Pripremite se za najbolju detoksikaciju uz jednostavne savjete

Ovo je vrijeme idealno je za čišćenje organizma. Pripremite se za detoksikacijski tjedan uz izvrsne ajurvedske savjete!

Izbjegavajte hranu koja proizvodi amu

Što je ama? Ama je ljepljiva toksična tvar. Neekološka hrana, genetski modificirana hrana, hrana uzgojena kemikalijama, pesticidima i kemijskim gnojivima te hrana s kemijskim aditivima proizvode amu, unose toksine u tijelo i zbunjuju prirodnu “inteligenciju” probavnog sustava i stoga ih treba izbjegavati.

Izbjegavajte tešku i sirovu hranu

Izbjegavajte teške mliječne proizvode, namirnice koje su pržene ili masne, sirovu hranu bilo koje vrste, teške deserte i namirnice koje sadrže rafinirani šećer i med. Izbjegavajte kvasac i fermentiranu hranu.

indijska-kuhinja

Jedite hranu koja reducira amu

Uživajte u vegetarijanskoj hrani koja je lagana, topla, kuhana i lako probavljiva. Idealne su svježe pripremljene lagane juhe i organsko povrće kuhano sa začinima i žitarice. Što se tiče voća, jedite kuhane suhe šljive i smokve za doručak zajedno s pirjanom jabukom ili kruškom.

Jedite puno kuhanog lisnatog povrća – kelj i kupus jako su od pomoći. Preporučuju se lagane, ali hranjive cjelovite žitarice kao što su kvinoja, ječam, amarant i riža u manjim količinama.

Kanji, tekućina nastala kuhanjem riže s puno vode, izvrstan je topli napitak i koristan za ispiranje toksina iz tijela kroz urin. Začini poput đumbira, kurkume, korijandera, komorača i piskavice pomažu u otvaranju kanala tijela i ispiranju toksina preko kože, mokraćnog sustava, debelog crijeva i jetre. Pijte puno tople vode tijekom dana jer pomaže u ispiranju toksina iz tijela kroz urin.

caj

Ajurvedski čaj za detoksikaciju

Sastojci:

Dvije litre vode
1/4 čajne žlice sjemenki kumina
1/2 čajne žlice sjemenki korijandera
1/2 čajne žlice sjemenki komorača

Upute:

Prokuhajte ujutro dvije litre vode i dodajte sjemenke. Neka odstoji deset minuta u poklopljenoj posudi. Procijedite i pijuckajte tijekom dana.

Uz dopuštenje: Lollipop

Facebook Like Button