Održan 3. Salon pjenušavih vina Zagreb

Na zagrebačkom Salonu ujedinili su se u različitosti ljubitelji pjenušavih vina i mjehurići od Šampanje do Hercegovine.

salon-pjenusavih-vina-6

U petak, 1.2. u središtu Zagreba, u hotelu Dubrovnik održan je prvi ovogodišnji salon mreže Salon of Sparkling wines – 3. Salon pjenušavih vina Zagreb. Na Salonu je bilo 37 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača uz nekoliko predstavnika stranih pjenušavih vina. Salonu je nazočilo 50 akreditiranih novinara te oko 400 posjetitelja.

Prilikom otvorenja, osnivačica mreže Salon of Sparkling wines dr. Nina Levičnik naglasila je da je priča o mreži prvenstveno priča o prijateljstvu: »Prvi salon pjenušavih vina rodio se iz ljubavi prema pjenušavim vinima troje prijatelja, tada organizatora Slovenskog festivala vina, 2014.

salon-pjenusavih-vina-1

Tri godine kasnije je slovensko-hrvatsko prijateljstvo stvorilo 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U ovoj godini se priča o prijateljstvu i ljubavi prema pjenušavim vinima, koja govore univerzalni jezik, nastavlja s idejom nazdravljanja ujedinjenosti u različitosti i u drugim prijestolnicama Europe. »

Poruka i cilj Salona jest širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti nego i svaki dan te podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu, što dokazuje i stalna suradnja s HSK (Hrvatski sommelier klub).

salon-pjenusavih-vina-2

Na Salonu su bile organizirane besplatne vođene radionice za posjetitelje: prva je bila regionalna „Hrvatska i Slovenija – prijateljstvo u pjenušavoj čaši“ s najboljim pjenušavim vinima zagrebačkoga Salona, koju su moderirale dr. Nina Levičnik, koordinatorica mreže, i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona; druga je bila šampanjska: „5 stoljeća mlada ljepotica – Gosset Champagne” (najstarija vinska kuća u Šampanji, od 1584.), koju je moderirao Suvad Suwi Zlatić – Suwine.at; najbolji sommelier Austrije 2014, Ambassadeur du Champagne 2015/2016; Vineus Sommelier of the Year 2016.

Na samom otvorenju proglašena su najbolje ocijenjena vina mreže Salon of Sparkling wines koja su ocijenjivale dvije deveteročlane miješane hrvatsko-slovenske komisije vinskih stručnjaka (enologa, sommeliera, vinskih novinara i vinara), a njima su predsjedali enolozi mr. sc. Franjo Francem i Darja Bovha. Priznanja najboljima Mreže dodijelila je dr. Nina Levičnik, a zagrebačkim pobjednicima mr.sc. Franjo Francem.

salon-pjenusavih-vina-3

Najviše ocijenjena vina 3. SALONA PJENUŠAVIH VINA ZAGREB:

Bijela pjenušava vina:
1. Pavlomir; 1288 brut, 2013, Kvarner
2. Vina Kauran; Victoria 2010, Štajerska Slovenija
3. Vinarija Slamić, Didin san brut; 2015, Dalmacija

Rosé pjenušava vina:
1. Istenič; Gourmet rosé 2015, Bizeljsko, Slovenija
2. Vina Joannes, Penina Joannes rosé brut, 2016; Štajerska Slovenija
3. Vipava 1894 , Peninca rosé, 2017, Vipavska dolina, Slovenija

salon-pjenusavih-vina-4

Ukupni rezultati ocjenjivanja MREŽE SALON OF SPARKLING WINES:

Bijela pjenušava vina:
1. Pavlomir; 1288 brut, 2013, Hrvatska
2. Vina Kauran; Victoria 2010, Slovenija
3. Radgonske gorice d.d.; Zlata radgonska penina selection, 2015, Slovenija

Rosé pjenušava vina:
1. Istenič; Gourmet rosé 2015, Slovenija
2. Zlati Grič; Konjiška penine rosé 2015, Slovenija
3. Vino Kozinc; Joker zara, 2016, Slovenija

salon-pjenusavih-vina-5

MREŽA SALON OF SPARKLING WINES

Salon u Zagrebu organiziran je po provjerenom modelu iz Ljubljane, gdje se 15.2. 2019. održava 6. Salon penečih vin Ljubljana. Slijedom uspješne suradnje i čvrste veze Zagreba i Ljubljane, organizatori su odlučili ustanoviti međunarodnu mrežu salona pjenušavih vina »Salon of Sparkling Wines« koja će se širiti (prvenstveno po regiji) i povezati prijestolnice putem pjenušavih vina.

Na zagrebačkom salonu potvrđena su razmišljanja s rasprave o trendovima u svijetu pjenušavih vina, održane nakon međunarodnog ocjenjivanja u Bizeljskom: kvaliteta vina sve više raste, (više) nema loših vina, puno se ulaže u edukaciju i tehnologiju (malo manje u marketing), proizvodnja raste. Ipak, daleko smo mi još od svijeta … i iako je danas lakše prodati pjenušce nego prije desetak godina, još puno treba raditi na edukaciji! Ponovilo se pitanje tipizacije pjenušavih vina (po uzoru na Francusku, Franciacortu, Austriju) i potrebe jačeg zajedničkog marketinga udruga vinara zbog prepoznatljivosti naših pjenušavih vina u svijetu.

salon-pjenusavih-vina-7

Facebook Like Button