Ortoreksija – opsesija zdravom prehranom

Svijest o važnosti zdrave prehrane promovira se na svim razinama i postaje imperativ suvremenog života. Male trgovine domaćih proizvoda organskog uzgoja sve su popularnije, proizvodi sela sve dragocjeniji. I, naravno, neosporna je važnost zdrave prehrane. No može li se i s time pretjerati? Što kad zdrava prehrana postane opsesija?

Odgovor na ta pitanja ima svoj naziv – ortoreksija. Godine 1997. taj je problem izolirao i pojam definirao specijalist alternativne medicine Steve Bratman, tumačeći ga kao patološku fiksiranost na konzumaciju zdrave hrane. Sam naziv dolazi od grčkog pojma “orthos” (pravilno, ispravno) te pojma “oreksija (apetit).

zdrava-prehrana-1

Iako još nije definirana kao bolest, sve se više ljudi bori s tim problemom čiji je začetak zapravo benigan i obojan dobrom namjerom. Najčešće se pojedinci okrenu zdravoj prehrani kako bi prebrodili i olakšali simptome kronične bolesti, unaprijedili imunitet i opće zdravstveno stanje, odnosno riješili se nezdravih prehrambenih navika. No s vremenom razmišljanje o zdravoj i “čistoj” hrani te planiranje “zdravog” jelovnika postaje sve veća opsesija na koju se troši sve više vremena. S druge strane, takve osobe osjećaju se superiorno nad svima koji se hrane drugačije. Iako se smatra ozbiljnim poremećajem prehrane, baš kao općepoznate anoreksija i bulimija, ortoreksičari su zapravo samo u opasnosti psihološkog stresa, ne prijeti im, kao kod navedene dvije dijagnoze, fizička opasnost. Također, uzrok anoreksije i bulimije može se potražiti i u niskoj razini samopoštovanja, što nije slučaj kod ortoreksije. No i tu se može otići u krajnost pa se fiksacijom na kupnju i pripremu zdrave hrane mogu ugroziti obiteljski i ostali bliski odnosi, a u konačnici i zdravlje ako se uvedu radikalne restrikcije. Ortoreksičari sami grade sustav prehrambenih vrijednosti pa se događa da nakon što izbace slatkiše i masnoću kao posebno štetne, počinju izbacivati i cijele skupine namirnica i stvoriti neuravnoteženu prehranu, što može dovesti i do pothranjenosti.

Opasno izbacivanje cijelih skupina namirnica

Ortoreksičari su u problemu kad dođu do faze kad su ograničeni samo na čiste i organske proizvode, a dopuštena lista namirnica postaje sve manja (kriterij te liste postavlja pojedinac sam). Osim toga, takve namirnice vrlo su skupe pa se javlja i problem visokih troškova koji također može stvoriti velik psihološki pritisak. Ograničenost takvom prehranom pojedinca dovodi i do izoliranosti jer se svojevoljno isključuje iz svih aktivnosti i događanja koja uključuju “normalnu” prehranu. Pritom sve ostale koji se hrane “nezdravo” smatraju inferiornijima od sebe i manje vrijednima. Uz njih se često veže i depresija i opsesivno-kompulzivni poremećaj, što su dovoljno ozbiljne dijagnoze i bez dijagnoze ortoreksije.

zdrava-prehrana-2

Prijeti li vam ortoreksija?

Misliti o zdravoj prehrani je važno. No fokusirate li se na nju previše? Odgovorima na sljedeća pitanja možete otkriti jeste li u opasnosti da postanete opsjednuti zdravom hranom:
> Računate li kalorijsku vrijednost svakog obroka?
> Razmišljate li o zdravoj hrani više od tri sata dnevno?
> Je li Vam važnija nutritivna vrijednost obroka od uživanja u jelu?
> Osjećate li se krivo i “prljavo” ako konzumirate hranu koja “nije zdrava”?
> Udaljava li Vas orijentacija zdravoj prehrani od obitelji i prijatelja?
> Jeste li zapali u financijske teškoće zbog kupnje isključivo zdravih namirnica?
> Raste li Vam samopoštovanje što se zdravije hranite?
Ako ste na više od četiri pitanja ogovorili potvrdno, na putu ste da imate simptome ortoreksije.

Kako si pomoći?

Ako ste već došli do faze da ste zbog fokusiranosti na zdravu prehranu izbacili cijele skupine namirnica, posjetite dijetetičara kako biste se postupno vratili na uravnoteženu prehranu i uključili izbačene namirnice. Osim toga, uživanje u konzumaciji hrane je zdravo, baš kao što je zdravo i kroz hranu graditi ljudske međuodnose pa je izbjegavanje takvih okupljanja loše za socijalne odnose, što može dovesti do depresije.

Dakle, nutritivno osiromašena prehrana u svrhu “zdrave” prehrane nije dobra, čak i kad se ostatak prehrane temelji na “zdravim” namirnicama. Ljudski je organizam fiziološki građen za konzumaciju raznovrsnih namirnica (naravno, ako nije riječ o nekoj kroničnoj bolesti kada je specifična prehrana nužna) i uskraćivanje pojedinih skupina može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Iako se o ortoreksiji još uvijek ne zna dovoljno da bi je se nazvalo poremećajem, točno je da je ona društveni fenomen sve zastupljeniji među populacijom, a može ozbiljno narušiti zdravlje.

Piše: Wish
Fotografije: Pixabay

Facebook Like Button