Iz Komarne s ljubavlju: plavac mali Ćaća moj 2019 vino je u koje ćete se zaljubiti

Volite li se opustiti u ugodnim večerima dok gledate u zvijezde ili čitate najdražu knjigu ili pak želite počastiti drago društvo s kapljicom koja će ih osvojiti onda je ovaj plavac mali Ćaća moj 2019. pravi izbor.

Dok guštate u dražima ovog bogatog okusom pitkog vina moći ćete pričati samo o njemu. Jer svojim mirisom i finom slojevitošću impresionira na prvu.. Tek nakon drugog ili možda čak trećeg gutljaja moći ćete prijeći na željene teme :) u opuštajućim trenucima koje će ovo vino dodatno obilježiti.

Deak Plavac mali 2019 caca moj

ĆAĆA MOJ 2019 plavac mali, VINA DEAK

O vinu …

Elegancija mladoga plavca malog svoju je (noviju) definiciju našla na Komarni, najmlađem hrvatskom vinogorju. Plavac mali Ćaća moj, iz ekoloških vinograda obiteljske vinarije Deak, potvrđuje tu tezu.

Tamne rubinsko crvene je boje, slojevitih voćnih mirisa višnje i, kupine, potom griotta, crne čokolade, kože.
Vino je suho, harmonično, mekano, pitko. Odležavanjem u hrastovim bačvama vrhunske kvalitete, ono je dobilo mekoću i slatkaste nijanse u mirisu i okusu te završnu pikantnost.

Grožđe za ovo vino se bere ručno krajem rujna, nakon maceracije vino najmanje godinu dana odležava u barrique bačvama (kombinirano – od francuskog i slavonskoga hrasta) te isto toliko u bocama. Ide na tržište tri godine nakon berbe.

Kako ga piti?

Navečer, uz more i mirise mediteranskoga bilja, idealno uz maestral, burin. Servirajte ga na temperaturi od 16-18°C. Preporuka čaše: Riedel Vinum Syrah, čaša koja će naći ravnotežu živahnih tanina i voćnosti.

vino plavac mali Deak vinarija
foto vinarija Deak

Uz ljetni zalogaj?

Lijepo paše uz klasična dalmatinska predjela – pršut i sir ili morska predjela – uz slane srdele, inćune, salatu od hobotnice s motarom … Ako volite konkretniju hranu, plava riba na gradele – super je kombinacija uz ovaj plavac.

Crtica o vinogorju…

Vinogorje Komarna nastaje s prvim nasadima loze u 2008. godini, a službeno nosi svoj naziv od travnja 2013. g. Nalazi se na poziciji Južne Dalmacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji; na putu između Splita prema Dubrovniku, nekoliko kilometara prije veličanstvenoga Pelješkog mosta.

Komarna vinogorje plavac mali

Riječ je o relativno mladom vinogorju koje obuhvaća cca 82 ha vinograda. Tlo je skeletno, sačinjeno većinom od vapnenca, s vrlo malo zemlje. Nagib terene je do 30%, a loze su posađene od 250 m nadmorske visine pa sve do samoga mora. Vinogradi su okrenuti prema južnoj i jugozapadnoj strani, zbog svoga nastanka, položaja i prozračnosti certificirani su kao ekološki.

U vinogorju su većinom posađene (92%) izvorne dalmatinske sorte (plavac mali, pošip, tribidrag, maraština, babić), a ostalo su međunarodne sorte (syrah, chardonnay, tempranillo, cabernet sauvignon, viognier). Vinarije Komarne su osnovale svoju udrugu – K7 čiji je cilj kontrola kvalitete vina vinogorja Komarna i promicanje zajedničke interese vinarija i razvoja ruralnog turizma toga kraja.

Zanimljivost o vinariji!

Obiteljska vinarija Deak nije oduvijek bila – vinarija. Obitelj se prije bavila agrumima, najviše mandarinama, kao većina žitelja neretvanskoga kraja, a onda je, sjećajući se želje svoga oca – Ćaće, vlasnik vinarije Damir Deak odlučio posaditi vinograde.

Bilo je to 2011.g. na predivnoj lokaciji Kremena, u vinogorju Komarne. Gledajući današnje vinograde, teško je i zamisliti koliko je truda i ljubavi utkano u ovu potpunu preobrazbu gustog šumskog zemljišta u plodno poljoprivredno tlo.

Danas se na površini od 15ha prostiru se mladi ekološki maslinici i vinogradi Deak. Smješteni su na teško obradivim padinama odmah uz more. Taj idealan spoj sunca, mora i kamena omogućuje stvaranje vrhunskih vina i maslinovih ulja.

Deak vina peljeski most
Foto vinarija Deak

Osim vinarije i maslina, obitelj Deak bavi se turizmom i ugostiteljstvom – cijela obitelj je vrijedna i angažirana u što boljem povezivanju turizma i enogastronomije. Nedavno su otvorili “Wine bar Deak”, mali ugostiteljski objekt na odmorištu s parkiralištem, na Jadranskoj magistrali, s pogledom na Komarnu i Pelješac, tek nekoliko km prije Pelješkoga mosta.

Idealan je to “wine-stop” na (pro)putovanju prema jugu, gdje možete zastati uživajući u pogledu na more i kušati vina Deak pod brendom “Ćaća moj”, uz mini plate domaćih proizvoda – pršuta, sira, inćuna, srdela, salate od plodova mora i još raznih finih zalogaja.

Uz navedeni plavac mali, u ponudi je i Pošip Ćaća moj 2021 ( nagrađen zlatom na Mundus vini 2022 – jedino zlatno vino iz Dalmacije na tom ocjenjivanju), rosé Dama i prošek od pošipa i plavca, vinificiran na starinski, tradicionalan način. Na ovoj lokaciji dočekat će vas nasmiješene Damirove kćeri – Maša i Mara, a sinovi Dino i Denis se bave maslinama i vinom, dok je za turističku ponudu – bungalove i apartmane u turističkom naselju Klek, (a i za sve drugo što treba :) zadužena mama Marijana.

Gdje ga kupiti?

U vinariji i u Wine Baru Deak, na odmorištu na Komarni, na par kilometara od veličanstvenoga Pelješkoga mosta. Ako ste u Splitu, potražite ga u vinoteci Wine Box, a uskoro će biti i u Zagrebu :)

deak vina plavac mali bademi

Adresa vinarije:
DEAK, Bana Josipa Jelačiča 74, Opuzen
Web stranica: Vina Deak
Mobitel: 098 372 634 (Dino Deak)
Facebook: Vina Deak
Instagram: Vina Deak

Foto: Julio Frangen (ako nije naznačeno drugačije)
Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ, Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica

Facebook Like Button