Vlatka Burić Dujmović

Predstavljamo Vam uspješnu i uvijek nasmiješenu mezzosopranisticu, Vlatku Burić Dujmović.

Vlatka Burić Dujmović, rođena Zagrepčanka, poznata i uspješna operna pjevačica nastupala je u raznim operetama i operama od bečkog Volksoperia, Schloss Theatera Schönbrunn te zagrebačkog kazališta Komedija. Školovala se na prestižnom Sveučilištu za glazbenu i scensku umjetnost u Beču, a poslije poslijediplomskog studija za opernu i dramsku umjetnost kod profesorice Margit Klaushofer 2006. godine stekla titulu magistra umjetnosti.

Posljednjih godina surađivala je s brojnim proslavljenim kompozitorima i dirigentima iz Austrije i Hrvatske, kao što su: B. Šipuš, V. Šutej, M. Piolet, L. Hager, M. Tomaschek, U. Lajovic. U veljači 2006. godine postala je članica ansambla gradskog kazališta “Komedija”.

U svojoj karijeri zabilježila je šest solističkih koncerata,te brojne nastupe diljem Europe od Austrije, preko Njemačke i Belgije, pa do Francuske.

Nakon što se privremeno povukla zbog rođenja djeteta, Vlatka se odlučila vratiti na scenu. Iako je do sada ima cijeli niz zapaženih nastupa, kao svojevrsni povratak na scenu može poslužiti 16. Večeri dalmatinske šansone koje se održavaju u Šibeniku.

W: Kako biste u nekoliko rečenica opisali svoj put prema uspjehu? Kada se u Vama pojavila želja za tako zahtjevnim poslom?

Put prema uspjehu je relativan pojam… taj put traje cijeli život i nikad nije dovršen. Moj uspjeh tek dolazi, ali mogu reći da je put do sada bio sve samo ne „autoput“. Grbav, valovit, žuljevit, grčevit ali bitno je ne odustajati i boriti se. Teško je reći kada se javila želja za poslom kojim se bavim jer kao i većina umjetnika najvjerojatnije je da sam se rodila da budem to sto jesam tako je i ljubav prema pjevanju krenula od malih nogu!

W: Nastupali ste u opernim kućama i kazalištima diljem svijeta. Kako dolazi do takvih suradnji i nastupa te koji od njih bi nam posebno izdvojili?

Do nastupa u opernim kućama u inozemstvu dolazi se isključivo preko audicija ili da Vas vidi netko od agenata ili dirigenata na nekoj drugoj opernoj sceni. Zbilja ne bi bilo fer izdvajati bilo koji nastup ili opernu kuću jer sve cijenim jednako te se veselim svakom nastupu.

W: Surađivali ste s mnogim proslavljenim dirigentima i kompozitorima. Koji od njih je na Vas ostavio najsnažniji dojam i zašto?

Hm… nekako je ipak poseban dojam ostavio maestro Vjekoslav Šutej sa svojom jednostavnošću ali i iskrenošću te predanim profesionalnim radom.

W: Koje svoje projekte smatrate najuspješnijima? Koji nastup Vam je bio najkompleksniji, a koji najuzbudljiviji?

Najkompleksnije mi je od svih predstava i nastupa bilo spremati ulogu Marie iz predstave „Wozzeck“ kompozitora Albana Berga jer je trebalo ući u psihu psihički poremećene osobe bez osnovne egzistencije za život te samohrane majke. Uloga je muzički i emotivno jako teška.

_MG_7906

W: Koju operu biste preporučili za početak osobi koja tek počinje ulaziti u taj dio glazbenog svijeta i zašto?

U svakom slučaju preporučila bih djela W.Mozarta, G.Puccinia te svakako operu „Carmen“ Georgesa Bizeta.

W: Da li je neophodno dobro govoriti jezik kojim se služite dok pjevate u opernim komadima?

Svakako je važno znati jezik kojeg pjevate jer Vam je tako lakše razumjeti što pjevete, još je lakše naučiti napamet cijelo dijelo, no nije neophodno. Sve se može naučiti napamet. No ja sam ipak za to da se nauči barem osnovno jezik na kojem morate pjevati, govoriti, raditi, komunicirati… Još ste tada bogatiji za jedno životno znanje i iskustvo.

W: Koju glazbu slušate u privatnom životu?

Sve sto slušaju mladi. :) Uglavnom je to strana glazba, trenutno aktualna.

W: Kako njegujete svoju kožu s obzirom na zahtjevnu scensku šminku?

Za sada još ne filozofiram sa svojim licem i kožom. Volim dobru kozmetiku ali i prirodna sredstva. Dosta koristim L’Occitaine, Vichy ali i Melem te razna prirodna i eterična ulja.

W: Koje biste zanimanje izabrali da niste ušli u svijet glazbe i zašto?

Za puno zanimanja sam u životu rekla da sam fulala sto sam glazbenica, a ne npr. olastična kirurginja, frizerka, PR stručnjakinja, sportašica… Mogla sam biti stvarno svašta ali sam ovo što jesam :-)

W: Koje su Vaše ambicije u budućnosti i koja Vam je najveća motivacija danas? Kojim se ljudskim i profesionalnim kvalitetama divite?

Moja motivacija su jednogodišnja kćerkica Ema, suprug Ante te moja obitelj. Da nema supruga ja bih već odavno bila nešto od gore navedenih profesija. :-) Od kvaliteta cijenim iskrenost, poštenje, radišnost, točnost, srdačnost …

Autor: Diana Mikloš
Fotografije: uz dopuštenje Preclarus komunikacije d.o.o.

Facebook Like Button