Mario Miše

Jedini Hrvat koji je imao priliku surađivati s poznatim američkim brendom Victoria’s Secret. Donosimo intervju s Mariom Mišeom.

Kreativna, ambiciozna, sposobna, komunikativna, a nadasve svestrana osoba ujedinila je sve osobine u jedno, izdvajajući se iz mase svojim drugačijim bićem. Za Marija umjetnost ima društveno propisanu svrhu, a ljepota, način stvaranja i inovativnost za njega su osobine jednog umjetničkog djela. Mlad i svestran umjetnik Mario Miše rođen je u prekrasnom povijesnom gradu Splitu. Za njega možda niste čuli i ovo ima bit će vam nepoznato no u svijetu umjetnosti i stvaranja Mario je na visokoj poziciji prepoznatljivosti. Završio je školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu – smjer kiparstvo, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu – smjer kiparstvo, usmjerenja mala plastika i medaljarstvo, a trenutno je apsolvent na diplomskom studiju kostimografije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti. Marieva želja za radom i svestranost dovele su ga do suradnje s brojnim i renomiranim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Jedini je Hrvat koji je imao priliku surađivati s poznatim svjetskim modnim brendom Victoria’s Secret za koji je dizajnirao i izrađivao krila, koje pod svijetlima reflektora nose najpoznatije manekenke i ljepotice svijeta. Također se prije nekoliko mjeseci odazvao se
na sudjelovanje i suradnju u velikom humanitarnom projektu koji je organizirala znamenita Vivienne Westwood. Projekt pod nazivom „Ande“ u Londonu (u okolici Hipodrom kabaret kazališta na Leicester Squareu), a okupio je svjetsku elitu umjetnika i poslovnih ljudi.

Ekskluzivno za Wish portal Mario odgovara na naša pitanja.

W: Nedavno ste sudjelovali na humanitarnom projektu koji je organizirala znamenita Vivienne Westwood. Što to znači za Vas?

Red, rad i disciplinu. Samo me moja želja i motivacija za radom dogurala do toga. Također za mene je svaki projekt od jednake važnosti, pa tako je i ovaj jedan od njih.

W: Jedini ste Hrvat koji je imao priliku surađivati s poznatim američkim brendom Victoria’s Secret. Da li vam je taj projekt važan i kako ste se osjećali kada ste vidjeli svoje radove na poznatom showu, kojeg je gledao cijeli svijet?

Bio sam sretan i ponosan jer sam bio izabran kao dizajner u najveće modno društvo, ali gledam na to kao svakodnevni posao – život. Živim za budućnost, a to je iza mene.

W: Tri osobine koje vas najbolje opisuju?

Tvrdoglavost, zaigranost, a nadam se i dobrota.

W: Kako vam dolaze ideje za nove projekte i da li imate posebne rituale prilikom stvaranja novih dijela?

Ideje mi dolaze svakodnevno, najčešće prije sna i u snovima. Ponekad kada legnem ne mogu zaspati cijelu noć od eksplozije ideja, ali ima i dana kada je “suša”. Inspiraciju crpim Iz svakodnevnice, ljudi, životinja, prirode, stvari, itd.

W: Smatrate li da se umjetnosti pridodaje velika važnost u Hrvatskoj, uspoređujući s ostalim zemljama?

Niti malo, spali smo na mizerne grane u Hrvatskoj, ali ako se mene pita ukinuo bi poticaje (da svi imaju ista prava i uvijete). Ljude bi obrazovao od malena da je umjetnost bitna u životu. Poslije svake civilizacije ostaje jedino kultura i umjetnost. Sve ostalo je prolazno.

W: Koji je vaš životni moto?

Mašta može svašta, igrajmo se!

W: Naziv zadnje knjige koje ste pročitali?

Kronike iz Narnije – 7 knjiga.

W: Tri zemlje koje bi izdvojili kao najvažnije za umjetnike i koju bi vi odabrali kao najznačajniju za sebe?

Zemlja je okrugla, gdje god kreneš doći ćeš opet na početak. Umjetnost ne poznaje granice, pa tako ni ja.

W: Smatrate li da je istinita teza da su umjetnici pomalo čudni i da se dijete nalazi u njima?

Sebe smatram djetetom, a često mi govore da se smirim jer više nisam dijete no ja mislim upravo suprotno. Što je u današnjem svijetu čudno? Mislim da su umjetnici drugačiji, što pritom nije loše. Ne volim monotoniju i kolotečinu.

W: Vaše najdraže jelo i da li volite kuhati?

Obožavam kuhati, probavati raznu i novu hranu. Da se ne bavim ovim čime se bavim, bio bi umjetnik hrane- kuhar. Volim sve osim jetrica.

W: Kakav tip projekta nikada ne bi prihvatili raditi?

Ne ulazim u one projekte gdje nema povjerenja. Iz takvih projekata izlazim, jer povjerenje je najvažnije. Ipak ja garantiram svojim imenom pa sam također pažljiv s odabirom.

W: Vaša najdraža boja koja najbolje opisuje vaše osobine?

Zelena.

Intervju odradila: Marina Jakšić

Facebook Like Button