Na Havajima erupcija vulkana stvorila čarobnu plažu koja nestaje

Što se tiče destinacija za odmor iz snova, Havaji se sigurno ubrajaju među najpoželjnije na planetu. Prirodni raj koji se razlikuje od bilo kojeg drugog mjesta, izolirani položaj Havaja i duga povijest geoloških aktivnosti čine ga jednim od biološki najraznolikijih područja na Zemlji.

Nazubljeni vrhovi vulkana, bujne tropske prašume i zapanjujuće lijepe plaže Havaja znače da je 50. država SAD-a jedna od najljepših i najpopularnijih destinacija među turistima iz cijelog svijeta.

tropical palm tree at sea and sunset summer background

OVDJE saznajte još nekoliko fenomenalnih zanimljivosti o božanstvenim Havajima
Havaji otoci bijelog pijeska, zelenih planina i najženstvenijeg hula plesa
Hula havajski ples najženstveniji je na svijetu pa saznajte zašto
Maui otok Havaja na kojem spava najveći svjetski vulkan

Lava Ocean Entry, Kilauea, Hawaii

Od nekoliko godina unatrag ovaj nevjerojatni arhipelag ima još jedan razlog više za još veće promaknuće na listi želja za putovanjima.

Spektakularna erupcija havajskog vulkana Kīlauea

Kīlauea je jedan od aktivnijih vulkana od njih pet na, kako ga još zovu, Velikom otoku, a njegova je erupcija nažalost desetkovala okolno selo.
U svom procesu ovaj je aktivni vulkan stvorio ipak i nešto zaista zapanjujuće: najnoviju plažu s crnim pijeskom.

Black Sand Beach

Vulkan na Havajima koji je stvorio novu svjetsku plažu – od devastacije do čarobno prirodnog fenomena

U svibnju 2018. okrug Puna na Havajima bio je u prah uništen povijesnom erupcijom vulkana Kīlauea. Fontane rastaljene magme koje su dosezale visinu od 90 m uvis, erupcija i kasniji tok lave zahvatio je veliki dio Velikog otoka.

Srećom, u ovom eruptivnom incidentu nije bilo ljudskih života, ali je nažalost uništeno najmanje 700 kuća, a dvije kultne havajske znamenitosti (Alahanui Hot Ponds i Kapoho Tide Pools) izbrisane su s lica zemlje bez ikakve nade za spas.

Kilauea Crater, Hawaii Volcanoes National Park, Big Island

Iz pepela razorne vulkanske katastrofe nastala su prirodna čuda

Kad su tokovi vulkanske lave susreli neumoljive plime i oseke Tihog oceana koje oplahuju Havaje, ohladili su se s nevjerojatnom brzinom i proces je prouzročio stvaranje najfinijeg crnog pijesaka, dodajući još jedno čudo već postojećim prirodnim čudima Havaja, pritom stvarajući najmlađu plažu s crnim pijeskom na svijetu.

Punalu'u Beach view

Pješačenje po živoj povijesti – havajska plaža Pohoiki

Nakon potresnog događaja plaža Pohoiki, već je otprije sama po sebi spektakularna turistička destinacija, a sada je postala dodatno poznata i izuzetno popularna.
Osim nevjerojatne obale od opsidijana (vrsta vulkanskog stakla – op.ured.), vulkanska aktivnost također je iznjedrila četiri prirodna termalna bazena u istoimenom zaljevu.

Iako nisu prikladni za kupanje, bazeni i plaža nude jedinstvenu priliku svjedočenja kako istinske sile prirode, daleko izvan našeg razumijevanja i kontrole nastavljaju oblikovati zemlju i njen izgled.

View of the outcrop and ocean

Danas je moguće sudjelovati u vođenom obilasku ove jedinstvene lokacije na Havajima

Hodanje po ohlađenoj lavi, direktan dodir s kvrgavom teksturom tijeka lave i čudesnih pukotina na njezinoj površini, gdje para još uvijek na nekim mjestima potiho izbija čudesan je doživljaj.

Još jedan aspekt koji pridonosi jedinstvenoj privlačnosti plaže Pohoiki je njezina prolazna priroda. Zbog osebujnog načina na koji su oblikovane, sve crne pješčane plaže imaju ograničen vijek trajanja. To je zato što isti proces koji će razgraditi glomazne komade pepela lave u najfinije čestice crnog pijeska može i odnijeti isti taj pijesak, a bez novih tokova koji bi nadopunili plažu, plaža bi prije nego kasnije mogla nestati.

Surf hits tree coastline of palms and drywood at Pohoiki  beach, Isaac Hale Park, Hawaii

Naravno, antropogena aktivnost također ima štetan učinak na crne pješčane plaže

Na Havajima zabranjeno je posjetiteljima odnošenje čestica crnog pijeska s plaže kako bi što dulje očuvali njegovu postojanost i čarobno neobičnu privlačnost.

Sunset and Volcano

S obzirom da je plaža Pohoiki popularna među turistima i domicilnim ribarima, gotovo je sigurno da će je erozija ipak u konačnici istrošit te baš kao i zrnca u svakom pješčanom satu, vrijeme za ovu havajsku plažu jednog će dana sasvim isteći, stoga zaista ima smisla posjetiti ovo efemerno čudo prije nego što nestane.

Waianapanapa Black Sand Beach

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle

Facebook Like Button