Nadija Mustapić

Umjetničko viđenje vojnih objekata Nadije Mustapić na izložbi T-HTnagrada@msu.hr.

Bliži se otvaranje ovogodišnje izložbe T-HTnagrada@msu.hr zbog čega smo intervju napravili s Nadijom Mustapić, jednom od izlagačica koja će svoje radove predstaviti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Nadija Mustapić je autorica koja tijekom svog procesa stvaralaštva djeluje kroz formu video instalacija, filma/videa, ali i ostalih medija. Njene imerzivne prostorne videoinstalacije istražuju višedimenzionalne reprezentacije prostora, njegove subjektivnosti i političnosti. Diplomirala je na Sveučilištu u Iowi (MA, 2002.-2004.; MFA Terminal Degree – cum laude, 2005.), a od 2006. godine zaposlena je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Trenutno predaje na diplomskom studiju Medijske umjetnosti i prakse u zvanju izvanredne profesorice. Nadija Mustapić je izlagala na preko 30 samostalnih i preko 50 skupnih izložbi i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Njena umjetnička praksa uključuje i kolaboracije. Od 2012. godine surađuje s Tonijem Meštrovićem na većim video/audio instalacijama za galerijske ili javne prostore, a od 2005. članica je u umjetničkog kolektiva The Moving Crew.

nadija-toni

Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija poput Saari Residency/ Konnen Foundation, Headlands Center for the Arts Artist-in-Residence, Capital City Arts Initiative Visiting Artist Residency, Scuola Internazionale di Grafica Assistantship, Peggy Guggenheim Museum Internship i mnogih drugih.

W: Zašto se odlučili upravo ovaj rad prijaviti na natječaj T-HTnagrada@msu.hr?
To je jedna video-instalacija koju sačinjavaju tri različita videa od kojih neki imaju surround zvučni zapis, a neki nemaju zvuk. Rad se bavi prikazom krajolika kao društvenog konstrukta, konkretno, vojnim objektima u krajoliku te sveprisutnom kulturom straha od neprijatelja koju takvi obrambeni objekti predstavljaju. Zvučni zapisi propituju prikaze koje vidimo u video radovima kroz dječje glasove koji komentiraju i postavljaju pitanja o sigurnosti, obrani, slobodi.

Iako sam započela rad na ovom projektu prije nego što su izbjegličke migracije uzele maha u medijima (krenula od jedne specifične lokacije koja ima dugu obrambenu povijest u SAD-u, gdje sam boravila na rezidencijalnom programu), rad je s vremenom poprimio formu unutar koje je moguća interpretacija različitih političkih i društvenih konteksta u kojima se manifestiraju ideološki diskursi o strahu od neprijatelja.

Ovo je rad recentne produkcije i prijavila sam ga kako bi se po prvi puta prikazao u Zagrebu na jednoj od najposjećenijih izložbi u Hrvatskoj.

nadija-mustapic-1

W: Zašto je natječaj T-HTnagrada@msu.hr dobar za umjetnike i njihovu promociju?
Izložba T-HT se isprofilirala kao jedna od značajnijih skupnih umjetničkih izložbi u RH, a uz to je jedina koja nudi nagrade tj. otkupe radova. Budući da (za razliku od svojih internacionalnih kolega) umjetnici u Hrvatskoj nemaju mogućnosti živjeti od svoje umjetničke djelatnosti, niti biti redovito honorirani za svoj izlagački rad ili pak konkurirati za različite financijski značajne (novčane) nagrade ili fondove, T-HT izložba predstavlja jedini primjer takve prakse u Hrvatskoj, ali i prostor valoriziranja umjetničke produkcije (ili bar kolektivnog raspravljanja) u kojeg su na različitim razinama involvirani i umjetnici, i kustosi, i institucije i umjetničke organizacije. Kao takva, izložba je uvijek u središtu fokusa hrvatske umjetničke scene, a sve više te posredstvom reklama u javnim medijima, i šireg kruga hrvatske javnosti.

W: Što vas je inspiriralo da postanete umjetnica?
Odluka da se bavim umjetničkom praksom dogodila se i prije odabira umjetničkog studija, ali ne na vrlo svjesnoj razini. No bez obzira na diplomu, smatram da se umjetnicom/kom (p)ostaje kroz održavanje kontinuiteta umjetničkog stvaralaštva i ustrajanje bavljenjem jednom neprofitabilnom djelatnošću pored i usprkos života koji traži određena egzistencijalna rješenja. I to samo zato što vjerujemo u kulturu kao zadnji javni kolektivni prostor slobode i u vlastiti doprinos kulturi i umjetnosti kroz vlastiti život posvećen idejama i istraživanju načina za razumijevanje, realizaciju i komunikaciju ideja.

Facebook Like Button