Razmjena domova sve popularniji turistički aranžmani s besplatnim smještajem

Donosimo par najboljih svjetskih internet stranica na kojima možete ući u aranžman oko besplatne razmjene kuće ili stana. Kako otputovati na daleku destinaciju i ne potrošiti ni lipu za noćenje? Razmjena kuća i domova postaje sve popularnija u cijelom svijetu, a san o nekom putovanju može se na ovaj način puno lakše ostvariti..

U putničkom budžetu cijena smještaja jedna je od najskupljih stavki. Nerijetko se zbog previsokog iznosa aranžmana (a osobito u ovo recesijsko vrijeme) radije odlučujemo za udobnost vlastitog doma, a rjeđe biramo zov otkrivanja nove destinacije. Skloni smo zaboraviti da razvojem tehnologija i društvenih mreža, san o posjećivanju stranih zemalja možemo pretvoriti u stvarnost. Uz malo truda i volje, smještaj u inozemstvu ne mora koštati… ništa!

Internet je svijet pretvorio u globalno selo, pa nam bogati rođaci u Kanadi, SAD-u ili Australiji više nisu nužni da posjetimo ove zemlje. Stranica Home for exchange bavi se, kao što joj ime sugerira, privremenom razmjenom domova (house swap) u svim kutcima svijeta.

Pravila su poprilično jasna: registrirani korisnici stranice javljaju se drugim registriranim korisnicima i predlažu međusobnu razmjenu vlastitih domova u istom vremenskom periodu. Članovi stranice u razmjeni nude i korištenje osobnih automobila što dodatno smanjuje troškove putovanja.

Godišnji odmor primjerice umjesto u stanu u Zagrebu možete provesti na Karibima, u dalekoj Aziji ili na Crnom kontinentu. Razmjena podrazumijeva da će svaka strana paziti na imovinu, primjenjivati osnovna higijenska načela, te se – ukratko ¬– ponašati s brigom kao i u vlastitoj kući.

besplatan-smjestaj

Uredništvo stranice svojim članovima predlaže i potpisivanje ugovora u kojem će obje strane istaknuti specifične detalje na koje valja paziti tijekom boravka, kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja.

Razmjenom domova bave se organizacije okupljene oko stranice Home for Swap, Love Home Swap ili primjerice Holswap .

Couch Surfing

Ako vam ostavljanje doma potpunim strancima ne zvuči primamljivo, na raspolaganju vam je i nadaleko poznati projekt Couch Surfing. Temelji se želji za kulturnom razmjenom i gostoprimstvu svih članova, koji zainteresiranim pustolovima nudi kauč za prespavati. Novo iskustvo očekuje vas bez obzira jeste li vi domaćin koji ugošćuje stranca, ili ste surfer koji spava na tuđem kauču.

Couch Surfing okuplja oko 3,5 milijuna korisnika u 79 tisuća gradova i dvjestotinjak zemalja svijeta, a neki registrirani dolaze čak i s Antarktika. Mreža članova iznimno je organizirana, pa se na profilima pojedinaca pojavljuju iscrpni izvještaji o drugim članovima, koji su ih ugostili ili bili ugošćeni.

Dakako, cilj takvih tekstova je informirati zajednicu couchsurfera o mogućnim opasnostima, te podastrijeti sve detalje kako bi cijelo iskustvo bilo potpuno sigurno.

Ovaj način putovanja ne štedi samo novac, već je i prava prilika da iz prve ruke spoznate životne navike drugih naroda i kultura, steknete prijatelje za cijeli život, proširite svoje vidike i – odlično se zabavite!

Autor: Wish.hr

Facebook Like Button