Restoran Momfuku

Višestruko nagrađivani restoran Momofuku jedan je od najmodernijih New Yorških restorana.

Okruženje u kombinaciji s najmodernijom unutarnjom rasvjetom, glasnom rock glazbom i nakon otvorenja velikom navalom za rezervacije, sve isključivo putem interneta, dovelo je do stvaranju slike otkačenog i ekskluzivnog restorana. Kako bi ponovio svoj uspješan recept iz New Yorka, glavni kuhar i osnivač restorana David Chang imenovao je specijalnog kuhara Bena Greenoa kao svog šefa kuhinje. No, umjesto da kopira cjelokupni koncept iz američkog najpopularnijeg grada, Ben Greeno je uzeo samo komadić Momofuku filozofije i prenio ga u australsku bogatu floru i faunu, kako bi postigao izvanredne rezultate u novom okruženju.

Momofuku je ime visoko cijenjenog lanca restorana čiji je vlasnik David Chang. Međunarodno priznati kuhar stvorio je novi žanr restorana sa svojim konceptom casual restorana s visokom kvalitetom jela i pristupačnim cijenama.
Momofuku restoran u “Velikoj jabuci” već je privukao globalnu pozornost sa svojim inovativnim pristupom hrani i usluzi, kao i sa svojim fokusom prema održivoj i regionalnoj poljoprivredi. Puno više od ostalih top restorana Momofuku ima čvrsto ugrađen sveobuhvatni koncept u kojem kombinira ozbiljnu a ponekad i izazovnu hranu s izuzetno opuštenim i spontanim večerama.
Kuhar Greeno je dobio zadatak provođenja ovog koncepta u prvom Momofuku restoranu izvan New Yorka, točnije u gradu Sydneyu u Australiji. Ovaj Englez bio je savršen čovjek za takav zadatak, a već se dokazao u svim Momofuku restoranima u New Yorku te je bio potpuno uronjen u filozofiju lanca.

Ben Greeno

Prije toga, Greeno je proveo dosta vremena u europskim kuhinjama, opetovano radeći u restoranu Noma, okićenom s dvije zvjezdice,a i u nagrađivanom The Paul restoranu u Kopenhagenu, u Grand Hotelu d’Uriage u Francuskoj te u Sat Bains u Nottinghamu u Engleskoj.

Greeeno je odigrao ključnu ulogu i novootvorenom australskom restoranu Momofuku Seiõbo u Sydneyu, jer njegov cilj nije bio samo otvoriti još jedan Momofuku restoran nego prilagoditi ideju Davida Changa u dalekoj Australiji. Greeno je prihvatio uzbudljiv i izazovan Sydney, obraćajući pedantu pažnju na detalje, tumačeći i otkrivajući domaće okuse i proizvode. Nepoznati proizvodi i učinci voća i povrća iz različitih godišnjih doba otvaraju novi niz mogućnosti za njegove kulinarske izvedbe. U tom smislu kuharu Benu Greenou australska kultura užitaka u kulinarstvu jako odgovara, jer su ljudi u Australiji posebno zainteresirani za novu gastronomiju i uvijek su spremni kušati nove stvari.

Izgled restorana Momofuku Seiõbo
Unutrašnjost Momofuku Seiõbo ne prati obični niz pravilima. Otvorena kuhinja okružena je pultom s mjestima za znatiželjne goste. Šef kuhinje Greeno i njegovi kuhari služe hranu osobno te svakom gostu detaljno objašnjavaju svako jelo, ostavljajući konobarima prostor za sugestiju biranih vina uz pojedino jelo, a vinska karta se uglavnom sastoji od biodinamičkih vina.

Šef kuhinje Greeno također iskorištava i upotrebljava u svim svojim receptima australsku prirodnu smočnicu, što mu omogućava stvaranje suvremene kuhinje sa specijalnim australskim štihom.

Izdvojeno:

> Nagrada “Najbolji novi restoran” od strane poznatog Gourmet Traveller’s magazina. U prvoj godini postojanja restoran Momofuku Seiõbou, na čelu s Greenoovom kuhinjom dobila je nagradu “Najbolji novi restoran” od strane poznatog Gourmet Traveller’s magazina.
> Restoran Momofuku Seiõbo također je uključen u popis 50 najboljih svjetskih restorana u popisu “San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants”.
> Tijekom mjeseca kolovoza, šef kuhinje Ben Greeeno predstaviti će svoju jedinstvenu interpretaciju filozofije restorana Momofuku Seiõbo u austrijskom gradu Salzburgu, u ponudi restorana Ikarus, u Hangaru 7, ne samo poznavateljima i ljubiteljima Momofuku restorana nego i svima koji žele isprobati njegove fascinantne kreacije.

Uz dopuštenje: Hangar-7 (sve fotografije)
Fotografije: Helge Kirchberger

Facebook Like Button