Merlot Brzica 2020 kombinacija je elegancije, slasti i sklada u čaši

Znate li da je merlot najprepoznatljivija sorta crnog vina u svijetu? Svoju popularnost ova sorta stekla je zbog sjajnih, sočnih i mekanih nota koje su toliko dopadljive da ih vole i oni koji su veliki poznavatelji vina, ali i svi oni koji naprosto vole finu kapljicu crnog vina.

Merlot Brzica 2020 zato je fantastičan izbor na vašem stolu, koji ćete obožavati već s prvim gutljajem ovog vrhunskog crnog vina.
Skladan okus svakog gutljaja je poput meditacije uma, a još ako ga dijelite s dragim osobama u trenucima odmora i opuštanja onda ovaj merlot, koji nam dolazi iz prekrasnog Erduta, postaje neizostavan partner vaše trpeze.

Brzica-Merlot-2020-etiketa-vina

MERLOT BRZICA 2020, VINA BRZICA, ERDUT

O vinu …

Već na prvi pogled jako je dopadljiva ta intenzivna rubinska crvena boja s ljubičastim nijansama na rubovima mladoga Merlota 2020 erdutske vinarije Brzica.

Na mirisu je živahno i voćno – miriše na crni ribizl, crvenu šljivu, aroniju, kupinu. Na okusu je suho, ali sočno i slatkasto od povećanih alkohola koji ne smetaju, dapače, povećavaju intenzivnost i slasnost svakoga gutljaja.

Vino je dobro uklopljenih tanina i kiselina, vrlo skladno vino za svoje (mlade) godine – tek su mu dvije.
Odležava 12 mjeseci u novim barrique bačvama od slavonskog hrasta, srednje paljenim.

Jeste li ikad pomislili da ćete, kušajući ovako mlad merlot, ostati zadivljeni izraženom sortnošću a istodobno pitkošću? Takav je ovaj erdutski merlot, spreman za pijuckanje, iako poprilično mlad!

Kako je Ivo Brzica odlučio s njim tako brzo na tržište?
Jednostavno zato što je vino – spremno za uživanje! Iako već sada ponosno stoji na policama vinoteka, ako ga kupite i zaboravite, vjerujem da će i za desetak godina pokazati svu svoju sortnu moć i – dugovječnost.

Kako ga piti?

Oprezno! :) Toplo je i alkoholno, što nas na prvi gutljaj malo iznenadi, ali na drugi je već slasno i sočno, pa alkoholi (15%) počnu polako odgovarati nepcu i mogu nas (vrlo brzo) prevariti. Obavezno ga pijte uz hranu, poslužite na temperaturi od 16-18 C, ljeti i na nižoj.
Stavite ga u hladnjak 3-4 sata, ili stavite na sat u vjedricu s vodom, bit će ugodno rashlađen za ljetne žege. Ako ga ne stignete kušati sada, nadamo se da će nam ga vinar Ivo Brzica ponuditi na Pjenušavom erdutskom doručku u vinogradu, 10.9. u 10 sati, u vinariji Siber. Zapamtite datum!

Brzica Merlot 2022 i kupine

Uz ljetni zalogaj?

Brzi ljetni zalogaj može biti klasično dalmatinsko predjelo: plata pršuta i sira ili – patlidžan zapečen s rajčicom i francuskim sirom Roquefort (ili talijanskom gorgonzolom) uz malo šumskih kupina – koje lijepo krase tanjur, ali i potiču sortni miris vina. Francuzi merlot preporučuju uz plave i jače sireve, pa možemo i mi :)
Ovo vino svakako traži hranu, zbog svojih alkohola, pa može pratiti finu janjetinu s ražnja ili tunu na žaru.

Crtica o sorti …

Merlot je francuska sorta, a naziv mu dolazi od deminutiva merle što na francuskom znači mala ptica kos, a povezano je s crnom bojom bobica grožđa. Najzastupljeniji je u vinogradima francuske regije Bordeaux, za čiju se istoimeni cuvée počelo koristiti potkraj 18. stoljeća.

Od tada pa do danas merlot je postao najpopularnije francusko vino, i dalje najzastupljenije u vinogradima Bordeauxa uz sorte cabernet sauvignon, cabernet franc i malbec, ali ga danas ima u cijelomu svijetu. Štoviše, jedna je od rijetkih sorata crnog grožđa koja se podjednako uspješno uzgaja u južnim i sjevernim vinorodnim područjima. Vino merlot poznato je kao mekano, zrelo i elegantno crno vino te se preporučuje svima koji tek ulaze u svijet vina.

merlot u casi

Zanimljivost o vinariji!

Da, to je upravo ondje gdje Dunav ljubi nebo! Pogled od kojega zastaje dah, i nikako ga se ne možete nauživati. I onda se, probudivši dijete u sebi, sjednete na ljuljačku i na svakom gornjem pokretu, pogled na Dunav je još – veličanstveniji.

Brzica vinograd

Vinogradi su tu blizu, i njih vidite s ljuljačke, prostiru se na 4,42 ha površine, na poluotoku duljine cca 11km i širine cca 5 km, sa tri strane okružen moćnim Dunavom, na lesnom tlu, bogatom mineralima koji daju poseban karakter grožđu. Kroz vinograde katkad pirkaju a katkad i pušu vjetrovi između Bačke i Srijema te tako pogoduju zdravim lozama i grozdovima, s preko 250 sunčanih dana godišnje, što donosi visoki postotak šećera u bijelim i crnim sortama grožđa.

vinar Brzica Erdut merlot

Vinarija Brzica ukupno ima zasađeno 24.000 trsova, od čega je 9000 bijelih sorti, (graševina i chardonnay) te 15.000 crnih sorti (cabernet sauvignon, merlot i vranac). Dio nasada bijelih sorti je star preko 30 godina, a crne sorte su zasađene 2007.godine.

Gdje ga kupiti?

U vinariji, na web shopu, u vinoteci Svijet vina u Zagrebu i Viniti u Osijeku.

Adresa vinarije

Brzica Ivo, Erdutska planina 18; 31206 Erdut
Telefon: +385/ 91 297 3410
Web stranica: Brzica
Facebook: Vinarija Brzica

Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ, Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica

Facebook Like Button