Međunarodna konferencija o vinskom turizmu

Tek što je postala članica europske kulturne rute Iter Vitis, Hrvatska je od četvrtka do subote bila domaćin Generalne skupštine u sklopu koje se održala i zanimljiva međunarodna konferencija o vinskom turizmu.

medjunaodna-konferencija-vinski-turizam-02

Da turizam i vino ne idu jedan bez drugog potvrdila je međunarodna konferencija Iter Vitis – od baštine do brenda, koja se od 14. do 16. studenog održavala u Roxanich Wine & Heritage Hotelu u Motovunu, u sklopu Generalne skupštine europske kulturne rute Iter Vitis.

medjunaodna-konferencija-vinski-turizam-04

Više od 200 stručnjaka, turističkih djelatnika, vinara, predstavnika institucija iz 11 zemalja okupilo se u Istri, koja vrhunskim vinima i atraktivnim vinarijama može stati uz bok najpoznatijim svjetskim vinskim destinacijama.

medjunaodna-konferencija-vinski-turizam-06

„Kroz bogatu povijest Hrvatske ispreplele su se različite kulture pa se danas naša zemlja može pohvaliti iznimnim kulturnim nasljeđem. Među vodećim smo zemljama u svijetu po zaštićenim materijalnim i nematerijalnim kulturnim dobrima na UNESCO listi, a kroz našu zemlju trenutno prolazi 13 europskih kulturnih ruta, među kojima je i Iter Vitis.

medjunaodna-konferencija-vinski-turizam-08

Vino je oduvijek bilo neraskidivi dio tradicije, o čemu svjedoči njegova kvaliteta i veliki broj autohtonih sorti, a Hrvatska je bogata vinogorjima od Slavonije, Srijema i Baranje preko zagorskih brega, Istre, Kvarnera do Dalmacije i njezinog krajnjeg juga. Enologija i gastronomija su nerazdvojne i jedan su od deset ključnih proizvoda na kojima temeljimo razvoj i budućnost hrvatskog turizma“, istaknuo je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

medjunaodna-konferencija-vinski-turizam-11

Stella Arneri, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU osvrnula se na hrvatsko predsjedavanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju koje je započelo 1. studenog pod odabranom temom „Dunavska strategija – deset godina poslije“.

„Tematski prioriteti nužni za održivu viziju razvoja u fokusu su Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje ima ulogu voditelja predsjedavanja. To su zaštita okoliša i ruralni turizam. Oni su dugoročni temelj za afirmaciju naše zemlje u europskom okruženju, kao zemlje koja pametnim, promišljenim i održivim korištenjem resursa osigurava višestruke razvojne pravce.

medjunaodna-konferencija-vinski-turizam-13

U središtu te vizije bogata je kulturna baština koja umrežena u kulturne rute dobiva dodatnu vidljivost, prepoznatljivost, ali i zaštitu“, zaključuje Arneri.

Emanuela Panke, direktorica Iter Vitisa istaknula je kako je vino oduvijek povezano s tradicijom, identitetom i životnim stilom, ali je i jedan od ključnih instrumenta interkulturnog dijaloga. Naglasila je kako je Iter Vitis rođen u ovom kontekstu s jakom željom da sve to pretoči u kulturnu rutu.

medjunaodna-konferencija-vinski-turizam-14

Danas ova europska kulturna ruta, certificirana još 2009. pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, prolazi kroz 20 država.

Od ožujka nova članica i nositeljica Iter Vitisa je i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Predsjednica Udruge Dijana Katica, istaknula je kako ruta potiče razvoj vinskih destinacija i promovira primjere dobre prakse, a takvih je u Hrvatskoj uistinu mnogo.

„Kulturne rute imaju veliki potencijal za razvoj ruralnih područja i cjelogodišnjeg turizma, a pristupanje vinskoj ruti u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. i programom Vlade, koji su prepoznali vinski turizam kao turistički proizvod i motiv dolaska.

medjunaodna-konferencija-vinski-turizam-10

Pristupanje Hrvatske Iter Vitis obitelji događa se u vrijeme značajnih događaja za Hrvatsku u ovoj i sljedećoj godini. Od 1. studenog Hrvatska predsjedava Dunavskom strategijom, u prvih šest mjeseci sljedeće godine Vijećem EU, a 2020. Rijeka je europska prijestolnica kulture“, istaknula Katica.

Vino je emocija, a u kontaktu s gostom nije presudna jedino vrhunska kvaliteta nego i dobro ispričana priča. Da tu priču sve više prepoznaju i strani turisti potvrđuje istraživanje Instituta za turizam prema kojem čak trećina stranih gostiju u Hrvatsku dolazi radi uživanja u bogatoj eno-gastronomiji, zaključeno je na konferenciji u Motovunu.

Uz dopuštenje: Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”