Mirjana Mikulec

Razgovarali smo s vodećom dizajnericom interijera u Hrvatskoj, Mirjanom Mikulec.

Jedna od najpoznatijih dizajnerica interijera u Hrvatskoj bila je i voditeljica i producentica emisije “InDesign s Mirjanom Mikulec” te je pisala kolumne u hrvatskim dnevnim novinama. Simpatična uspješna Zagrepčanka je uz sve to i napisala sedam knjiga o interijeru i osnovala vlastiti studio za uređenje interijera “Domus Nobilis” u Zagrebu.

Što nam je otkrila o sebi, u privatnom i poslovnom pogledu, pročitajte u nastavku.

W:  Kada biste se morali opisati u par riječi što biste rekli? Kako ste započeli svoju karijeru i što Vam je bio poticaj da se počnete baviti ovim poslom?

Odgovor na vaše prvo pitanje bio bi, mislim, uporna, perfekcionist, vječiti sanjar… To su ujedno i riječi kojima me obično opisuju meni najbliže osobe, što me navodi na zaključak da sam po tom pitanju blizu istini…(smijeh)

Mislim da moja ‘prava’ karijera, u pravom smislu te riječi, zapravo započinje otvaranjem vlastitog Studija za dizajn Domus Nobilis prije više od osam godina. Teško je reći da je u odabiru mog zanimanja bilo nekog presudnog trenutka koji me je posebno potaknuo da se počnem baviti ovim poslom, jer sam, od najmanjih nogu, uvijek nekako instinktivno naginjala u tom pravcu. Odabir moje karijere bio je nekako prirodan, spontan, bez puno dvojbi i razmišljanja…

W: Kada uspoređujete uređenje interijera prije pet godina i danas, jesu li se dogodile kakve znatnije promjene? Kakva je situacija u Hrvatskoj u pogledu dizajna, odabira materijala, cijene uređenja i slične stvari, a kakva u Europi i svijetu?

Prije još samo nekoliko godina većina klijenata naginjala je pročišćenim, jasnim linijama i monokromatskim interijerima, uglavnom na relaciji crno-bijelo, s vrlo oskudnim i najjednostavnijim dekorativnim elementima… danas je situacija bitno drugačija i po tome smo, rekla bih, postali dijelom aktualnog globalnog trenda koji se, prije svega, očituje u personaliziranju prostora kroz unošenje originalnih rješenja, hrabrijih iskoraka u smislu izbora boja i tekstila i ostalih materijala…

Bez obzira na to što bih trenutnu ponudu na našem tržištu mogla nazvati solidnom, ipak, u komparaciji s većim europskim gradovima, i dalje poprilično ‘kaskamo’ za svijetom, naročito u spektru asortimana najnovijeg namještaja i tehnološki naprednijih materijala… Ipak, pozitivna je strana to što se danas kada smo dijelom otvorenog europskog tržišta sve može puno lakše nabaviti iz inozemstva, za razliku od, primjerice, prije samo godinu dana.

W: Gdje pronalazite inspiraciju za vaše projekte?

To me često pitaju… i uvijek odgovaram da je inspiracija stvar trenutka na koji mogu utjecati brojni faktori. Ipak, mislim da najčešće inspiraciju crpim iz prirodnog okoliša…, a velik broj ideja nastaje i u jutarnjim razgovorima na kolegijima s mojim suradnicima, kada do u detalje ‘brusimo’ pojedinu ideju.

W:  Koji dio stana smatrate najzahtjevnijim za uređenje?

Bilo koji dio stana koji zajednički koriste svi članovi obitelji, a koji istovremeno imaju nepokolebljive i potpuno oprečne stavove kada je riječ o funkcionalnim i estetskim vrijednostima. Ukratko, kada nitko nije spreman na apsolutno nikakve kompromise.

mikulec

W:  Koji Vam se stil uređenja interijera najviše sviđa te koji je momentalno najzastupljeniji u svijetu?

Dobro izbalansirana eklektika, odnosno miješanje različitih stilova. Upravo je takav pristup uređenju interijera i trenutno u trendu, kao i vraćanje već pomalo zaboravljenim stilovima, poput Art Deco-a.

W: Radite li trenutno na nekom projektu?

Da, naravno, i to na nekoliko istovremeno.

W: U vašem poslu su putovanja česta. Koji Vam je restoran i koji hotel po pitanju uređenja ostao u najljepšem sjećanju, i zašto?

Od hotela bih svakako izdvojila ‘Admiral’ u Kopenhagenu, izgrađen unutar zidova stare skladišne zgrade iz 18. stoljeća, a u kojem je izvrsno, do u najsitnije detalje razrađena ideja spajanja novog i tradicionalnog. Od restorana koji su mi posebno ostali u sjećanju teško je izdvojiti tek jedan. Možda bih ipak ovdje samo spomenula moju oduševljenost jednostavnošću i neopterećenom ležernošću kojom je odisao restoran poznatog Jamie Olivera u Londonu, što, znajući iz vlastitog iskustva, nije uvijek lako postići…

W: Koje knjige biste preporučili našim čitateljima, kao neizostavni dio vlastite biblioteke, kada je o interijerima i uređenju domova riječ?

Teško je i, vjerujem, nepravedno izdvojiti samo jednu. Osobno volim knjige koje su posvećene samo jednoj prostoriji u stambenom ili poslovnom prostoru – na taj se način stječe bolji uvid u sve na što je potrebno posebno obratiti pažnju prilikom uređenja. Ovom sam se mišlju i ja vodila prilikom osmišljavanja mog zadnjeg serijala knjiga.

Uz knjige, nemojmo zaboraviti i na vrijednost specijaliziranih časopisa za uređenje interijera, koji uvijek dobro ,,pokrivaju” sve nove trendove u uređenju različitih prostora.

W: I za kraj, kakvi su Vam planovi za budućnost?

Imam nekoliko ideja o kojima u ovom trenutku samo razmišljam i nisu još niti blizu nekoj mogućoj fazi realizacije, zato o njima za sada ne bih niti detaljnije govorila. Za sada mi je cilj uspješno završiti već započete poslove u Studiju, kao i nastaviti s TV emisijom, a za ostalo – vrijeme će pokazati…(smijeh)

Autor: Diana Mikloš
Fotografije: Uz dopuštenje Mirjane Mikulec

Facebook Like Button