Melem za um, duh i tijelo – Divine Health program

Radeći pranayame steći ćete veliku energiju, inteligenciju, riješit ćete se bolesti u umu i tijelu, vaše tijelo će poprimiti sjaj, oči će postati blistave, svaki organ će dobiti energiju i mladolikost, a vaš um će postati snažan i bistar. Swami Urgaya

U današnje vrijeme sve je više osoba sa problemima dišnog sustava, a prema Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo (2011) bolesti dišnih organa skupina su koja najviše opterećuje primarnu zdravstvenu zaštitu. Također, sve je više djece i odraslih s nepravilnim tjelesnim držanjem. Budući da je kisik osnovna hrana naše stanice i svih organskih sustava, nedostatak kisika može uzrokovati hipoksiju i druge poremećaje koji će se manifestirati na drugim organskim sustavima, npr. poremetit će se vrijednost pH mišića i krvi, te će se to odraziti na cijelu posturu ili držanje tijela.

Naveo sam samo neke od problema, a budući da je moj zadatak da ljude učim kako da se oslobode problema, iskoristit ću ovu priliku da vam malo pobliže predstavim, po meni jako efikasni način, predivan antistresni program pod imenom Divine Health Program. Njegova jednostavnost , jedinstvenost , pragmatičnost i snaga toliko su me fascinirali da, ne samo što sam ga odlučio prenositi dalje i podučavati, već su i određene tehnike iz programa bile tema mojeg magistarskog rada.

Divine Health Program je vrlo jednostavan i praktičan antistresni program namijenjen apsolutno svima. Sastoji se od tehnika disanja, meditacije na zvuk ili mantru, dva seta psihofizičkih vježbi za zdravlje zglobova i kralježnice, pozitivnih afirmacija za razvoj i održavanje pozitivnog uma i dvije drevne tehnike solarnog disanja – Omkare i Punjenja Kozmičkom Energijom. Također, unutar programa podučavamo i razne metode detoksa, savjete za zdravu prehranu i balans svih 6 izvora energije. Uglavnom, Divine Health Program je drevni sustav samorazvoja svijesti koji je SriSivakumar Swamiji Nasimath prenio Swamiju Urgayi po tradiciji staroj 2500 godina, i tako je ovo znanje došlo na zapad. Iako izgleda da je program indijskog porijekla, tehnike od kojih je satkan su univerzalnog karaktera. Cilj programa ću najlakše prikazati citatom iz knjige Program Božanskog Zdravlja: „Cilj Parka Božanske Energije je svakom pojedincu omogućiti da dobije to drevno znanje o životu i spiritualnoj svijesti. Osoba treba prvo izgraditi zdravo tijelo i um kroz pozitivan pogled na život. Kada se stekne zdravo tijelo i pozitivan um, onda treba raditi marljivo. Kada je osoba zdrava i radi marljivo, onda će steći bogatstvo. Kada imamo zdravo tijelo, um i bogatstvo, onda smo sretni i možemo živjeti dug i miran život.“

Dakle, kao što sam već pisao, sa Divine Health Programom sam se sreo u Divine Energy Parku. Ja ga osobno prakticiram dva puta na dan, ujutro neposredno nakon buđenja i navečer, i ne mogu zamisliti dan bez ove prakse. Ono što mogu reći za sebe jest da sam se pomoću ovog programa totalno transformirao i da mi program pomaže u njegovanju i razvoju vlastite kreativnosti i talenata. Nije ni potrebno naglašavati koliko se osjećam pun energije i pozitivnih misli, bolje koncentracije, a najveću promjenu sam doživio u samokontroli emocija. Prije kada mi nešto nije išlo kako sam zamislio, odmah bi razbio mobitel, ili kad bi „fulao „ koš, nabio bi loptu nogom. Meditacija mi je omogućila da nađem i održavam stanje unutarnjeg mira. Program je toliko jednostavan da vam ne treba apsolutno nikakvo predznanje ni nikakvi materijalni ni prostorni uvjeti, već samo vaša dobra volja, malo svježeg zraka i m² unutar kojeg ćete sjesti. Ne morate čak imati ni posebnu odjeću, već tehnike iz Divine Healtha možete sprovoditi i u odjelu, sakou, u uredu ili gdje god se nađete. Ono što mi se jako sviđa je što je Divine Health Program komplementaran sa bilo kojom drugom antistresnom metodom ili tehnikom, te djeluje kao izvrsna nadopuna tome što već radite.

Divine Health programom sam ostao još više fasciniran kada sam uočio promjene na ljudima koji su pohađali seminare i nastavili kontinuirano primjenjivati vježbe. Određene tehnike disanja iz programa, poput kapalabhatija su u stanju izliječiti i teža oboljenja, naravno, ako se rade po instrukcijama. Kapalabati je znanstveni način pročišćavanja organizma, a također je i pripremna vježba za određena meditativna stanja prilikom kojih dolazi do promjene električne aktivnosti kore mozga (Kaushik, 2010). Redovito vježbanje kapalabatija jača trbušni zid, tj. trbušne mišiće i pluća te na taj način čini tijelo i organizam zdravim.

24-min

Prema Balkrishna (2007) dobrobiti kapalabatija su:
> pomaže i liječi probleme dišnog sustava, sinuse, alergije, srčane probleme,
> probleme mozga, pretilost, dijabetes, konstipaciju, poremećaj pH vrijednosti,
> probleme prostate i bubrega, uklanja plinove;
> redovito prakticiranje kapalabatija 5 minuta dnevno liječi konstipaciju, dijabetes bez medikamenata;
> reducira masno tkivo sa trbuha i leđa od 4 do 8kg za mjesec dana, uklanja blokade iz arterija;
> um postaje stabilan, osoba se osjeća sretno i mirno;
> regulira rad jetre, gušterače, slezene, crijeva.

Kako se kaže, nema tog novca koji bi mogao zamijeniti ispunjujuća i pozitivna iskustva prijatelja i ljudi koje sam naučio ovaj program.
U želji da neka podijelim sa vama, evo par…

Kako opisati iskustvo koje je potpuno različito od svega doživljenog do tada?!
Pokušala bih izostaviti navođenje činjenica, koje se odnose na učenje elementarnih stvari, kao što je ispravno disanje, pravilno i zdravo konzumiranje hrane.
Kako, koliko i kada uzimati izvor života. To čudo od četiri slova – VODA, koja je ishodište svega.
Možda je najplastičniji opis: „Osjećam se kao slikar bez pravca i stila, pred kojim se odjednom stvorilo platno i boje i sada sve doživljeno treba utkati u to platno novog poimanja života.
Tu je još jedna dimenzija. U vaš život ulaze novi ljudi, na koje možete računati, koje možete nazvati a oni vas povedu nekom novom duginom stazom prema svijetlosti!
Ovo je rad na sebi. Doživotno učenje, koje donosi radost, ushit a nadasve rezultat koji vas osnaži, kako duhovno tako i fizički.
Ono što je posebnost Programa Božanskog Zdravlja jest da je namijenjen svima. Naravno onima čiji je to izbor! Jednom riječju to je filozofija života.
Smislena mi je poveznica čovjeka i prirode. Ono što je u prirodi voda, šume, zrak u našem tijelu to su duh, duša i tijelo! N. B. J.

Prije šest godina sam naučila prakticirati divine health program i sretna sam šta sam se susrela s njim.Mogu reći da je dio moje svakodnevnice , te ujutro kada se probudim mi je bitno odraditi divine health program. Zašto? Psihofizičke vježbe i nakon toga vježbe disanja su mi jednostavno izvrstan početak dana, a navecer mi pomažu da se moje tijelo oslobodi od mogučeg stresa i jednostavno imam miran san. Život uz divine health program je jednostavno ljepši . J.Š.

Nakon tecaja disanja – Divine health-a , samo pozitiva!:)) kombinacija muckanja uljem i tibetanci su najbolje ikad! Momentalno ciscenje i odlicna energija , manje nerviranja, smirenija sam i manje me stvari „izbaci iz takta“, puno se bolje osjecam i zdravije. T.G.

Evo par rečenica tj. natuknica o mojim doživljajima vezanih za tehnike disanja i Divine Health Program:
> samo duboko disanje me smiruje i moglo bi se reći prizemljuje.
> osobno najdraža vježba disanja mi je anuloma viloma. Koliko god me duboko disanje smiruje, toliko mi je anuloma draža, jer me uravnotežuje. pomoću nje nastojim dovesti u balans (svoje ponekad previše izražene) emocije i racionalni dio.
> kapalabati – u početku naporna zbog slabih mišića kralježnice, ali mi je poprilično pomogla kod ublažavanja simptoma PMSa i regulacije mjesečnice i želučanih tegoba..
> meditacija mi je odlična za koncentraciju. lakše se fokusiram na probleme, određivanje prioriteta i sl… ne gubim nepotrebno energiju na sto stvari i nisam toliko “raspršena” i rastrešena kao što mi se prije znalo događati.
> Ukratko, u ovom programu sam pronašla načina da svoj organizam i psihičko stanje držim u ravnoteži, a time se automatski postiže i bolja kvaliteta života na svim područjima. Lakše se nosim sa stresom, nisam više na peptoranima, koža mi je puno čistija, a nakon vježbi disanja, uopće nemam potrebu da posegnem za cigaretom. D.G.

Dragi Leo,
jednu od najvećih dobrobit našeg “druženja” bi svakako istaknula spoznaju o moći daha i osvještavanje važnosti pravilnog umijeća disanja. Iako sam i prije vježbala jogu i bila upoznata s važnosti pravilnog disanja, shvaćala sam ih prilično površno te sam više bila usmjerena na fizičku manifestaciju i izvedbu samih vježbi, odnosno asana. Vježbajući tehnike disanja kao što su Bhastrika i Kapal Bhati, s kojima se nisam prije nikad susrela, dokazale su mi koliko se za 10-ak minuta vježbi tijelo može napuniti energijom tako da bi nakon treninga dolazila kući izrazito raspoložena, vesela i orna za obavljanje dosadnih i napornih kućanskih poslova (što inače nije običaj, hehe). Doduše, također sam primijetila da dobar feeling ne traje dugo jer uslijed novih obveza, svakodnevne jurnjave za koje čim, vraća se i stres, anksioznost, itd. Zato bi trebalo izdvojiti svakodnevno tih 10-ak minuta za sebe i u uvesti ih kao redovnu higijenu. K.B.

Zahvaljujem Vam se na tehnikama disanja, vjezbama za koje se osjecam da su jako korisne, poboljsavaju moj zivot na svim razinama. Tehnike disanja umaju jak utjecaj na fizickom, mentalnom i duhovnom nivou covjeka. Moj um tehnikama disanja, vjezbama i meditacijom postaje prociscen, smiren, uklanja napetost iz tijela, osjecam se smirena i sretna.
Hvala Vam za znanje koje ste nam darovali! Pozdrav, I. B.

Leonardo Gospodnetić,
Master of Arts in Kinesiology, Teacher of Divine Health Program, Yoga & Tibetan Usui Reiki
Kontakt:
Mob: +38595 529 6483
www.divineenergypark.org

Facebook Like Button