
Jezero Balaton, najveće je jezero u srednjoj Europi i pravi je dragulj Mađarske, a ujedno je savršena destinacija za sve koji traže bijeg od uobičajenih mjesta za kupanje, sunčanje odnosno za sve koji naprosto žele uživati u vožnji tirkiznim jezerom čija obala nudi sjajna gastronomska i vinska mjesta.
Smješteno u srcu zemlje, Balaton je lako dostupan i nudi mnoštvo mogućnosti za ljetovanje ili produženi vikend odmor. Svojom prirodnom ljepotom, bogatom kulturnom baštinom i vrhunskom gastronomskom ponudom, Balaton privlači turiste iz cijelog svijeta. Vrijeme je da ga otkrijete i vi!
Balaton je dugačak 77 kilometara i prostire se na površini od 592 kvadratna kilometra, što ga čini najvećim slatkovodnim jezerom u Europi. Njegova plitka voda brzo se zagrijava tijekom ljetnih mjeseci, čineći ga idealnim mjestom za kupanje, jedrenje i druge vodene sportove. Okružen zelenim brežuljcima, vinogradima i šarmantnim naseljima, Balaton pruža ne samo prirodne ljepote već i kulturne atrakcije te izvrsne mogućnosti za rekreaciju i opuštanje.
Jezero Balaton poznato je i kao “Mađarsko more”, a zahvaljujući svojoj veličini i ljepoti, često se uspoređuje s obalnim destinacijama. Njegova popularnost raste svake godine, ne samo među Mađarima već i među posjetiteljima iz cijele Europe koji dolaze uživati u njegovim plažama, sportovima na vodi, vinogradima i kulturnim događanjima. Balaton je također domaćin brojnih festivala, koncerata i manifestacija, što ga čini živahnim mjestom tijekom cijele godine.
Esterházy plaža – biser Balatonfureda
Među mnogobrojnim kupalištima i plažama na obali jezera Balaton, gdje se na većini plaća dnevna karta, posebno se ističe Esterházy kupalište i plaža, smještena u srcu Balatonfureda. Esterházy plaža je naime simbol luksuza i udobnosti na jezeru Balaton.
Esterházy kupalište jedno je od najpoznatijih i najluksuznijih kupališta na sjevernoj obali jezera Balaton. Ime je dobila po uglednoj mađarskoj plemićkoj obitelji Esterházy koja je imala značajan utjecaj na povijest i kulturu ovog područja.
Plaža nudi savršen spoj prirodne ljepote, prekrasan pogled na jezero Balaton i okolne vinograde, okružena je zelenilom i jako dobro održavanim travnjacima tako da nudi udobnost ali i raznovrsnost sadržaja, što je čini idealnim mjestom za odmor i opuštanje. Ovdje možete doživjeti najbolje što Balaton nudi, uz vrhunsku uslugu i nezaboravan ambijent.
Pitoreskno mjesto Tihany dragulj je jezera Balaton
Tihany je poluotok i malo naselje koje se ističe svojim slikovitim krajolikom i bogatom poviješću. Smješten na sjevernoj obali jezera, Tihany je poznat po svojim lavandinim poljima, baroknom benediktinskom samostanu i prekrasnim pogledima na Balaton.
Šetnja kroz uske uličice i pogled na autohtone, tradicionalne mađarske kuće s krovovima od trske vraća vas u neku priču i bajku iz djetinjstva. Posjetite svetište Tihany i njegov samostan, osnovan 1055. godine, koji nudi fascinantne povijesne izložbe u izvrsno uređenom muzeju i atmosferu u kojoj ćete upiti sva događanja iz davne prošlosti ovog kraja i života stanovnika i benediktanskih redovnika.
u Tihanyu se uživa u mirisima lavande koji prožimaju zrak tijekom ljetnih mjeseci, a posjet suvenirnicama koje pružaju raznovrsne ručno rađene proizvode ponajviše od lavande oduševit će vas i teško ćete moći odoljeti da bar nešto ne ponesete za uspomenu na ovu predivnu destinaciju. Naime, u suvenirnici se može kupiti i pivo i vino, liker ili vino s lavandom, a sjajni su i tipični autohtoni živopisni proizvodi od keramike.
Gastronomija sjeverne obale Balatona – što se ovdje fino jede
Regija oko jezera Balaton, posebno na sjevernoj obali, poznata je po svojoj bogatoj i raznovrsnoj gastronomskoj ponudi. Ovdje možete kušati tradicionalna mađarska jela pripremljena od svježih lokalnih sastojaka, kao i uživati u specijalitetima koji odražavaju jedinstvenu kulturu pripremanja jela ovog područja.
Evo nekoliko specijaliteta i popularnih jela koja se najviše jedu u ovom dijelu Mađarske:
> Štuka je jedna od najpoznatijih vrsta ribe iz jezera Balaton. Priprema se na razne načine, uključujući pečenje na žaru, prženje ili kuhanje u bogatom umaku. Često se poslužuje s prilozima poput krumpira ili svježe sezonske salate.
> Halászlé ili riblji paprikaš tradicionalni je mađarski riblji paprikaš popularan je u cijeloj zemlji, ali posebno uz jezero Balaton. Priprema se od raznih vrsta svježe ulovljene ribe, paprike, rajčice i luka, stvarajući bogati, pikantni umak koji se poslužuje s kruhom.
> Pörkölt je mađarski gulaš koji se priprema od mesa (najčešće govedine, svinjetine ili piletine), luka, paprike i rajčice. Kuhano polako na laganoj vatri, meso postaje mekano i sočno, a jelo se obično poslužuje s prilozima poput knedli, tjestenine ili krumpira.
> Lángos se često smatra brzim zalogajem, lángos je popularan i kao glavno jelo. To je prženo tijesto koje se može premazati raznim dodacima, uključujući kiselo vrhnje, sir, češnjak ili čak mesne nadjeve.
> Lecso je ukusno povrtno jelo koje se priprema od paprike, rajčice, luka i često kobasica. Ovaj mađarski ekvivalent ratatouillea može se poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog.
> Főzelék je gusto povrtno varivo koje se može pripremiti od raznih vrsta povrća poput graška, krumpira, mrkve ili špinata. Često se poslužuje uz mesne dodatke ili jaja na oko.
> Rétes mađarska verzija štrudle i vrlo je tražen desert često je punjen voćem poput jabuka, višanja ili šljiva, ali i sirom ili makom. Fina, hrskava kora i bogat nadjev čine ovaj desert izuzetno popularnim.
Gastronomija sjeverne obale Balatona pruža još puno nevjerojatno bogatstvo okusa i mirisa, bilo da uživate u ribljim specijalitetima, mesnim delicijama, povrtnim varivima ili slasnim desertima, Balaton vas zasigurno neće razočarati.
Baratfule Bistro
Baratfule Bistro, smješten u neposrednoj blizini Tihanya, pravi je gurmanski raj za ljubitelje hrane. Ovaj bistro nudi spoj tradicionalne mađarske kuhinje i modernih kulinarskih tehnika, stvarajući jedinstvena jela koja zadovoljavaju sve osjetilne užitke.
Početak obroka uz tradicionalnu gulyás juhu ili svježe pripremljene riblje specijalitete ulovljene iz Balatona, može biti uvod u nevjerojatno gastronomsko iskustvo. Glavna jela, poput pečene patke s domaćim knedlama i crvenim kupusom, te deserti, kao što je somlói galuska, donose pravu eksploziju okusa. Uparivanje ove mirisne i ukusne hrane s lokalnim vinima svakako dodatno pojačava užitak okusa.
Koje se sorte vina najčešće uzgajaju u ovom dijelu Balatona
Regija Balaton godišnje proizvodi značajnu količinu vina, pretežno bijelih, ali i rose i crvenih vina, koja su poznata po svojoj eleganciji i mineralnosti, osobito zbog vulkanskog tla na kojem se uzgaja grožđe.
Balaton je poznat po svojim specifičnim bijelim vinima koja odražavaju karakteristike lokalnog tla i klime. Regija je geološki raznolika s vulkanskim bazaltnim i vapnenačkim slojevima, što daje vinima jedinstvene arome i okuse. Također, jezero svojim velikim površinom reflektira sunčevu svjetlost, pružajući optimalne uvjete za uzgoj vinove loze.
Vinogradari u Balaton regiji često koriste i ekološku praksu u proizvodnji te su sve češće usredotočeni su na održivu proizvodnju, što dodatno poboljšava kvalitetu njihovih vina i prepoznatljivost na vinskoj sceni.
Najpoznatija sorta u ovoj regiji je Olaszrizling, ali se uzgajaju i druge sorte poput Szürkebarát, Kékfrankos, Juhfark i Kéknyelű.
Gdje se nalazi Mađarska na ljestvici proizvođača vina
Na europskoj ljestvici, Mađarska je prepoznata kao važan proizvođač vina, a Balaton regija igra ključnu ulogu u tom priznanju. Mađarska je među deset najvećih europskih proizvođača vina, a također ima značajan utjecaj na svjetskom tržištu vina. Prema podacima iz posljednjih godina Mađarska je proizvela oko 2,9 milijuna hektolitara vina, što je čini iznimno konkurentnom na međunarodnoj vinskoj sceni.
foto Facebook Gyukli Winery
Gyukli Winery – predio jezera Balaton – Balatonfured
Balatonfured, predio na sjevernoj obali Balatona, poznato je po svojoj dugoj tradiciji vinarstva i jednom od najljepših mjesta za uzgoj različitih vinskih sorti.
Gyukli Winery je jedna od najistaknutijih vinarija u ovom području smještena u srcu Balatonfureda, a vinarija nudi raznoliku paletu vina proizvedenih od lokalnih sorti grožđa.
Posjetitelji mogu uživati u vođenim turama kroz vinograde, gdje će naučiti o povijesti i tehnici proizvodnje vina u ovom kraju Mađarske. Degustacije su poseban doživljaj, uz mogućnost kušanja vina kao što su Olaszrizling, Szürkebarát, Kékfrankos, Solaris. Ugodna terasa s pogledom na jezero savršeno je mjesto za opuštanje uz čašu finog vina.
Najpoznatije sorte vina u Gyukli Winery
Olaszrizling (Rizling): Ovo vino odlikuje se svježinom i voćnim notama, često s blagim mineralnim okusom. Olaszrizling je jedna od najpopularnijih sorti u regiji Balatona, a u Gyukli Winery se posebno pažljivo obrađuje kako bi zadržalo svoju karakterističnu aromu i okus.
Szürkebarát (Pinot sivi): Ovo vino nudi bogatstvo okusa s notama breskve, kruške i laganim cvjetnim tonovima. Szürkebarát je cijenjeno zbog svoje elegancije i kompleksnosti, te je često omiljeni izbor među ljubiteljima vina koji posjećuju vinariju.
Kékfrankos (Frankovka): Ova sorta daje robusno crveno vino s bogatim okusima tamnog voća i začina. Kékfrankos je poznat po svojoj punini i dugom završetku, te je savršen izbor za one koji preferiraju intenzivnija vina.
foto Facebook Gyukli Winery
IZDVOJENO
Sorta Solaris je relativno nova sorta bijelog grožđa koja je stekla popularnost zbog svoje otpornosti na bolesti i prilagodljivosti različitim klimatskim uvjetima. Solaris sorta danas se uzgaja u mnogim europskim vinogradarskim regijama, uključujući ponajviše područje oko jezera Balaton. Vino proizvedeno od Solaris sorte odlikuje se izraženim voćnim aromama i visokim sadržajem šećera, što omogućuje proizvodnju vina različitih stilova, od suhih do desertnih.
Vinograd Laposa – Badacsony
Badacsony, regija poznata po svojim strmim vinogradima i vulkanskom tlu, dom je vinarije Laposa. Ova obiteljska vinarija ponosi se proizvodnjom visokokvalitetnih vina koja odražavaju jedinstvenu terroir ovog područja.
Vinarija Laposa nudi obilazak vinograda, gdje posjetitelji mogu naučiti o ekološkom uzgoju grožđa i procesu proizvodnje vina. Degustacije uključuju neka od najboljih vina, poput Rieslinga, Furminta i Hárslevelű.
Jedna od posebnosti vinarije Laposa je i restoran u sklopu vinarije – Hableány koji daje mogućnost praćenja procesa proizvodnje vina iz restorana, jer su spremnici vidljivi kroz staklene zidove. Ovaj spoj gastronomije i vinarstva čini posjet Hableányu jedinstvenim doživljajem.
Restoran Laposa također nudi spektakularan pogled na jezero Balaton i okolne brežuljke, što ga čini idealnim mjestom za uživanje u zalasku sunca uz čašu vina.
Jasdi Wine Terrace – Csopak
Csopak je još jedno vrlo šarmantno mjesto na sjevernoj obali Balatona, poznato po svojoj vinarskoj tradiciji, ali i mjesto gdje mađarska elita voli kupiti nekretninu ili imati kuću za odmor.
Jasdi Wine Terrace, smješten na brežuljcima Csopaka, a nudi posjetiteljima nezaboravno vinsko iskustvo. Terasa s pogledom na jezero pruža savršen ambijent za opuštanje i degustaciju vina uz fine zalogaje s kojima se dočekuju gosti koji vole kušati fina vina.
Vinarija Jasdi poznata je po svojim bijelim vinima, posebno po Olaszrizlingu, koji se smatra jednim od najboljih u regiji. Posjetitelji mogu uživati u obilasku podruma i vinograda, kao i u vođenim degustacijama koje uključuju najbolja vina ove vinarije. Ugodna atmosfera, ljubazno osoblje i prekrasni pogledi čine Jasdi Wine Terrace nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje vina.
Jezero Balaton nije samo prirodni dragulj, već i gastronomski raj koji nudi bogatstvo okusa i doživljaja. Od šarmantnih naselja poput Tihanya, preko predivnih kupališta i plaža, vrhunskih restorana, do renomiranih vinarija Balaton zaista nudi nešto za svakoga. Bilo da tražite mirnu šetnju, kulinarske užitke ili nezaboravna vinska iskustva, Balaton vas neće razočarati.
Tekst: Diana Mikloš, glavna urednica
