Otok Bonarie najzanimljiviji karispki otok

Jedan od najzanimljivijih otoka karipskog mora je znameniti otok Bonarie koji je opisan u brojnim literaturama pod nazivom „rajski otok“. Bonarie kao država (uz Arubu i Curacao) pripada „Državama Karipskog mora“.

bonaire-3

Iako je Bonarie od triju država turistički najmanje posjećen otok, u karipskom svijetu poznat je kao znameniti izvor prirodne ljepote i vegetacije.

Turisti koji se odluče posjetiti karipske otoke Arubu ili Curacao u većini slučajeva obiđu i maleni Bonarie budući da je let između navedenih destinacija kratak (između 2h-3h).

Kao i na ostalim egzotičnim otocima najveći postotak posjetitelja su inozemni gosti viših platežnih moći odnosno onih koji si to mogu priuštiti.
Kao i Curacao, Bonarie pripada grupaciji ABC otoka, a nalazi se u Južnoj Americi.

U narednom tekstu saznajte više informacija o tajanstvenom otoku, zemljopisnim obilježjima, saznajte što posjetiti, gdje odsjesti i najbolje jesti.

bonaire-2

Osnove informacije o otoku

Prekrasni maleni otok pripada grupaciji ABC otoka u Karipskom moru Južne Amerike, blizu sjevernog dijela Venezuele.

Glavni grad otoka je Kralendijik i broji oko 18 000 tisuća stanovnika. Također tu je i još manji otok koji pripada „velikom“ otoku, a zove se Klein Bonaire.

Ime otoka dolazi od riječi „Bonay“ što znači siromašna zemlja. Iako su pod raznovrsnim utjecajima željeli promijeniti ime nisu uspjeli. Službeno je Bonaire pripao Nizozemskim Antilima 10.listopada 2010 godine. Službeni jezici su nizozemski i papiamento.

Što posjetiti na otoku

bonaire-1

Bonarie Nacionalni Marina Park
Jedan od najznačajnijih nacionalnih parkova znamenitog otoka Bonariea je „Bonarie Nacionalni Marina Park“. Svi ljubitelji prirode, životinja i podvodnog svijeta bit će oduševljeni. Cijena ulaznice stoji oko 25 dolara.

Farma magaraca
Jedno od prekrasnih stvari koja će vas impresionirati na prekrasnom otoku je farma magaraca. Ljudi koji su posjetili farmu preporučuju da prije odlaska dobro pročitate upute te ponesete sa sobom dosta mrkve za mlade magarce.

bonaire-4

Mali Bonarie
Klein Bonarie“ ili Maleni Bonarie pripada navedenom otoku, a svakako se preporuča za posjetitelje. Udaljen je 20 km od centra grada, a organizirani brodovi odvode turiste do odredišta. Tamo ćete vidjeti puno netaknute prirode, a ako možete isprobajte ronjenje.

Ptičji raj
Budući da su Karibi poznati po flamingosima, ukoliko imate prilike posjetite jedno od najvećih okupljališta ovih predivnih ptica.

bonaire-5

Korisne informacije:

Službeni jezik: nizozemski jezik, engleski jezik i papiamento jezik
Religija: Budući da je otok mješavina različitih nacija i kultura možemo reći da su jednako zastupljene i religije, iako u najvećem postotku dominiraju rimokatolici i protestantske manjine.
Valuta: karipski gulden
Viza: Viza za Bonarie dobiva se na službenom pultu prilikom ulaska u zemlju. Cijena joj iznosi oko 30 američkih dolara i dobiva se na licu mjesta. Građani naše zemlje ne trebaju se unaprijed aplicirati za vizu.
Kako putovati: Najbolje je putovati avionom, a preporuča se let iz Nizozemske budući da je otok jedna od kolonija Nizozemskih Antila pa su i samim time letovi povoljniji i direktni.
Kada putovati: Preporuča se period putovanja između travnja i mjeseca rujna.
Bolesti i preventiva: Ne postoje službene odredbe koje definiraju obavezna cijepljena, međutim preporučili bi svim putnicima da ne odlaze lokalnim liječnicima i bolnicama ukoliko stvarno nije hitno, budući da su karipske zemlje poznate po bolestima, a tamo još uvijek sterilizacija nije na visokom nivou.
Također vam preporučamo da obavezno ponesete sprej za komarce jer su karipski komarci drugačiji od naših europskih, kako svoj odmor iz snova ne bi proveli u zatvorenoj sobi.

Smještaj:
Harbour Village, Central hotel Bonaire, Plaza beach resort, Divi resort, Eden beach

Restorani: Sebastians restaurant,
Roomer, Spice, Rum runners

Više informacija o turizmu možete pogledati na www.tourismbonaire.com

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Photo RNW.org, Donal Boyle, Actor, Genlab Frank,

Facebook Like Button