New York City i njegove znamenitosti

“Start spreading the news I am leaving today… I want to be a part of it Neeeeew York, Neeeeeeeeew York!”Frank Sinatra

Ništa se ne može mjeriti s New Yorkom i to može potvrditi svatko tko ga je posjetio!
New York zvan Big Apple (Velika Jabuka) s 8.108.040 stanovnika na 800,31 km je najveći grad Sjedinjenih Američkih Država. Kako bi ga se razlikovalo od savezne države New York, u Americi se često naziva New York City.

New York City smješten u jednoj od najvećih luka na svijetu sastoji se od pet okruga – The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island od kojih svaki predstavlja jednu državnu županiju i ujedinjeni su u jedan grad od 1898 godine. Svjetski grad, sjedište je mnoštvo nacija, kultura i jezika, gdje se priča i više od 800 jezika. Sa više od 20.000 restorana, 150 muzeja i preko 10.000 trgovina New York ima nešto za ponuditi i za one najizbirljivije.

Što čini ovaj grad toliko zanimljivim i zašto ga turisti najviše posjećuju?! Zbog svega što može ponuditi jer je to grad koji ne spava.

Znamenitosti grada New York Citya

Times Square
Glavno komercijalno raskrižje u Midtown Manhattanu,  na spoju Broadway i Sedme Avenije, proteže se iz West West 42. do 47. ulice.  Jedan od najvećih svjetskih i najprometnijih pješačkih raskrižjima,  te je  glavno središte svjetske industrije zabave. Times Square je u svijetu najposjećenijih turistička atrakcija, i više od 39 milijuna posjetitelja dođe vidjeti svake godine.

Times square

The Statue of Liberty (Kip slobode)
Najpoznatiji zaštitni znak Sjedinjenih Američkih Država, koji se smjestio u luci New York Harbor. 1886. godine kip su Francuzi poklonili Sjedinjenim Državama kao podsjetnik na savezništvo dviju zemalja tijekom američke revolucije. To je bio prvi znak New Yorka koji su vidjeli 12 milijuna doseljenika koji su prošli preko otoka Ellis, glavnog useljeničkog centra u Americi početkom i sredinom 20. stoljeća.

Empire State Building
Najviša zgrada New Yorka. Empire State Building je remek-djelo Art Deco-a, te je otvorena 1931. godine.  Turisti u Manhattanu mogu uzeti lift do 86. katu gdje se nalazi opservatorij i  palube s kojeg mogu pregledavati ulice Manhattana  iznad od gotovo 1.500 metara. Empire State Building je jedna od najposjećenijih zgrada u New Yorku i pogled sa zgrade se ne smije propustiti. Preporučuje se da se gore dođe oko 8 sati navečer kada možete New York vidjeti i po danu, u zalasku sunca i navečer.

Zgrada Organizacije ujedinjenih naroda na East Riveru
Zgrada  Ujedinjenih naroda jedna je od najvažnijih građevina u New Yorku. Pogledajte gdje se lideri u svijetu sastaju kako bi razgovarali o humanitarnim pitanjima, i naučiti nešto više o  povijesti ove institucije.

Brooklyn Bridge
Jedan od najstarijih mostova u SAD-u, dovršen 1883. Povezuje četvrti u Manhattanu i Brooklynu na rasponu East River. Od otvaranja 1903. to je bio najduži viseći most na svijetu, uz glavni span od 1, 595.5 metara te prvi most koji je koristio čelične žice. Hodajući mostom imate prekrasan pogled  na Manhattan i Broklyn koji će Vas očarati.

Muzej Metropolitan
Smješten na Manhattanu, samo par koraka od Central Park i Pete Avenije, Muzej Metropolitan  je masivan muzej likovnih umjetnosti koji zauzima više od 2.000.000 četvornih metara. U muzeju su smještena klasična umjetnička djela, uključujući i Hokusai – veliki val Kanagawa, Duccio’s Madona sa djetetom, Jackson Pollock Ritam jeseni (broj 30), i Picassov portret Gertrude Stein.

Muzej Metropolitan

Rockefeller Centar
Rockefeller Center, izvorno poznat kao Radio Grad je kompleks zgrada, razvijen usred Great Depression (Velike depresije). U početku kompleks se sastojao od 14 objekata, 70 priča RCA zgrade . Danas je to kompleks od 19 poslovnih zgrada koji  pokriva 89.000 m2. Rockefeller Centar je dom NBC, Radio City Music Hall i Christie’s Auction House. Centar nudi mnogobrojne ture u kojima možete vidjeti i gdje se snima Saturday Night Live. Smjestio se u  Petoj Aveniji od 47. do 52. ulice.

Top of the Rock
Vidikovac Rockefeller centra, koji je prvi puta otvoren 1933. godine, renoviran je te je nakon 20 godina dopustio posjetiteljima da uživaju u pogledu na New York. Sa 70. kata, 260 metara iznad ulice  omogućuje Vam pogled na Brooklyn Bridge, Empire State Building, Chrysler Building i Central Park.

Guggenheim muzej
Muzej na 7 katova konstruirao je slavni američki arhitekt Frank Lloyd Wright. Njeno otvorenje bilo je 1959. godine te je predstavila radikalni odmak od drugih institucija njene vrste po novim načinu na koji ona gleda na umjetnost. U predvorju nudi pregled mnogobrojnih izložbi istovremeno. Muzejska kolekcija se sastoji od umjetnina koje datiraju od kraja devetnaestog i dvadesetog stoljeća. Većina umjetnina dolazi i iz privatne kolekcije Peggy Guggenheim.

Guggenheim muzej

Freedom Tower – Ground Zero
Na mjestu gdje je prije stajao World Trade Centar, koji je uništen 11. rujna 2001. godine, zamijenit će visoki toranj s 110 katova, dizajniran od Studia Daniel Libenskind koji bi predstavljao Toranj Slobode.  Iako će sam kompleks predstavljati uspomenu na tragediju, sunce će svakog 11. rujna sjati bez sjene na trgu Wedge of Light.

City Hall
Najstarija gradska vijećnica u SAD-u koja još uvijek čuva svoje izvorne funkcije vlasti. Izgrađena od 1810. do 1812. godine, jedna je od Nacionalne Povijesne znamenitosti i povijesnih mjesta.

Wall Street
Ulica  koja se proteže se istočno od Broadwaya do South Streeta na East Riveru kroz povijesno središte Financijskih distrikta. Wall Street prvo je stalno sjedište burze u New Yorku.  Smatra se jedno od središta gospodarskog života Sjedinjenih Američkih Država i okupljalište značajnih financijskih ustanova. Sjednite se na stube preko puta i uživajte u pogledu na “more” na burzu i bezbroj poslovnih ljudi i čuvara naoružanih do zuba.

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić

Facebook Like Button