuje bitne, obično slabe, osobine i najuočljivije vanjske crte osobe, događaja, pojava itd., tako da ih namjerno pojača i istakne da djeluju smiješno“ dok je u prenesenom značenju „nešto potpuno promašeno u svojoj vrsti, iskrivljena ili smiješna slika čega ; nakarada, ruglo“ (Jezikoslovac).

Smanjenje „papirnatih“ medija ne znači kraj karikature, jer se karikaturisti snalaze i objavljuju na raznim dostupnim „podlogama“ (recimo na portalima), što ne dokazuju samo njihove stalne rubrike nego i samostalne izložbe (novi radovi Petra Pismestrovića i Nika Titanika , te izložba Ice Voljevice „Grga, s protokolom i bez njega“, da spomenem nekoliko nedavnih ).

izlozba-karikatura-2

Godišnja izložba nema zadanu temu pa se svakom od karikaturista (ovaj put 43 autora izlaže 120 radova) prepušta na volju da prikaže na svoj način ono „što ga tišti“.

Uz prilični broj portreta i po neku „šaljivu “ sličicu, karikaturisti se intenzivno bave društvenim temama i dnevnom politikom (što je postalo neodvojivo), pa proizlazi da je izraz „opteretiti“ (iz prijevoda) bespredmetan, jer sve što nas, lokalno i globalno, okružuje, postalo je toliko nevjerojatno da je za crtanje karikature (pojedinačne ili serije sličica) dostatno puko „prepisivanje“ stvarnosti.

Materijala je na pretek , situacija je sve kompliciranija i promjene su sve brže, pa umjesto da se ide u korak sa zbivanjima, ponekad se za njima trčkara… Sjećam se kada mi je jednom davno Srećko Pinatrić Felix rekao da nema pravila vezanih uz inspiraciju: nekada satima šeće i razmišlja o temi za karikaturu, a nekada ih nekoliko „navali“ pa mora odabrati; nisam ga odavno srela – možda više ne šeće nego bježi ispred obilja tema!

izlozba-karikatura-3

Budući da je doista puno radova (galerijski je prostor, srećom, veliki) izdvojit ću nekoliko kako bih bar djelomično pokazala tematsku širinu: Nik Titanik je u svojem beskrajno duhovitom „zločestom“ stilu komentirao situaciju vezanu uz zbrinjavanje otpada i novu zagrebačku vlast, Krešimir Kveštek je kroz usta predstavnika najsiromašnijih iznio mišljenje o politici, Srećko Puntarić je kuhanje zimnice iskoristio za komentar životnih troškova, a Petar Pismestrović je posegnuo za portretom meteorologa Zorana Vakule.

Dakako nisu zanemarene teme poput rata (Putin u glavnoj ulozi), energetske krize, graničnih odnosa, financijskih malverzacija, tehnologije ili turizma (zagrebačke znamenitosti Ljubice Heidler: „Pa…katedrala, Markova crkva, Mirogoj, Remetinec…“).

Ova ljekovita izložba ostaje otvorena do 2. veljače.

Fotografije: HKD

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button