Najbolji naši caberneti sauvignoni su iz Iloka i Istre

Pure Cab, ocjenjivanje hrvatskih cabernet sauvignona, Esplanade Hotel Zagreb.

Premium selection 2016, cabernet sauvignon vinarije TRS iz Iloka najbolji je cabernet sauvignon ocjenjivanja Pure Cab koje su u Esplanade Hotelu Zagreb organizirali Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino.

ocjenjivanje-pure-cab-zlatna

Drugo mjesto osvojio je cabernet sauvignon Zigante 2015. iz Grožnjana, a trećeplasirani je cabernet sauvignon Poletti 2016. iz Višnjana i to su zlatni hrvatski cabernet sauvignoni.

Na pozivno ocjenjivanje hrvatskih cabernet sauvignona stigli su uzorci najznačajnijh proizvođača, od krajnjeg istoka, preko Sjeverozapadne Hrvatske i Istre do Srednje Dalmacije, a i priznanja su otišla u sve četiri naše vinogradarske regije.

ocjenjivanje-pure-cab-srebrna

Vina su ocjenjivali enologinja dr. sc. Ivana Petric iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, sommelieri Darko Lugarić, Žarko Stilin, Tomo Jakopović i vinski novinar Željko Suhadolnik.

Od lipnja prošle godine u sklopu projekta iVino održano je nekoliko specijaliziranih ocjenjivanja hrvatskih vina – mirnih i pjenušavih roséa pod nazivom Drink Pink, mješavina crvenih/crnih sorata – Red Blend, pjenušaca The Flute Stars, vina u Bag-in-box pakiranjima, bijelih mješavina White Blend i bijelih maceriranih vina Amber Wines.

ocjenjivanje-pure-cab-broncana

Na ocjenjivanju cabernet sauvignona Pure Cab, srebrna priznanja su osvojili Brčić Barrique 2017 iz Nove Vasi, Bolfan Primus 2016 iz Hrašćine, Suber 2019 iz Erduta, Trs 2019 iz Iloka i Suber 2018 iz Erduta. Brončani cabernet sauvignoni su Korlat 2018, Benkovac, Kalazić Premium 2017 iz Zmajevca, Bernobić 2021 iz Višnjana i Tomšić Barrique 2019. iz Železne Gore.

Cabernet sauvignon je najzastupljenija vinska sorta loze u svijetu. Najvjerojatnije je nastala u 17. stoljeću u Francuskoj, spontanim križanjem cabernet franca i sauvignona bijelog. Uzgaja se u gotovo svim vinogradarskim regijama, a daje vina različitih tipova, od laganijih i voćnih do raskošnih vina kompleksnih aroma i punog tijela.

Iznimno su popularna, a mogu i dugo sazrijevati pa se u njima može uživati puno godina nakon berbe. Raskošan okus i tanini u cabernet sauvignonu rashlađenom na 15 do 18 stupnjeva čine ga savršenim za sparivanje s mesom s roštilja, odrescima, janjetinom, pikantnim umacima i sirevima.

Hrvatski cabernet sauvignoni raskošna su, topla, lijepo zaokružena vina, s voćnim, često čokoladnim, ali i biljnim, zelenim aromama. Pure Cab dao je dobar presjek naše scene, a vinari su pokazali i dokazali da znaju i mogu proizvesti vina visoke kvalitete od cabernet sauvignona.

Značajne količine grožđa završe u crnim/crvenim blendovima, često ih miješaju i s našim autohtonim sortama, a vinarije koje proizvode monosortno vino idu ukorak s europskim i svjetskim vinarijama iz kojih izlaze ponajbolji cabernet sauvignoni.

Uspjehu ocjenjivanja Pure Cab pridonijeli su ekskluzivni domaćini iz Esplanade Zagreb Hotela koji su pripremili vina za posluživanje i okrijepili ručkom ocjenjivače nakon napornog rada.

Facebook Like Button