Upoznajte vaša prava prilikom kupnje putem interneta

Mnogi ne znaju da prilikom kupnje putem interneta imaju jednaka prava kao i kada kupuju u dućanima, a čak u određenim slučajevima imaju i neka dodatna prava.

Kupovina putem interneta brz je i lak način organizacije kupovine

Za razliku od “trčanja po trgovinama”, kupnjom putem interneta možete uštedjeti vrijeme i izbjeći velike gužve. Ovakav način kupovine vrlo je praktičan međutim, velik dio potrošača je još uvijek nesiguran, pa čak i zabrinut za svoja prava prilikom kupovine putem interneta.

Znate li da proizvode kupljene putem interneta, možete vratiti u roku 14 dana, bez navođenja razloga?

Provjerite kontakte trgovaca od kojih kupujete putem interneta

Kako bi vaša božićna kupovina putem interneta bila sigurno i ugodno iskustvo, važno je znati sljedeće informacije i imati ih na umu prilikom kupovine.

shopping kupovina3

Posebno obratite pozornost na ime i kontakt podatke te poštansku adresu trgovca od kojeg kupujete. S obzirom na to da su vam dužni pružiti te informacije, nikada se ne oslanjajte isključivo na e-mail adresu ili poštanski broj, jer ako niste zadovoljni dostavljenim proizvodom, trebat će vam točan kontakt trgovca.

Također, uvijek pročitajte sitna slova kako bi znali na što ste pristali te obratite pozornost i upoznajte se s uvjetima otkazivanja i povratka robe.

Prije kupovine putem interneta važno je upoznati se s potrošačkim pravima

Više korisnih savjeta na ovu temu možete pronaći na stranici Europskog potrošačkog centra Hrvatska http://ecc-croatia.hr/trgovina-putem-interneta.

Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta pri kupovini putem web shopa:

1. Pravo na promjenu mišljenja – kada kupujete putem interneta, imate pravo vratiti kupljeni proizvod u roku od 14 dana i dobiti povrat novca.
2. Pravo o dobivanju informacije o svim troškovima prije kupovine – trgovci moraju navesti ukupne troškove proizvoda kao i bilo kakve dodatne naknade.
3. Isporuka proizvoda – trgovac vam mora isporučiti proizvod u roku od 30 dana od narudžbe, osim ako ne dogovorite drugačije.

Ostale informacije o kupovini putem interneta, uključujući nadležne institucije koje potrošači mogu kontaktirati za savjete i informacije u slučaju problema, kao i ostale teme vezane uz potrošače, mogu se pronaći na službenoj web stranici informativne kampanje Europske komisije “Potrošači, upoznajte svoja prava” http://www.prava-potrosaca.hr.

Više o kupovini putem interneta možete pronaći na stranici Kupovina putem interneta.

Konkretne slučajeve rješavanja potrošačkih problema možete pronaći na linku Savjeti za potrošače.

Uz dopuštenje: Dialog komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button