Pjenušac je najbolji poklon s kojim nemožete pogriješiti

Ne znate što pokloniti za rođendan ili neki važan događaj prijatelju, mami iliposlovnom partneru? Mučite se s odabirom butelje vina za šefa ili vašeg prijatelja vinskog znalca?

Panika vas hvata odlazite na važan domjenak kod neke “važne face”, morate nešto donjeti, ali što… Vjerujte svi će biti bit zadovoljni poklonite li im bocu kvalitetnog prirodnog pjenušavog vina!

Međutim ostaje pitanje koji odabir je najbolji…
Isto kaoi vina pjenušci su podjeljeni u kategorije po slatkoći. To je vrlo često kod odabira presudan čimbenik iako ne i jedini.

Kako bismo vam olakšali odabir pjenušce smo podjelili upravo u te kategorije!

Extra brut ili jako suhi

Extra brut pjenušci imaju vrlo mali sadržaj neprovrelog sećera (0-6 g/L). Općenito takvi pjenušci su
vrlo svježi i lagani, međutim nekima ovakav stil pjenušaca ne odgovara upravo zbog te svježnine.

Misal Blanc de blancs – extra brut; pas dosé

Ovaj bijeli pjenušac proizveden je samo od sorte Chardonnay. Inače u proizvodnji ovog pjenušca obitelj Peršurić koristi samo Chardonnay s najboljih položaja, a grožđe se u berbi probire kako bi sirovina bila vrhunske kvalitete. Oznaka pas dosé koju ima označava da u ovaj pjenušac nije dodan dosage ili  ekspedicioni liker, odnosno da ne sadrži sećer. U svijetu bi ovaj pjenušac imao oznaku brut natur,  međutim kod nas ta oznaka za sada ne postoji. Ovo je jedan izuzetno svjež pjenušac, a po svojim karakteristikama najsličniji je francuskom Champagne. Na miris kao i na okus može se raspoznati fina nota po kruhu.

Misal Blanc de blancs – pas dosé idealan je kao poklon ljubiteljima Champagne-a i vinskim znalcima.
Nećete pogriješiti niti ako ovaj pjenušac poklonite poslovnom partneru, posebice ako se radi o strancu čiji vinski ukus ne poznajete.

Misal Prestige – extra brut

Iako je najvećim djelom proizveden od sorte Chardonnay, Misal Prestige ima i mali udio Malvazije istarske i Pinota crnog. Također je extra brut, međutim sadržaj neprovrelog šećera u njemu je 5 g/ L, pa je upravo zbog toga nešto ”mekši” na okusu od prethodnog. Naravno da se i u njemu može
prepoznati aroma po kruhu, međutim puno snažnija je aroma po zelenoj jabuci. Ipak taj mali dodatak Malvazije istarske daje mu na voćnosti, ali doprinosi samoj punoći ovog bijelog pjenušca. U ovom slučaju Pinot crni daje ”snagu” samoj strukturi pjenušca.

Misal Prestige vrlo često biraju ljudi iz sjevernijih krajeva Hrvatske, stoga to može biti lijep poklon prijateljima ili suradnicima iz recimo Zagreba ili Varaždina, ali naravno nije pravilo. S obzirom da je vrlo suhi pjenušac idealan je kao aperitiv na kućnim okupljanjima ili zabavama. Preferira ga muška populacija, pa može biti dobar odabir za nekog starijeg muškog člana obitelji.

Brut ili suhi
Nakon extra bruta po slatkoći slijede brut pjenušci odnosno suhi pjenušci. Ovo je vjerojatno i najzastupljenjija kategorija pjenušaca i Champagne-a uopće, a razlog vjerojatno leži u tome što ipak ovakve pjenušce bez obzira od kojeg vina su napravljeni preferira velik broj ljudi. Kod njih sadržaj neprovrelog šećera je od 6 do 15 g/L.

Misal Millennium – brut

Najpoznatiji pjenušac obitelji Peršurić, ali i najtraženiji. Uspjeh ovom pjenušcu donosi upravo činjenica da je napravljen najvećim dijelom od sorte Malvazije istarske, uz malen dodatak Pinota crnog i Chardonnay-a. Ove dvije sorte koje se nalaze u malom postotku zapravo daju svježinu pjenušcu, a nositelj aromatike i okusa je Malvazija. Upravo zato ovaj bijeli pjenušac ima izrazitu aromu po jabukama, a zbog 10 g/L neprovrelog šećera na okus podsjeća na slatku jabuku. Osim toga može se prepoznati i karakterističan miris po bagremovom cvijetu, a u okusu blaga gorčina koja podsjeća na badem.

Misal Millennium izvrstan je izbor za širok krug ljudi, različitih ukusa i profila. Dobro prolazi kao aperitiv ili iz neka lagana jela na velikim skupovima, svadbama i sličnim proslavama. Gotovo podjednako dobar izbor kao poklon za ženu i muškarca svih životnih dobi. Ako pak tražite nešto za obiteljsko okupljanje na Badnjak ili Božić onda je Misal Millennium svakako najbolji izbor, jer se sljubljuje i s ribom i s puricom. Pravi izbor može biti i ukoliko osobu ne poznajete najbolje, recimo ako je riječ o vašem liječniku, susjedu, ili se jednostavno nekome želite odužiti, a vjerojatno se ni Vaš otac ili djed ne će pobuniti ako pod borom pronađe bocu ovog pjenušca.

Misal Istra – brut

Tajna ovog pjenušca je sorti od koje je napravljem. To nije bilo kakva sorta, već je to istarska kraljica Malvazija. Na veliku žalost svih skeptika, ovaj pjenušac, inače najnoviji proizvod opitelji Peršurić, u samo godinu dana od kad se proizvodi postigao je veliki uspjeh. Prepoznat je kao nešto izuzetno zanimljivo, a taj interes u ljudima pobuđuje upravo kombinacija triju godišta berbe Malvazije istarske. Svako od tih godina u proizvodnji je imala svoj put. Najstarija, 2007, odnjegovana je u velikim drvenim bačvama, što pjenušcu daje ona nježni ”drvenasti” okus i blagu aromu koja podsjeća na vaniliju.

Na grožđu berbe 2008. provedena je duža maceracija od uobičajene i od tuda pjenušca zapravo vuče intenzivne zlatno zute nijanse, ali i bogatu aromu po bagremu, koja ukoliko se pjenušac ostavi malo na zraku prelazi u blage mirise marelice. Na okus ove dvije berbe podsjećaju na orašaste plodove. Zadnja berba od koje je napravljen jeste 2009. Izuzetna berba u Istri, a ovdje je u ”službi” svježine i strukture. Sadržaj neprovrelog šećera je oko 7g/L.

Misal Istra je pjenušac koji svakako treba pokloniti ljubiteljima istarskih specijaliteta, gurmanima općenito. Ako tražite poklon za stranca, bilo da se radi o prijatelju, poslovnom partneru ili nekoj
službenoj osobi kao što su recimo veleposlanici, i pri tome toj osobi želite pokloniti nešto autohtono

što nigdje drugdje neće moći probati osim u Hrvatskoj onda je Misal Istra svakako najbolji odabir.

Misal Noir – brut

Posebnost koju ima Misal Noir, nema niti jedan drugi pjenušac obitelji Peršurić. To je pjenušac proizveden od tri crvene, ili kako bi oni rekli, crne sorte. Bazna sorta mu je Borgonja, dodatka Hrvatica i Teran. Razlog zašto ga oni nazivaju Noir (crno), je upravo u njegovoj boji. Naime ovo je jedini ”crni” pjenušac na  hrvatskom tržištu trenutno, boja mu je intenzivno tamne rubin crvene nijanse, ali uz zagasitije osvjetljenje moglo bi se raći da se zaista radi o pjenušcu crne boje. Njegove arome su toliko voćne, da odmah pri uljavanju ovog pjenušca u čaše osjećate miris bobičastog i šumskog voća. Tu aromatiku daje Borgonja, dok laganu trpkos i gorčinu u okusu dobija od Terana. Svježinu koju ima, iako se radi o pjenušcu berbe 2006., može zahvaliti Hrvatici jednoj vrlo staroj i zapostavljenoj sorti. Ovo je suhi pjenušac (10g/L šećera), ali upravo snaga ovih triju sorata daje mu punoću.

Misal Noir kao poklon nije za svakoga. Posebice nije za ljude koji ne vole eksperimentirati. Međutim postao je vrlo popularan među mlađom populacijom naročito među djevojkama. Ako tražite poklon za ekstravagantnu prijateljicu, umjetničke duše ili pak za društvo lovaca onda je ovo pravi izbor. Zašto društvo lovaca?! Zato što se ovaj pjenušac fantastično nadopunjuje s mesom divljači. Uz to možete ga pokloniti osobi s kojom želite uživati u večeri uz svijeće, jer ćete upravo uz njih otkriti čaroliju perlanja u ovom crnom pjenušcu.

Sec & Demi sec odnosno polusuhi & poluslatki

Misal Rosé – sec

Dolaskom trenda rose vina i pjenušaca na naše tržište, ovaj pjenušac postaje sve popularniji i traženiji na policama. Proizveden je od sorte Pinot crni, uz dodatak Malvazije istraske i vrlo mali udio Chardonnaya. To je jedan vrlo profinjen polusuhi pjenušac (oko 18 g/L neprovrelog šećera). Fine cvjetne note već na prvi miris svakako pobuđuje osjetila, ali njegovo bogatstvo aroma ne prestaje na tome. Nakon cvjetne livade, može se raspoznati blagi miris breskve, malo jabuke, ali i kruške. Okusno prava eksplozija okusa koja na kraju ima onaj poznati okus po kruhu. Boja ovog pjenušca još je jedan stvar o kojoj bi se moglo raspravljati, jer nijanske se preljevaju iz narančasto – ružičaste do klasične pink boje.

Misal Rosé najčešće oduševljava gospođe iako na njega nisu otporni ni muškarci stoga kao poklon može biti pogodan za oba spola. Ovo je pjenušac s kojim svakako trebate počastiti Vašu prijateljicu, ako ne voli pretjarano suhe pjenušce. Također može biti lijep kao poklon osobama koje inače preferiraju Prosecco. Ukoliko ovaj pjenušac ponesete na proslavu ponudite ga prvo damama jer rose boja je ipak rezervirana za dame. Ako pak tražite poklon za vinskog trendsettera onda neka svakako Misal Rosé bude Vaš prvi izbor.

Misal Rouge – demi sec

Ovaj rose pjenušac, nastao je kombiniranjem triju istarskih sorata. Svaka od njih dala mu je nešto što ga u stvari čini izuzetnim poluslatkim pjenušcem. Najvećim dijelom proizveden je od Terana, koji je u ovom slučaju nositelj strukture i svježine. Međutim najveće bogatstvo daje mu Muškat ruža porečki. Osim toga u sebi ima i malo Malvazije istraske. To je jedan poluslatki pjenušac s 35 g/L neprovreloga šećera, ali zbog toga nije presladak, već ima dobar balans između kiseline i slatkoće. Aroma pretežito cvijetna, a kako u njemu ima popriličan udio Muškata ruže porečkog, u cvjetnoj aromatici prevladava miris ruža. Osim toga može se osjetiti također i pokoja voćna aroma poput jagode, breskve i suhih marelica. Okus vrlo ugodan i pitak, a pri ispijanju prvih utljaja odmah napamet dolazi vječni klasik među kombinacijama jagode i Champagne/pjenušac.

Misal Rouge je pjenušac namjenjen svima koji vole slatko, deserte, kolače, voće… Posebnu pažnju privući ćete kod lijepšeg spola, ako u Novu godinu uđete nazdravljajući ovim pjenušcem. Žene ga jednostavno vole. Iako bi se moglo reći tipični ženski pjenušac, nećete pogriješiti niti ako ga darujete prijatelju ili partneru, naročito ako se radi o mlađoj osobi. Izvrsna kombinacija ovog pjenušca može biti u poklon paketima uz čokolatine ili neki fini domaći kolač.

Pjenušac je svakako proizvod koji u sebi nosi poruku onome kome ga poklanjate. Njime odajete važnost osobi koju volite, dočekujete i slavite uz njega neke velike i važne trenutke, a ono najbitnije za pjenušac kažu da je vino smijeha, stoga ne zaboravite ljudima koji su Vam bitni ovog Božića darovati osmjeh i poželjeti sreće u Novoj godini koliko mjehurića ima u boci prirodnog pjenušavog vina… psssst, a kažu da ih ima oko 49 milijuna!

Pjenušci obitelji Peršurić mogu se nabaviti u trgovinama: Dobra vina i Vrutak.
Uz dopuštenje Pjenušci Peršurić d.o.o. (sve fotografije)

Facebook Like Button