Ovo ljetno osvježenje stiže s pjenušcem iz čarobnih gorica krašičkog kraja

Dolaskom ljetnih dana naše misli lete ka odmoru i uživanju u jednom od najljepših godišnjih doba, a kada je u pitanju fina vinska kapljica onda zasigurno mislimo i na osvježavajući hladni pjenušac.

barun-vinograd-1

Na svega 50-tak kilometara od Zagreba u krašićkom kraju, nakon dugog kišnog razdoblja, članovi obitelji Barundić u velikim su radovima u novim, ali i stoljetnom vinogradu.
Počela je obrada na više od 5 hektara. Iz regija Pleševica, područja Dubrava dolaze neki od najboljih hrvatskih pjenušaca, a jedan od njih je i Barun.

barun-vinograd-2

„Trenutno u vinogradu radimo zametanje vinograda, vezanje i stavljanje mladica pod žicu da usmjerimo lozu da bude kompaktna. Ovo turbulentno vrijeme i loši vremenski uvjeti malo su otežali posao.

Ukoliko ih sada ne privežemo došlo bi do pucanja i izgubili bismo finalni proizvod. U idealnim uvjetima kidamo višak mladica na kojem se nalaze mladi već zametnuti grozdovi, da bi bio što manje prinosa na vinovoj lozi i da bismo dobili što bolji proizvod!“ – otkriva Josip Barundić, dok supruga Mara dodaje: „Što je manje grožđa po trsu to je proizvod kvalitetniji. Kada završi cvatnja vidimo koliko je cvatnja uspjela te tada ponovo mičemo jedan dio grožđa da bismo dobili što koncentriranije, punije i moćnije vino!“

barun-vinograd-3

Vinova loza voli kišu, no u posljednjem razdoblju bilo je zaista previše lošeg vremena. Ono je uzrokovalo i veliku vlagu koja ne pogoduje vinovoj lozi. To utječe na gljivice koje se razmnožavaju što rezultira raznim bolestima. Vinova loza sada je u krhkoj fazi, ona sada kreće u cvatnju te joj je sada potrebno sunce i lijepo vrijeme da ona uspije sve kvalitetno odraditi.

barun-vinograd-4

Vinograd Manconi posadili su prije 13 godina i za vinovu lozu to je relativno mlad vinograd. Već sad postižu dobre rezultate. Od njega rade njihov bazni pjenušac.

barun-vinograd-5

„Naš drugi stoljetni vinograd star je više od 130 godina. Iz njega smo dobili 100+ pjenušac u kojem sadrži 12 sorti. Njegujemo ga i držimo kao kap vode na dlanu. On je puno otporniji na bolesti nego što su današnji, noviji vinogradi. Velik je 500 čokota te stoga od njega i imamo samo ograničenu seriju boca Magnuma.

barun-vinograd-6

U njemu dobijemo grozd ili dva po trsu te tako dobijemo jedan zaista koncentriran i kvalitetan pjenušac. Ono što danas radimo u ovom vinogradu pit ćemo tek tamo 2029. godine!“ – govori Josip Barundić mlađi.

barun-vinograd-7

Ovo je njihov obiteljski posao i ljubav. „Svi sve moraju znati i svi sve rade. Nema previše podjele posla, tko što stigne to se radi. Svi se međusobno nadomještamo od podruma do vinograda. Uvijek imamo spreman plan koji je izuzetno bitan kako bismo dobili vrhunski proizvod. Zajedno vodimo brigu o svemu!“ – odlučna je Mara Barundić koja s velikom ljubavi prilazi svakom trsu.

barun-vinograd-8

Svi njihovi pjenušci idealni su za ljeto. Lagani, a istovremeno malo kompleksni. Kiseline su te koje daju i održavaju tu razigranost i svježinu u njima. Moraju voditi računa o onima koje drže vina i pjenušce na životu. Kada ono odležava na kvascima s većim kiselinama to je u finalnoj verziji puno svježiji, mirisniji, idealan za more.

Pjenušce možemo piti od doručka, bruncha pa do večere. Njihovi Rose od pinoa noir idealan je uz lagana ljetna jela, Muškatni pjenušac posebice prati deserte, no može parirati uz više stvari. Prosušene bobice koje radimo od muškata žutog daju mu jednu dodanu vrijednost. Pjenušac Elegance može pratiti gotovo svako jelo od početka do kraja dana. Odležao je tri i pol godine na kvascima.

Može idealno pratiti jedan kompletan ručak od bijele do plave ribe. Pjenušac Perle Noir osvojio je prestižnu nagradu u Americi na natjecanju za dizajn. Proizvod je također perfektan i odlično odgovara uz večernje glavno jelo poput dobrog Fiorentina steaka.

On je odležan pet i pol godina na kvascima i nosi jednu ozbiljnu priču. Pjenušac 100+ je all in one, ekskluzivni pjenušac od doručka do večere.

Pjenušavo ljeto može početi…..

Uz dopuštenje: Select PR (sve fotografije)

Facebook Like Button