Oblik obrva i trepavica važan je za izraz lica

Sjetimo se Mona Lize, koju dolaze pogledati milijuni znatiželjnika zbog proglašenog fenomena ljepote, a koja nema niti obrva niti trepavica, a cijeli svijet se divi njenoj profinjenoj ljepoti.

Svojevremeno su se razvijale mnoge polemike oko toga zašto nema obrve?
Određeni stručnjaci tvrdili su da ih slikar nije naslikao da ne bi preopteretio njen suptilni izgled i produhovljen izraz lica, dok su drugi tvrdili da je boja izblijedila, a treći ono što je i najvjerojatnije – da ih nije niti imala.

Oblik obrva važan je za izraz lica

Onaj tko o svemu ovome vodi računa sigurno zna da veliki razmak između obrva stvara začuđen izgled. Ravna linija izgled čini tvrdim i preozbiljnim.
Ako imate duži nos obrve ne smiju biti visoke, jer tada nos izgleda još duži. Ako je lice proporcionalno luk obrva treba lagano pratiti liniju oka.

Korekcija i izgled obrva

I danas ima žena koje nemaju vidljive obrve, a kada ih imaju one ih tanje, jer je poznato da će nježnija linija doprinijeti ljupkosti i finoći lica.
Jake i guste obrve često mogu zasjeniti oči pa čak i lošem smislu izgleda lica.

Čak 600 dlačica, koliko ih otprilike ima u jednoj obrvi, predstavljaju prirodnu zaštitu oka. No, ako ne rastu pravilno onda ih je ipak potrebno korigirati. Čupanjem obrva može se vratiti željena linija, ali se mogu izazvati i nepoželjne posljedice. Zato se svaka korekcija obrva mora izvoditi s oprezom.

Pokušajte da se ne obrvama promijeni njihova prirodna linija koja može upropastiti uljepšavanje. Prije svega, one moraju djelovati uredno. Ne smiju se nikada toliko razrijediti da je potrebna olovka za obrve kako bi se ponovno nacrtale.

Ponekad se mogu vidjeti srasle obrve iznad nosa

Takve obrve daju licu tvrd i oštar izgled lica. U tom slučaju je obvezan popravak. Kada dlačice strše pomoći može jedino pinceta. Žilet ili brijač se nikada ne upotrebljavaju u svrhu korekcije obrva, jer ostavljaju ružne i neprivlačne točkice nakon upotrebe.

Sve u svemu, epilacija obrva lakša je ako je provodite na sljedeći način:

> Umočite komadić vate u toplu vodu i držite vatu oko minutu na kapcima i obrvama
> Upotrijebite pincetu s kosim završetcima i opranu u alkoholu
> Dio lica na kojem su obrve osvijetlite i gledajte u povećavajućem ogledalu
> Dlačica se hvata pincetom iz korijena a zatim se povuče u smjeru rasta
> Kada iščupate sav višak obrva očistite ih antiseptičkom kremom

trepavice obrve

Trepavice su lijepi čuvari očiju koje daju glamurozan ili tajanstven izraz lica

Trepavice su zapravo lijepi čuvari naših očiju, i imaju zadatak da štite od prašine, znoja, stranih tijela. Mnoge žene priželjkuju guste, duge, tamne trepavice, koje oko čine dubokim, tajanstvenim.

Ali priroda nije uvijek izdašna, pa ponekoj ženi podari samo blijede, rijetke i kratke trepavice.
U ovakvim slučajevima ne treba mnogo tugovati. Korisnije je svake večeri mazati ih mlakim uljem od ricinusa. Ono hrani kožu a trepavicama daje sjaj i čvrstoću. Prvi rezultati čekaju se otprilike mjesec dana. Ako se i dalje nastavi tretirati trepavice ricinusovim uljem, trepavice će očvrsnuti u korijenu pa se ovaj mali tretman može prekinuti na neko vrijeme.

Trepavice se mijenjaju svakih 6 do 8 tjedana. Njihov broj na gornjem kapku obično broji 150 do 200 dlačica, a na donjem od 75 do 100 dlačica. Možda im se poslije mazanja ricinusovim uljem broj i neće povećati, ali će dlačice zasigurno biti čvršće, manje će otpadati i biti će sjajne, što nikako nije beznačajno za ljepši izgled oka.

Neke žene vole u svom priboru za šminku imati i par umjetnih trepavica. Možda to i nije loše.
Danas se one proizvode od kvalitetnih materijala, čak od prirodne kose i vrlo uspješno imitiraju prirodne. Uz malo vještine i stila svačije oko može začas postati zanosno.

Samo, ne zaboravite, da pri kupovini provjerite da li vam se slažu s bojom obrva. Odstupanja nisu poželjna. Zati, bolje je uzeti one duže, koje možete oblikovati škaricama kako bi se što bolje uklopile s prirodnim trepavicama.

Zato uvijek umjetne trepavice skratite s vrha 1 do 2 milimetra. U pakiranju uz umjetne trepavice obično se dobije i ljepilo i uputstvo kako ih treba upotrijebiti.
Tok ove kratkotrajne procedure možete ponoviti, kako ne biste bili u nedoumici što raditi ukoliko izgubite uputstvo.
Ljepilo se stavlja na rub umjetnih trepavica. Krajeve tog ruba namjestite na kapak, pri samom dnu, tik uz prirodne. Zatim ih pritisnite. Gledajte do tada okom prema dolje da bi trepavice zauzele najbolji položaj. Zatim još jednom malo pritisnite i gotovo.

Savjet više:
Prije spavanja najbolje bi bilo skinuti ih i oprati u mlakoj vodi a zatim ih namotajte na običnu olovku kako bi ponovno povratile svoj oblik.

Pošto su trepavice važne za izgled cijelog lica, treba spomenuti još nešto.
Umjetne trepavice lijepe se na kapak tek nakon nanošenja sjenila. Da bi izgledale što prirodnije treba im skratiti poneku dlačicu i u sredini, a ne samo sa strane.
Donji red trepavica približava se boji gornjeg reda, kako bi se boja izjednačila, nanošenjem maskare, a da bi se skroz izjednačile najbolje je nanijeti još jedan sloj maskare na gornje i donje trepavice oka.

U najnovije vrijeme neke žene ne inzistiraju pod svaku cijenu na uočljivim trepavicama, a trendovi idu u smjeru da ih se čak niti ne maže maskarom, a to nije bez razloga. Oko dobiva na nježnosti, samo malo boje na kapcima dodaje mu ono što bi mu možda umjetne trepavice samo oduzele, a to je profinjenost i ženstvenost.