Obožavani kuhar engleske kraljice Elizabete i zvijezde Woody Allena otkriva nam u ekskluzivnom intervjuu mnoge zanimljive detalje.
Veseli talijan, Guiseppe Daddio rođen je 1976. godine u Italiji u pokrajini Caserta, te je priznati svjetski kuhar. Svoje gurmanske sposobnost usavršava u Švicarskoj u hotelu “Badrutz‘s Palace Hotel in St. Moritz” gdje je impresionirao brigadu od 50 bijelih kuharskih kapa svojom originalnom tehnikom kuhanja, te nakon povratka u Italiju pridružuje se Hotelu Eden u Rimu kojem je dodijeljena Michelin zvjezdica. Spektakularni kuhar ponosno nosi titulu veleposlanika Buffalo mozzarella u svijetu te je široj javnosti poznat i po svojoj kuharici pod nazivom “Ricett’ iss”, koja je osvojila prestižnu nagradu Gourmand World Cookbook Awards za 2009. godinu u kategoriji “Najbolja kuharica šefa kuhinje”.
Ekskluzivno za Wish otkriva što je kuhao za kraljicu Elizabetu i Woody Allena te koje kuhare u svijetu najviše cijeni..
W: Što je najviše utjecalo na Vas kako biste se počeli baviti ovim poslom?
Počeo sam kuhati iz zabave, a kasnije je to postala moja strast. Počeo sam se profesionalno baviti s kuhanjem kad sam shvatio da kuham vrlo dobro..
W: Koja je vaša filozofija kada je u pitanju hrana u vašem restoranu i kako ste slagali menu?
Moja filozofija je jednostavnost, različitost i kreativnost.
W: Koje Vam je najdraže jelo koje pripravljate gostima?
U svojoj kuhinji kombiniram različite začine i sastojke, uvijek nastojim unijeti što više kreativnosti. Kako svaka sezona, proljeće, ljeto, jesen i zima donose svoje plodove tako i meni donosi različite ideje za ukusna jela. Volim pripremati hranu u skladu sa sezonom. Ljeti volim kuhati ribu, gljive i tartufe, a u jesen i zimu meso.
W: Kuhali ste za Englesku kraljicu Elizabetu i zvijezdu Woody Allena? Što ste se im točno odlučili poslužiti??
Za kraljicu Elizabetu sam pripremio punjene batke od fazana s vrganjima i rekla je da je bilo vrlo ukusno. Za Woody Allena sam kuhao špagete s rajčicom i bosiljkom.
W: Što kuhate kod kuće za svoje goste, a nikad niste kuhali u restoranu?
Kod kuće ne kuham često jer je i moja žena vrlo dobra kuharica. Gosti dolaze u restoran zbog mene i moje osobnosti te načina na koji im pripremam jela.
W: Puno ste putovali. Koja zemlja vam je ostala u najljepšem sjećanju i zašto?
Sve strane zemlje koje sam posjetio su bile vrlo interesantne i naučio sam mnogo. Zadnjih godina, putujem mnogo, zahvaljujući Billi te sam primijetio veliku želju za ujedinjenjem i spremnost na prihvaćanje različitih običaja kako u svakodnevnom životu tako i u kuhinji.
W: Da li ste u nekoj zemlji probali pojesti za Vas neko jelo koje bismo mi Europljani proglasili neobičnim?
Kad idem u inozemstvo uvijek jedem odlično pripravljeno meso. Sjećam se da sam jednom probao foiegras, doista jedinstveni doživljaj.
W: Što za vas znači sljubljivanje hrane vina i koja preferirate?
Hrana i vino za mene imaju jednaku vrijednost za stolom. Crvena vina su mi najdraža.
W: Koje biste top tri knjige kuharice preporučili prijateljima?
Prvo: moja knjiga. Drugo: Alain Ducasse, Treće: Gualtiero Marchesi.
W: Kojeg kuhara u svijetu najviše cijenite i što biste mu pripremili da Vam se pojavi kao iznenadni gost u restoranu?
U Italiji: GualtieroMarchesi. U Francuskoj: AlainDucasse.
W: Možete li za kraj s čitateljima WISH-a podijeliti neku simpatičnu anegdotu iz Vašeg kulinarskog iskustva?
Una aneddotadallatua vita incucina. Ima zaista mnogo anegdota. Jedna od njih je da mi je u restoran došlo 50 osoba, nenajavljeno! Bio sam u panici zajedno sa svojim zaposlenicima, ali na kraju je sve prošlo odlično i dobili smo samo riječi pohvale
W: Da li je moguće da im i podijelite neki jednostavan ukusan recept za pamćenje?
Recepti za jela koje sam pripremao u Zagrebu 18. i 19.lipnja
Fotografija: uz dopuštenje Akter Public
Autor: Diana Mikloš