Muče vas podočnjaci i kako ih se učinkovito riješiti

Podočnjaci vrlo često muče mnoge od nas, a problem tamnih kolutova i natečenosti oko očiju možda i nije tako teško riješiti..

Skoro svaka druga žena, a sve češće i muškarci, uviđaju problem podočnjaka i doživljavaju ih kao nešto što narušava izgled i harmoniju lica.

Koji su uzroci nastajanja podočnjaka

Podočnjaci su problem vrlo široke etiologije i ne postoji univerzalna formula za njihovo rješavanje

S vremenom tijekom procesa starenja svako lice zadobije lagana udubljenja na određenim točkama na licu radi gubitka masne i mišićne mase, a tijekom vremena i koštani dio očne duplje postaje veći što doprinosi izražaju podočnjaka.

Neke osobe prirođeno imaju anatomiju lica takvu da su im vrlo rano u životu naglašeni podočnjaci u vidu brazde koju u medicinskom žargonu zovemo ‘tear trough’.

Vaskularizacija ovog područja je specifična, vrlo bogata a koža koja ju prekriva je izrazito tanka.
Tijekom vremena koža stari radi izlaganja vanjskim utjecajima suncu, hladnoći, šminkanju, pušenju nespavanju pa se mijenja i njena struktura i vanjski izgled.

U nekim slučajevima nastaju tamni podočnjaci koji nisu izazvani nedostatkom volumena nego promjenama u boji kože.
Boja može biti promijenjena površinskim hiperpigmentacijama ili stanjivanjem kože i probijanja tamnih sjena iz dubine.

Kod nekih osoba dolazi do stvaranja masnih jastučića kao genetske predispozicije i viška kože te je u takvim slučajevima neophodna kirurška intervencija u smislu blefaroplastike.

Ostali tretmani su manje agresivni i različito se pristupa svakom pacijentu.

dr jelena jakic dermatolog

U nekim slučajevima se radi o lošoj cirkulaciji, metaboličkim poremećajima izlučivanja bubrega ili loše limfne drenaže pa u takvim slučajevima pomažu tretmani limfne drenaže i radiofrekvencija u kombinaciji s laserskim tretmanom.

Idealno je kada se volumen može nadomjestiti s filerom hijaluronske kiseline

Dobro se raspitajte oko hijaluronskih kiselina i kakav im je sastav, u suradnji s dermatologom ili estetskim kirurgom.

Bilo bi poželjno da hijaluronska kiselina sadrži gel za filanje podočnjaka koji pak sadrži još i kompleks aminokiselina koje djeluju dermo restrukturirajuće, antioksidanse, i minerale poput cinka i bakra te vitamin B6.
Na taj način takva hijaluronska kiselina, osim što daje nadomjestak volumena, doprinosi obnavljanju stanica i sprečavanja ubrzanog starenja kože.

dermatolog jelena jakic rjesavanje podocnjaka

Što učiniti s vrlo tamnim podočnjacima

Ako su to jako tamni podočnjaci kožu se može posvijetliti kemijskim pilingom koji će posvijetliti i regenerirati vjeđe i licu dati svježi izgled.

Ovakve tretmane je idealno izvoditi u vrijeme kada se možemo dobro zaštititi od sunca, a sam tretman se ponavlja nekoliko puta s razmakom od tri do četiri tjedna.

Ako je koža stanjena i zatamnjena, radi promjena u dubokim strukturama kože, prvi izbor je tretman vlastitom plazmom, PRP , gdje se koriste matične stanice i obnova kože u smislu restrukturiranja svih njenih slojeva.
Za ovu metodu nam treba biološko vrijeme obnove kože i nekoliko ponavljanja tretmana ali su rezultati neprikosnoveni.

Idealno bi bilo kombinirati tretman vlastitom plazmom i filerom hijaluronske kiseline, kada je to moguće.

Svako lice i svaki podočnjak je drugačiji i pristup je vrlo individualan. Stoga je najbolje podrobno razgovarati s liječnikom, a treba naglasiti i da je potrebno i mnogo strpljenja što se tiče rezultata.

Tekst: Dr. Jelena Jakić spec dermatovenerolog

Facebook Like Button