Povećajte svoj životni prostor kroz nekoliko jednostavnih ideja

Ako mislite da vam je životni prostor postao nekako malen možete iskoristiti par trikova s kojim ćete svoj dom učiniti optički većim u tren oka.
Izbor boja, bilo namještaja, bilo zidova, te ostalih dekorativnih elemenata od velike su važnosti, pri optičkom i estetskom dojmu, koji prostor u kojem živite ostavlja.

namjestaj

Ako vam treba više prostora za stvari, osim vizualnog dojma, postojeće glomaznije i tamne komade namještaja možda trebate zamijeniti za multifunkcionalnim komadima, koji će vam pružiti dodatan prostor za odlaganje stvari.

ogledalo u prostoru

Uz pomoć boja, rasvjete, ogledala učinite svoj životni prostor većim

U manjim se prostorijama svaka stvar broji. Bespotrebni glomazni ukrasi mogu biti ograničavajući i mogu učiniti prostor naizgled skučenijim nego što on uistinu jest.

Stoga je bitno manju spavaću sobu ili dnevni boravak učiniti što većom primjenom jednostavnih i pametnih trikova. Za povećanje je bitno sve – od svijetla i kompozicija boja pa do rasporeda namještaja.

rasvjetna tijela lampe

Svijetle boje zidova

Prvi ali učinkoviti i jednostavni trik je odabir boje za zidove. Bijele i krem boje, samo su neke od najboljih opcija koje mogu učiniti da manji prostor izgleda veći.

O čemu se tu radi? O jednostavnoj optičkoj varci.

Svijetle boje i svježe obojani zidovi reflektiraju prostor i čine ga prozračnim i otvorenim, a s ulaskom prirodnog svjetla dojam će se povećati. S druge strane, tamne boje čine prostor manjim i upijaju svu svjetlost. Stoga ako inače volite tonove plave ili crvene boje, sjetite se da je bolje koristiti svjetlije tonove kako bi vaš prostor izgledao puno veći i prozračniji nego što je sada.

zastori kuca stan

Ključni element – rasvjeta

Dopustite prirodnom svjetlu da obasja vaš prostor. Ako imate velike prozore, iskoristite ih!
Iznenadit ćete se kada ugledate koliko će vaš unutrašnji prostor izgledati veće, samo zato što ste dopustili prirodnom svijetlu slobodan pristup vašem prostoru.

Ako niste u mogućnosti pružiti veliki pristup prirodnom svjetlu vašim prostorijama možete za to koristiti kreativne svjetlosne efekte – to uključuje različite rasvjetna tijela strateški raspoređena po prostoru – stropu, zidovima, stolovima, komodama, koje sobu vizualno čine većom.

zastori dekorativni zastori

U manjem prostoru treba izbjegavati prekrivanje prozora netransparentnim zavjesama s kojim zatvarate prolaz svijetla. Ako želite imati dekorativne zavjese, a prostor je manji, onda neka one bude zaista samo dekoracija uz rub prozora.

ogledala ogledalo

Čudesna ogledala

Ogledala su odlična pomoć kada se želi vizualno povećati prostor.
Ogledala odražavaju prirodno i umjetno svjetlo te tako soba postaje svjetlija i danju i noću. Ogledalo duboko u sebi odbija svijetlo, čineći prostoriju većom.

Ako ogledalo stavite u blizini prozora, vaš efekt će biti još veći. Ogledalo na zidovima ili čak staklene ploče u prostoru, omogućavaju otvoreniji tok svjetlosti.
Možete se koristiti i ogledalnim vratima u vašem dnevnom boravku ili ogledalima na vašem ormaru kako bi se prostorije zrcalile i tako doimale većima.

soba_6

Namještaj

Često puta namještaj zna oduzimati puno slobodnog prostora. Kako bi ste to izbjegli postoje savjeti za rješenje tog problema. Prvo, probajte koristiti višenamjenski namještaj, koji uključuje recimo krevet s ladicama za pohranu stvari ili sofu na rasklapanje.
Također u blagovaonici, koja je dio dnevnog boravka, možete koristiti sklopive stolove koje možete pomaknuti kada vam ne trebaju.

interijer dnevni boravak

Drugo, glomazniji namještaj probajte staviti uz zidove kako bi prostor u sredini bio veći. Namještaj može biti raspoređen i po kutevima, jer zbog veće udaljenost veličina se zidova doima većima.

Treće, napravite mjesta za kretanje u sobi. Nemojte naguravati namještaj a pritom si zatvoriti prolaz kroz sobu. Ako razmaknete namještaj i napravite neki vidljiviji put za prolaz prostor će zasigurno “prodisati” i tako izgledati udobnije.

Facebook Like Button