Šafranika, lažni šafran, borac protiv kilograma i heroj suvremene kozmetike

Šafranika ili lažni šafran kojeg uspješno prati u djelotvornosti, ako ne i više, savršeno se primjenjuje u smanjenju kilograma, kulinarstvu, a kao ulje svojim vrijednim sastavom pomaže u liječenju akni, suhe kože te čak i radu našeg srca.

Ova biljka cvjetova intenzivno žute boje,nalik na čičak, počela se uzgajati još prije nekoliko tisuća godina, čemu svjedoče i uzorci tkanina iz egipatskih grobnica, na kojima je pronađena boja tih cvjetova.

Osim na tkaninama, još se tada koristila i u kulinarstvu gdje je zamjenjivala onda vrlo skup i rijedak šafran – otkuda potiče i njezin naziv – lažni šafran.
Otada pa do danas,ta biljka primjenu nalazi u brojnim industrijama – od prehrambene, tekstilne pa do kozmetičke…

Vrijedno ulje šafranike

U prehrambenoj industriji sve se šire primjenjuje ulje šafranike koje ima visok sadržaj linolne kiseline i vitamina K i E.

Preciznije, postoje dva tipa ulja šafranike.
Oleinski tip bogat je omega-9 masnom kiselinom te je primjeren za prženje i kuhanje jer je stabilan na visokim temperaturama, ali ima manju nutritivnu vrijednost.
Drugi, linolni tip, bogat je esencijalnom omega-6 kiselinom koju organizam nema sposobnost sam sintetizirati, odnosno mora se unositi hranom.

Upravo linolni tip ulja šafranike nalazi široku primjenu u kozmetičkoj industriji

Naime, ulja bogata linolnom kiselinom vrlo su vrijedan sastojak kozmetičkih proizvoda jer imaju njegujući učinak.
Nedostatak linolne kiseline očituje se u raznim problemima i bolestima, od suhe kože do akni.

Ulje šafranike je ubrzo postalo vrlo popularan sastojak u kozmetičkoj industriji baš zbog svoje dostupnosti i cjenovne povoljnosti.
Istraživanja su pokazala da to ulje učinkovito hrani kožu mijenjajući njezin metabolizam te se postiže svjež i zdrav izgled.

safranika-1

Šafranika u borbi protiv kilograma i celulita

Iako linolna kiselina sama po sebi i nije neka pretjerana rijetkost u biljnim uljima, a omega-6 masne kiseline potrebnije su u kozmetičkoj nego u prehrambenoj industriji u kojoj primat i dalje imaju omega-3 masne kiseline odnosno hrana i proizvodi koji je sadrže.

No u odnosu na druga biljna ulja, ulje šafranike sadrži veću količinu konjugirane linolne kiseline (CLA).
To je zapravo smjesa različitih molekula (izomera), no znanosti je počela biti zanimljiva tijekom istraživanja nutritivnih čimbenika iz hrane koji sprječavaju nastanak tumora.

Izolirana je najprije iz mesnih namirnica, a potom i iz biljnih. Nadalje, ta kiselina pozitivno djeluje na smanjenje i preraspodjelu masnoga tkiva pa se CLA smatra vrlo učinkovitom u borbi protiv suvišnih kilograma.

Prema istraživanjima, bilo bi potrebno uzimati 3,4 do 3,6 grama CLA dnevno kako bi se postigao željeni učinak smanjenja težine.
Naravno, to je nemoguće postići konzumiranjem ulja šafranike pa je farmaceutska industrija razvila preprate bazirane na CLA koji služe istoj svrsi.

safranika ulje safranike

Za svježu kožu

Ulje šafranike vrlo je učinkovito za njegu suhe kože, kože sklone crvenilu i proširenim kapilarama, i vrlo se brzo upija. Linolna kiselina prenosi vitamine A, D, K i E. Njezina je uloga i da spriječi pojavu akni i mitesera koji nastaju uslijed prekomjernog lučenja sebuma, prirodnog ulja koje se nalazi na koži.

Ujedno će održavati elastičnost kože te spriječiti isušivanja, a time i ublažiti bore.

Ulje šafranike djelotvorno je i u smanjenju rizika od bolesti srca

Savjetuje se da bi se u tu svrhu trebalo tijekom 16 tjedana svakodnevno koristiti ulje šafranike.
Doza tog ulja može poboljšati dobar kolesterol, šećer u krvi, inzulinsku osjetljivost…

S obzirom na to da su istraživanja pokazala da djeluje ciljano na masne stanice u određenom dijelu tijela, preporučuje se i ženama nakon menopauze kako bi smanjile abdominalnu masnoću te povećale mišićno tkivo.

Kako bilo, ova vrlo dostupna i lako uzgojiva biljka postaje pravi hit u različitim industrijama potvrđujući da se okretanje prirodi može višestruko vratiti brojnim blagodatima.

Izdvojeno:

Dobrobiti ulja šafranike:
- jako protuupalno sredstvo
- čisti i štiti jetru
- pomaže kod akni, ekcema, psorijaze
- učinkovito protiv reume
- snižava kolesterol
- smanjuje ispadanje kose
- proizvodi biljni hormon sličan inzulinu
- blaga boja i miris učinili su ga popularnim i u slikarstvu jer ne daje pigmentima tamniju nijansu (za razliku od uobičajenog lanenog ulja)

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button