Pet savjeta za smanjivanje otpada od hrane u blagdansko vrijeme uz sjajne recepte

Iz hrvatskih kućanstava godišnje bacimo više od 86 tona ostataka od hrane koji su mogli biti prenamijenjeni ili pojedeni.

Blagdani su ovdje, a to može značiti samo jedno – na mnogim stolovima će biti više hrane nego što se može pojesti te ćemo se na kraju dana pitati što s ostacima. Osim što bacanje hrane ne pridonosi ni kućnom budžetu, loše djeluje i na planet.

h6>Kako su se Bečani dosjetili smanjiti otpad u vrijeme božićnih blagdana zaista oduševljava – OVDJE saznajte kako

Kako smanjiti otpad u vrijeme blagdana

Nepravilno odložen otpad od hrane oslobađa metan, plin koji je čak 80 puta štetniji po atmosferu nego ugljikov dioksid i jedan od glavnih uzroka nepovoljnih klimatskih promjena.

recikliranje hrane hrana

Iz hrvatskih kućanstava godišnje bacimo više od 86 tona ostataka od hrane koji su mogli biti prenamijenjeni ili pojedeni. Emisija stakleničkih plinova koja bi se, primjerice, stvorila bacanjem više od 90 kilograma hrane, ekvivalentna je količini struje za jedno kućanstvo, dovoljnoj za gotovo 16 dana.

Većina ljudi vjeruje kako pojedinačno ne mogu učiniti mnogo, no dovoljno je da svatko krene od sebe implementirajući jednostavne promjene u svakodnevnom pripremanju jela. Prije odlaska u trgovinu s popisom, bitno je provjeriti datume otisnute na pakiranjima proizvoda u hladnjaku i smočnici.

Oznaka „najbolje upotrijebiti do“ ne znači da je proizvod pokvaren već da se preporučuje iskoristiti do tog datuma. Drugim riječima, siguran je za konzumaciju u nadolazećim danima.

pametno-planiramo-blagdanske-obroke

Jedan od savjeta koji će za blagdane pomoći kućnom budžetu i smanjenju otpada od hrane je odlazak u kupovinu namirnica s popisom. Prilikom planiranja važno je znati što želimo pripremati te količina namirnica koja nam je za to potrebna.

U velikoj božićnoj nabavci biramo između različitih opcija, a s ciljem poticanja brige za okoliš uzimamo proizvode koji dolaze u pakiranjima koje je moguće reciklirati. Za kupljene proizvode dugoročno su najbolja opcija platnene vrećice jer su višestruko iskoristive.

Rezultati Statističkog istraživanja o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj pokazali su kako je najčešći razlog bacanja jestivog dijela prevelika količina kupljene, odnosno pripremljene hrane. Zato je korisno educirati se o iskorištavanju istih namirnica za različite obroke, a nadolazeći blagdani pravo su vrijeme za pokazati što smo naučili.

Ako za Badnjak tradicionalno večeramo ribu, ostatke je moguće iskoristiti za pripremu neke fine, ukusne savijače od ribe.

savijaca-s-ribom

I božićni i novogodišnji ručak prilika je da oko stola okupimo obitelj i prijatelje, a višak pripremljene purice ili nekog drugog mesa preporučljivo je iskoristiti za talijanski specijalitet arancine – recept pronađite OVDJE.

arancini-od-piletine

Ovih blagdana, osim najmilijih, želimo darovati naš planet i pokloniti mu zeleniju budućnost.

Uz dopuštenje: Komunikacijski laboratorij (sve fotografije)

Facebook Like Button