Muzej Mode u Antwerpenu

Mode Museum odnosno MoMu muzej mode smješten je u samom srcu modne četvrti Antwerpena. Muzej predstavlja modu na svim razinama, u društvenom, političkom i kulturnom kontekstu, a sve zahvaljujući vrlo smionim i dinamičkim izložbama. Naime, zahvaljujući svom programu i inovativnim izložbama, MoMu je svrstan među najeminentnije svjetske muzeje.

Osnovan je 2002. godine a glavna zadaća muzeja je prikupljanje, očuvanje, katalogiziranje i izlaganje belgijske mode. Ovaj predivni prostor odiše inspiracijom i dinamikom, a posebno se ističu visoki stropovi i moderna arhitektura. Zgradu muzeja koriste i modni odjeli akademije, jedne od poznatijih u Europi, a upravo ta suradnja omogućuje muzeju fenomenalnu živost, finu poveznicu između kulture, suvremene mode i povijesnog izričaja.

Što se može trenutno razgledati

Izložba ‘Game Changers – Reinventing the 20th century silhouette’ će biti otvorena do 14. kolovoza 2016. a pruža uvid u revolucionarni rad modnog dizajnera Cristóbala Balenciage, koji je sredinom 20. stoljeća svojom vizijom stvorio radikalno novu žensku siluetu, u kojoj tijelo ima slobodu pokreta uz arhitektonski volumen koji se stvara oko žene.

Naime, pioniri visoke mode dvadesetih i tridesetih, u kasnijem razdoblju i Balenciaga i ostali modni dizajneri, kreću alternativnim putem uz sveprisutnu žensku siluetu u obliku pješčanog sata. Modni pioniri tog razdoblja imali su potpuno novi pogled na modu dvadesetog stoljeća.

Ova fantastična izložba prikazuje i stotinjak jedinstvenih odjevnih predmeta i ready-to-wear komada još nekih svjetski poznatih dizajnera kao što su Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Gabrielle Chanel. Izložbu uveličavaju i genijalni Issey Miyake, zatim Ann Demeulemeester, fenomenalan Comme des Garçons i neizostavan Yohji Yamamoto. Svi izlošci ove izložbe posuđeni su od strane prestižnih muzeja mode kao što su Fashion Institute of Technology iz New Yorka, V&A, MUDE Lisbon i Musée Galliera.

 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.
Quintessentially

Facebook Like Button