Napravite prirodni liker od borovnica i zasladite život borovničkom

Jedan od najpoznatijih likera je liker od borovnice, iliti borovnička.
Nekada su se likeri koristili samo u ljekovite svrhe, dok su danas omiljeno piće svih onih koji vole blaga alkoholna pića.

Napravite svoj prirodni liker od borovnica

Ukusan liker od borovnice možete napraviti i sami, a od sastojaka će vam biti potrebne borovnice, vanilin šećer, klinčić, šećer, rum i crno vino.

Postupak pripreme za liker od borovnica

U lonac stavite malo manje od litre crnog vina, čašu borovnica, jedan klinčić i manje od pola kile šećera.

Sve sastojke dobro promiješajte, pa stavite da se kuhaju 10 minuta.
Miješajte po potrebi, sve dok smjesa ne postane kompaktna.

Kada smjesa zavrije, ostavite ju još malo na laganoj vatri, pa kuhajte još 10 minuta. Nakon toga smjesu ostavite da se u potpunosti ohladi.

U ohlađenu smjesu dodajte 1 dcl ruma i 2 vanilin šećera. Mješajte sve dok se šećer ne otopi, a gotovi liker možete pohraniti u bocu. Prije nego liker ulite u bocu, stavite malo borovnica, pa tek onda ulite liker.

Najlakše ćete pretočiti liker, ako koristite bocu sa širokim grlom. Bocu prije ulijevanja likera naravno dobro dezinficirajte i pročistite.

Dodatni savjeti za bolji liker

Kod zaslađivanja likera od borovnica, koristite bijeli, a ne smeđi šećer, a ako želite možete zasladiti i sa medom.
Umjesto ruma u liker možete dodati rakiju, lozovaču ili tekilu, a umjesto klinčića možete dodati malo vanilije, đumbira ili cimeta.

Liker možete raditi sa smrznutim borovnicama, kao i sa svježim.

Ana Zibar