Radosni crteži melankoličnog slikara

U zagrebačkoj galeriji „Forum“ izloženo je četrdeset i sedam karikatura pod nazivom „Sva lica Gorgone“ (16.12.2021.- 22. 1.2022.) slikara i crtača Josipa Vanište (1924.-2018.), a izložbu je omogućila Zaklada Josip Vaništa i angažman Vaništinog unuka Luke Filipovića (1990.).

izlozba-sva-lica-gorgone-1

U prvi mah me začudilo da ću vidjeti karikature, ali onda sam se sjetila ne samo tekstova o misiji i viziji grupe „Gorogona“ (1959.-1966.) nego i fotografija brojnih akcija „gorgonaša“ (slikara Josipa Vanište, Marijana Jevšovara, Julija Knifera i Đure Sedera, kipara Ivana Kožarića i arhitekta Miljenka Horvata te trojice povjesničara umjetnosti Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Matka Meštrovića i Radoslava Putara) koje su pokazivale nekonvencionalno umjetničko djelovanje u zajedničkim akcijama poput „Traženje oprosta“, „Gledanje u nebo“, „Gledanje u zemlju“, odnošenje slike u snijegom zatrpanu šumu i slično.

izlozba-sva-lica-gorgone-2

Brojni su filozofski napisi o poziciji „Gorgone“ u našoj sredini, ali sam prilično sigurna da je njihov pritajeni član bio homo ludens, pa me ova izložba Vaništinih karikatura zapravo nije trebala iznenaditi.

izlozba-sva-lica-gorgone-3

Da je to ipak uspjela, tumačim svojim selektivnim sjećanjima na Vaništu kao stišanog i smirenog sugovornika koji nadahnuto i nepokolebivo iznosi svoja uvjerenja, te na gotovo opipljiv osjet melankolije koja je prožimala njegove eseje, crteže i slike. Slažem se s napomenom povjesničarke umjetnosti Nade Beroš da je Vaništa živio u paralelnim svemirima, samo mi se čini da je tih svemira bilo više od dva.

izlozba-sva-lica-gorgone-4

Najstariji crteži izloženi u galeriji „Forum“ prikazuju scene sa zagrebačke Likovne akademije na kojoj je Vaništa diplomirao 1950. (nacrtani su ugljenom i nastali su vjerojatno između 1945. i 1950.), dok tridesetak onih nastalih između šezdesete i devedesete godine prošlog stoljeća prikazuju autoportrete, portrete njegovih prijatelja (Putar, Jevšovar, Mangelos, Seder), kolega (Vuličević, Bratanić, Tartaglia) i supruge Rozsi, ali pomalo neočekivano i estradnih ličnosti poput pjevača (Diklić, Kesovija, Štefok) ili televizijskih voditelja (Milan Subota).

izlozba-sva-lica-gorgone-5

Spomenuti crteži su uglavnom karikature, jače („nepodnosiva lica zabavljača“ ) ili slabije naznačene (potresni prikaz Putara iz godine 1988.), a uz olovku često je koristio flomaster, temperu i akvarel.
Izuzetno su zanimljivi crteži popraćeni komentarima, a naročito oni na kojima Vaništa prikazuje svoj posjet Krleži.

izlozba-sva-lica-gorgone-6

Izložba „Sva lica Gorgone“ Josipa Vanište podsjetila nas je na ljude koji su u drugoj polovici dvadesetog stoljeća zauzimali vidno mjesto na području kojim su se bavili (umjetnost ili zabava), ali i na dragulje koje vjerojatno kriju ostavštine naših umjetnika i koji leže negdje zatureni čekajući svojeg marnog pronalazača.

izlozba-sva-lica-gorgone-7

Fotografije: Ivan Posavec

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button